30 metrekareden çıkan dev

Güncelleme Tarihi:

30 metrekareden çıkan dev
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2013 10:56

“Dört tane tenekenin üzerine bir tatta koyduk... Bu bizim ilk ofisimizdi..” Marmara Grubu, 33’üncü yılını bir yemekle kutladı. Grubun kurucusu Hüseyin Kuru, yemekte duygusal bir konuşma yaptı... Bugün bir dev haline gelen şirketin temelinin nasıl atıldığını işte bu sözlerle anlattı.

Haberin Devamı

MİLYONLARCA Euro ciro yapan Avrupalı Türk işadamları, Marmara GmbH’nın Ratingen’deki 8 bin metrekarelik yeni depo ve idari merkezinin açılışında buluştu. Almanya’daki Türk girişimciliğinin efsaneleşen isimlerinden Marmara’nın kurucusu Hüseyin Kuru’nun, “En yakın dostlarım, rakiplerimdir” diye başladığı konuşmasını, birbirleriyle kıyasıya mücadele eden rakipler omuz omuza vererek ayakta alkışladı.

SİZ HİÇ YAŞAYAN MUCİZE GÖRDÜNÜZ MÜ? - FATİH ÇEKİRGE YAZDI

Marmara efsanesi 1969’da Almanya’ya gelen Hüseyin Kuru’nun 1980’de ticarete atılmasıyla doğdu, kardeşleri Mustafa, İbrahim ve Mülahim’in katılmasıyla devleşti. Birkaç bin Mark sermayeyle işe başlayan Kuru kardeşler, şimdi 80 milyon Euro’yu aşan cirolara ulaştılar. Düsseldorf Hali’nde 30 metrekarelik bir depoda filizlenen şirket, bugün Ratingen, Düsseldorf, Hannover ve Frankfurt’taki şubelerinde 200 çalışanıyla hizmet veriyor. Şu anda ikinci jenerasyon da ilk kuşağa omuz veriyor. Genç kuşağı temsilen Mustafa Kuru’nun 28 yaşındaki oğlu Volkan Kuru, yönetici koltuğuna oturdu. Almanya, İsviçre, İngiltere ve Fransa’da eğitim gören Volkan Kuru, Marmara ürünlerini dünya mutfaklarına taşımanın yollarını arıyor. Marmara Türkiye’nin saygın şirketlerini Avrupa pazarında da başarıyla temsil ediyor.

Haberin Devamı

GENİŞ KATILIM
Açılışa Düsseldorf Başkonsolosu Alattin Temür, Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Egetürk Genel Müdürü Ahmet Eden, Baktat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baklan, TUKAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Karadağ, Avrupa Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (ATİAD) Genel Müdürü Ömer Sağlam, Tekirdağ Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Cengiz Günay, Malkara Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Vasfi Güner, Hürriyet Yayın Direktörü Fatih Çekirge, Doğan Media İnternational Genel Müdürü Sevda Boduroğlu, Alman, Yunan, İtalyan işadamları ile çok sayıda bayii katıldı.

30 metrekareden çıkan dev

30 METREKAREDEN 8 DÖNÜME
33 yıl önce 30 metrekarelik bir depo ile gıda toptancılığına başlayan Hüseyin Kuru, sekiz bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu yeni depo ve merkez binasının açılışında iki mesaj verdi; “İnsana ve eğitime önem verdik, siz de öyle yapın.”

Haberin Devamı

Tekirdağ Malkara’da doğduktan sonra 1969’da Almanya’da yaşayan babasının yanına geldiğini anlatan Kuru, “Yolda mühendis olmaya karar verdim. Benimle alay ettiler. Ama gece çalışıp, gündüz okudum ve mühendis oldum. O zamanlar Türkler ticaret yapamıyordu. Yeni şirket kurup, özel izinle genel müdürlüğünü yaptım. 1980’de Düsseldorf halinde 30 metrekare ile işe başladık.

Kardeşlerim Mustafa, İbrahim ve Mülahim’le çok çalıştık. Şimdi evlatlarımız yetiştiler. Onlar omuz veriyor” dedi.

BAYRAK GENÇ KUŞAKTA
Babası Mustafa, amcaları Hüseyin, İbrahim ve Mülahim Kuru’nun açtığı yolda ilerlediğini belirten Marmara GmbH’nın genç yöneticisi Volkan Kuru (28), şirkete yönetici olarak atandığında 25 yaşındaydı. Ama yönetime paraşütle inmediğini vurgulayan Volkan Kuru, işin her aşamasında bir işçi gibi, gece gündüz çalıştı.

Haberin Devamı

Gıda sektörünün zor ve sorumluluğu büyük olduğunu belirten Kuru şöyle konuştu:

“Binden fazla çeşidimiz var. Ürünün tamamını tanımak çok önemli. O yüzden aile ferdi olduğumu bir yana bırakarak, aynı bir işçi gibi gece gündüz çalışarak, adım adım tüm aşamalardan geçip işi öğrendim. Bizim işimiz 18 saat aktif olmayı gerektiriyor. Kuru gıdanın yanında sebze ve meyve işi de var. Asıl işimiz kuru gıda olsa da sebze ve meyve de bizim için önemli bir alan. Çünkü oradan yıllık 20 milyon Euro civarında ciro yapıyoruz.

Babam ve amcalarım tamamen işten çekilip herşeyi bana bırakmadılar. İşimiz çok büyük, o yüzden görev dağılımı yaptık. Onların yükünü aldım diyebilirim. Ürün ve portföy geliştirme ve satın almaya ben bakıyorum. İşin başıma geçmem konusunda bir baskı ya da yönlendirme olmadı. Büyük amcam Hüseyin Kuru’nun kızı Tülin de zeytinle ilgili işletmemizin başında Türkiye’de. Mülahim ve İbrahim amcalarımın çocukları yetişiyorlar. Bir kuzenim bankacılık sektöründe faal. Yani illa burada çalışın diye baskı yok.”

Haberin Devamı

ÜÇ ŞİRKETTE 200 ÇALIŞAN
Çok geniş ürün yelpazesine sahip olduklarını kaydeden Kuru, çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Düsseldorf’da ayrıca iki bin metrekaresi tezgah, altı bin metrekare depomuz var. Düsseldorf dışındaki diğer üç şirkette yaklaşık 200 çalışanımız mevcut. 18 yıldır Tukaş’ın Avrupa bayisiyiz. Uzun yılladır Ev Yap’ın hijyenik ürünlerde Avrupa bayisiyiz. Doğanay şalgam suyunu da Avrupa’ya bir yıldır taşıyoruz. Aydın’da zeytin işleme fabrikamız var. Tüm çeşitlerini portföyümüzde bulunduruyoruz. Zeytin, peynir, çay gibi kuru gıda ile başladık. Kendi markamız olan bini aşkın ürünümüz var. Kısaca bir markette ne satılıyorsa biz bunların tümünü karşılayacak durumdayız. Çok iyi bir dağıtım ağımız var. ABD, hatta Japonya’ya mal gönderiyoruz. Tüm büyük gıda fuarlarına katılıyoruz.”

Haberin Devamı

Açılışta Avrupa, ABD ve Türkiye’den şu şirketler temsil edildi: Tukaş, Doğanay, Aroma, Koska, Ev Yap, Marmara Zeytin, Ege Hazır Yiyecek, Öncü Salça, Giden Gıda, Gesaş Helva, Tekirdağ Özcanlar Köfte, Egetürk, Gazi, Baktat, Sera, Koç Et Ürünleri, Efe Fırat, Sebahat, Öztürk, Tanay Tee, Özyufka, Mr. Chicken, Alice Döner.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!