‘70 gün yetmez, 1 yıl olsun’

Güncelleme Tarihi:

‘70 gün yetmez, 1 yıl olsun’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2020 12:45

yaşanan siyasi krizin çözülmesini isteyen Sol Parti’nin başbakan adayı Bodo Ramelow, Christine Lieberknecht’in 70 günlük geçici başbakanlığının ardından erken seçime gidilmesini önerdi. Bu görüşmek üzere toplanan CDU Thüringen eyalet yönetimi, şartlı ‘Evet’ kararı aldı.

Haberin Devamı

CDU, 70 günlük ve üç bakandan oluşan hükümetin yerine, 2021 bütçesini hazırlayacak ve en az bir yıl görevde kalacak hükümet modeli istedi. CDU Eyalet Meclis Grubu Başkanı Mike Mohring, uzun süren toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Ramelow’un önerisi genel anlamda yetersiz. Eyalette önce bütçenin belirlenmesi gerekir, sonra da seçim değerlendirilir” dedi. CDU’nun bu önerisi ‘zamana oynuyorlar’ şeklinde yorumlandı. SPD Eş Genel Başkanı Norbert Walter Borjans ise CDU’nun cevabına sert tepki gösterdi: “İlkesiz ve kibirli bir karar. Etkin ve kararlı bir hükümetin kurulmaması demokrasiye olan güveni temelden sarsar. Yaşananlar nedeniyle seçmenler erken seçim bekliyor. Zaman kaybetmeden erken seçime gidilmeli.”

CDU’YU DA ELEŞTİRDİ
2009-2014 yılları arasında Thüringen’de başbakanlık yapan Christine Lieberknecht ise Ramelow’un yaptığı öneriyi kabul etmediğini açıkladı. “Bodo Ramelow başbakanlığında Sol Parti ile direkt ortaklık dışında başka bir olasılık göremiyorum” diyen Lieberknecht, “CDU’nun Sol Parti’nin kuracağı koalisyon ortaklığını desteklemesi gerekir mi?” sorusuna şu cevabı verdi: “Evet. Başka türlü olamaz zaten. İstikrar için bu zorunlu. Aktif olarak Sol Parti ile çalışmalıyız.” CDU Genel Merkezi’nin “Sol Parti ile ortaklık yapılmayacak” kararını da katı ve gereksiz bulan 61 yaşındaki Lieberknecht, “Adenauer Binası’nda (CDU Genel Merkezi) Sol Parti’yi dışlamaya yönelik kararları istedikleri gibi alabilirler. Bu batı eyaletlerinin sistemine uygun karar da olabilir. Bizde, yani doğuda bu görüş teoriden öteye geçmez ve hiçbir şeye de çare değildir” diye konuştu. 

BAKMADAN GEÇME!