33 Türk kökenli aday seçime katıldı

Güncelleme Tarihi:

33 Türk kökenli aday seçime katıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2009 12:22

Almanya'da Pazar günü yapılan genel seçimlerde 5 Türk kökenli aday Federal Parlamento'ya girmeyi başardı. İki milletvekili Birlik 90/Yeşiller Partisi'nin, diğerleri de Sol Parti, Hür Demokrat Parti ve Sosyal Demokrat Partilerin eyalet listelerinden seçildi.

Haberin Devamı

Türk adaylar açısından bir ilkin yaşandığı seçimlerde, Hür Demokrat Parti'nin Aşağı Saksonya Eyaleti'nin Stade-Rotenburg seçim bölgesinden adayı Serkan Tören seçimi kazanarak meclise girmeyi başardı. Böylece FDP'den ilk kez bir Türk kökenli aday Federal Meclis için seçilmiş oldu. Birlik 90/Yeşiller Bavyera eyalet listesi adayı Ekin Deligöz de 4. kez meclise girmeyi başardı.
Baden Württemberg eyaletinde Yeşillerin 10. sıradan adayı Avukat Memet Kılıç da meclise giren bir diğer aday. Stuttgart kentinden doğrudan aday olan Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir ise yeterli oy oranına ulaşamadığı için meclise giremedi. Sosyal Demokratların düşen oylarına rağmen SPD'nin Hamburg eyalet listesinde 2. sırada aday Aydan Özoğuz da, meclise giren isimler arasında yer aldı. Sol Parti (Die Linke) Kuzey Ren-Vestfalya eyalet listesi adayı Sevim Dağdelen de ikinci kez seçilerek meclise girdi. Köln'den 3. kez meclise girmeyi bekleyen SPD milletvekili adayı Lale Akgün ise seçimleri kaybederek parlamento dışında kaldı. Böylece genel seçimlerde aday olan 33 Türk kökenli adaydan 5'i meclise girmeyi başardı.

Almanya genel seçimlerinde federal meclise girmeyi başaran Türk kökenli politikacılar

Ekin Deligöz (Yeşiller): 21 Nisan 1971 tarihinde Tokat'ta doğdu. İstanbul'da başladığı ilkokulu Bavyera'nın senden beldesinde tamamladı. 1992 yılında liseyi bitirdi ve Konstanz Üniversitesi ile Viyana Üniversitesi'nde İdari Bilimler öğrenimi yaptı. 1988 yılında Yeşiller Partisi üyesi oldu. 1991 yılında Bavyera Eyaleti Yeşiller Gençlik Teşkilatı'nın kurucu üyeleri arasında yer aldı. 1998 yılındaki genel seçimlerde Federal Meclis'e milletvekili olarak girdi. 2002 ve 2005 yıllarında yapılan genel seçimlerde de milletvekili seçilmeyi başardı. Yeşiller Bavyera listesinin 5'inci sırasında yer alan Ekin Deligöz'ün yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Sevim Dağdelen (Sol Parti): 4 Eylül 1975'te Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde bulunan Duisburg kentinde doğdu. Liseyi bitirdikten sonra hukuk öğrenimine başladı. 1996-1999 yılları arasında Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Öğrenci Temsilciliği Başkanlığı ve aynı yıllarda Almanya Öğrenci Temsilciliği'nde üye olarak görev yaptı. 2003 yılında Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu'nda (DİDİF) aktif olarak görev alan Sevim Dağdelen, 2005 yılında yapılan genel seçimlerde NRW eyalet listesinden Federal Meclis'e Sol Parti.PDS'ten milletvekili olarak girdi. Sevim Dağdelen Sol Parti NRW listesinin 6'ıncı sırasından Federal Meclis'e yeniden milletvekili seçilmek için mücadele verecek.

Aydan Özoğuz (Sosyal Demokrat Parti - SPD): 1967 yılında Hamburg'da doğdu. Hamburg'da ilk, orta ve lise eğitiminden sonra İngiliz ve İspanyol Dili ve Edebiyatı üzerine yüksek öğrenim gördü. 1994'ten beri Hamburglu Körber Vakfı'nda görev yapan Özoğuz, 2001-2008 Hamburg Belediye Meclisi üyeliği yaptı. 2004'te SPD Hamburg teşkilatına üye olan Özoğuz, 2004-2008 yılları arasında Hamburg Uyum Kurulu üyeliğinin yanı sıra, Almanya Müslüman Akademesi, İslami Bilim ve Eğitim Enstitüsü gibi çeşitli kuruluşların yönetim kurulu üyeliği yapıyor. Evli ve bir kız çocuğu annesi olan Aydan Özoğuz, 2008 yılında, SPD'li Belediye Başkanı adayı Michael Naumann'ın gölge kabinesinde uyum ve göçten sorumlu eyalet bakanı olarak adı geçmişti.

Serkan Tören (Hür Demokrat Parti - FDP): Fatsa doğumlu avukat Serkan Tören (36), genç yaşına rağmen 16 yıldır siyasetin içinde. Hamburg Üniversitesi'nde hukuk okurken anayasa hukuku uzmanı ve yabancılara oy hakkı girişiminin mimarı sayılan eski Hamburg Kültür Senatörü Prof. Dr. Ingo von Münch'ten etkilenerek 1993'te FDP'ye giren Tören, Aşağı Saksonya'nın Stade kentinde ikamet ediyor. 2004 yılından beri Hamburg'da avukatlık yapan Tören, ikamet ettiği Stade'de İl meclisi üyesi ve aynı zamanda FDP'nin Aşağı Saksonya Eyalet Yönetim Kurulu üyesi. Tören aynı zamanda Almanya Türk Toplumu (TGD) Yönetim Kurulu üyesi.

Memet Kılıç (Yeşiller): 1967 yılında Türkiye'de doğdu. Ankara Üniversitesi'nde ve Heidelberg Üniversitesi'nde Hukuk öğrenimi gören Memet Kılıç, öğrencilik yıllarında, Max-Planck Enstitüsü'nün Avrupa Dokümentasyon Merkezi'nde bilimsel asistanlık yaptı. 2000 yılından bu yana kurucuları arasında yer aldığı Almanya Yabancılar Meclisleri Birliği Başkanlığı görevini yürüten Kılıç, 2004'ten beri Heidelberg Belediye Meclisi üyesi. Karlsruhe ve Ankara barolarına kayıtlı olan avukat Memet Kılıç, Heidelberg'de Avrupa Hukuku, Uluslararası Özel Hukuk ve Yabancılar Hukuku dallarında avukatlık yapıyor. Memet Kılıç, evli ve bir çocuk babası.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!