55 bin kamu personeli iş bıraktı

Güncelleme Tarihi:

55 bin kamu personeli iş bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2012 11:12

Birleşmiş Hizmetler Sendikası’nın (Verdi) Almanya genelindedüzenlediği uyarı grevleri hayatı felç etti. On binlerce kamupersoneli, maaşlarına yüzde 6.5 oranında zam talep etti.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Birleşmiş Hizmetler Sendikası’nın (Verdi) düzenlediği uyarı grevi ülke genelinde etkili oldu. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde yaklaşık 55 bin kamu personeli greve katıldı. Resmi verilere göre Köln’de dün 157 anaokulu kapalı kalırken, Toplu Taşıma İşletmesi (KVB), Köln Çöp İşletmesi (AWB), NRW’deki belediye idareleri, devlet hastaneleri, devlet tiyatroları, kanalizasyon işletmeleri ve yüzme havuzları gibi birçok kamu kuruluşu çalışanları da 24 saat boyunca iş bıraktı.

Tramvayların çalışmaması nedeniyle özellikle sabah ve akşam mesai saatleri sonunda ulaşımda büyük aksamalar yaşandı. Köln, Bonn, Düsseldorf, Dortmund gibi büyük kentlerde trafik tıkandı. Belediyelere bağlı kreşlerin de greve katılması çalışan annelerin işe gitmelerine engel oldu.

Hedef yüzde 6.5 zam

Sendikanın uyarı grevleri nedeniyle belediyeler ile yapılacak ikinci tur ücret görüşmelerinde maaşlara en az 200 Euro olarak yansıyacak şekilde yüzde 6.5 oranında zam talep edilecek. Köln’ün Heumarkt Meydanı’nda düzenlenen mitinge 8 bin kamu personelinin yanı sıra çok sayıda Türk kökenli kamu personeli de katıldı. Verdi’nin Köln Genel Müdürü Christa Nottebaum, “Uyarı grevine gösterilen yüksek katılım, kamu personelinin halinden memnun olmadığının en büyük göstergesidir. NRW çapında bugün 55 bin kamu çalışanı greve katıldı. İşverenler durumun ciddiyetini anlamalı. İkinci tur pazarlıklarda anlaşma sağlanmazsa genel grev düzenleyeceğiz” diye konuştu.

Hessen’de miting günü

Kuzey ve Orta Hessen’de metro, yuva, resmi makam ve yüzme havuzları çalışanları bugün de mitingler düzenleyecek. Grev nedeniyle hükümet Kassel’deki çocuk yuvalarında kalan çocukların bakımı için alternatif bakım yuvaları organize etti. Orta Hessen’de Giessen, Dillenburg, Wetzlar ve Marburg kentlerinde de grev yapılacağını açıklayan sendika, şehir içi trafiğinde büyük aksamalar yaşanacağını belirtti.

Anlaşma olmazsa yine yaparız

KÖLN Çöp İşletmesinde 25’inci yılını dolduran 58 yaşındaki Resul Apuhan, “Zam istiyoruz. Ağır koşullarda çalışıyoruz ve hakkımızı aramak en doğal hakkımız. Grev hakkımızı kullanarak hedefimize ulaşmayı ümit ediyoruz. Sadece çöpçüler olarak değil tüm kamu personeli olarak hakkımızı istiyoruz. Bugünkü grevin ardından anlaşma sağlanmazsa haftaya yine sokağa çıkacağız. Gösterdiğimiz yüksek katılım umarım işverenler için bir sinyal olur” dedi. Greve katılan Orhan Doğruel, Ata Seyidoğlu, Hasan Sayhar, Garip Koca ve İbrahim Karakaş adlı Türk işçiler de zam istediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!