300 Türk izinci komşuda tutuklu

Güncelleme Tarihi:

300 Türk izinci komşuda tutuklu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2008 16:13

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde çalışan ve yıllık izin dönüşlerinde yakınlarını ve çocuklarını otomobillerine gizleyerek kaçak yollarla götürmek isterken Bulgaristan'da yakalanan 300 Türk işçisi ve 50 kaçak, 20 günden bu yana Bulgaristan'ın Svilengrad kentinde mahkemelerinin sonuçlanmasını bekliyor.

Haberin Devamı

Araçlarına da el konulan Avrupalı Türkler ve kaçak götürmek istedikleri yakınları özel kampta tutuluyor. Türkiye’de işsiz olan kardeşini Hollanda’ya kaçırmak isterken yakalanan Adem Gül, Bulgaristan yetkililerinin kendilerine iyi davranmadığını öne sürerek, şunları anlattı:

'Türkiye’de iş bulamadığı için kardeşimi çalıştığım ülke Holanda’ya götürmeye karar verdim. Kardeşimin 3 çocuğu var işsiz, ona yardım etmek istedim. Burada 1 aydır yargılanmayı bekliyorum. Bizi insan yerine koymuyorlar. Yaptığımız suç, kabul ediyorum ama yapılanlar da insanlık dışı. Önüne gelen bizi soyuyor ve bize anlamadığımız belgelere imza attırıyor.

Avukat ve tercümanlar sürekli bizden para istiyor. Yakalandığımız günden bugüne otel parası avukat parası derken 10 bin euro para harcadım. Artık cebimde para kalmadığından sürekli arkadaşlarımdan borç para istiyorum. Bize Türkiye Büyükelçiliği de yardım etmiyor, biz adam öldürmedik.'

BAŞINIZIN ÇARESİNE BAKIN

Almanya’nın Hamburg Kenti'nden Türkiye’ye izne gelen ve tatil dönüşü halasının oğlunu kaçak yolla Hamburg’a götürmek isterken yakalanan Kazım Köse de, insan kaçakçılığı suçunu kabul ettiklerini ama Bulgaristan yetkililerinin kendilerine yaptıklarından sonra insanlığından utandığını söyledi. 15 gündür yaşadıklarına inanamadığını belirten Köse şunları söyledi:

'Bulgar yetkililer bize burada çok kötü muamele yapıyor ve bizi insan yerine koymuyorlar. Yakalanan aileler arasında 3 yaşında 5 yaşında çocuğu olanlar var, çoluk çocuk hepimiz burada perişan oluyoruz. Türk Konsolosluğunu ve elçilikleri aradığımızda, ‘suç işlediniz başınızın çaresine bakın’ diyorlar.

Burada ne yapacağımızı şaşırdık. Yaşadığımız ülkelerde çocukların okulları başladı, çalıştığımız işyerinden sürekli bizi arıyorlar. Tamam biz suçluyuz, insan kaçakçılığı yaptık ama bu çocukların suçları ne. Bari onları bıraksınlar.'

TENCERE İÇİNDE ÇOCUK KAÇAKÇILIÐI

Bulgar yetkililer Avrupa’da çalışan Türk işçilerinin araçlarında yaptığı aramada kaçakların büyük bir bölümünü otomobil bagajında ele geçirdi. Bulgar gümrük polisi 3 yaşındaki bir bebeği ise, büyük bir tencere içinde kaçırılmak istenirken buldu. Yakalanan kaçakların büyük bir bölümünün çocuk olduğu belirtildi. Kaçaklar ve yakınlarından oluşan 350 Türk, Bulgar polisinin kontrolündeki özel kampta tutuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!