2013 Wagner ve Verdi yılı

Güncelleme Tarihi:

2013 Wagner ve Verdi yılı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2013 16:39

Bu yıl, operanın iki büyük dehasının doğum yıldönümleri kutlanıyor.

Haberin Devamı

Bu yıl operanın iki büyük dehası Giuseppe Verdi (1813 - 1901) ve Richard Wagner'in ( 1813 -1883) 200'üncü doğum yıldönümleri kutlanıyor.

Biri İtalya'dan diğeri Almanya'da çıkıp 19. yüzyıl müziğini ve opera sanatını derinden etkilemiş iki zıt karaktere sahip besteci.

Büyük besteci ve döneminin önemli orkestra şeflerinden biri olan Richard Wagner dram sanatına tutkundu. 22 Mayıs 1813 doğumlu Richard Wagner, tüm zamanların en rafine müziği kabul edilen librettolarını kendi yazar ve onları şiir olarak görürdü.

Müzikte müthiş yaratıcı olan Wagner, aynı zamanda Alman milliyetçiliğinin seslendiricisi olarak nitelenir. Eserleri arasında Uçan HollandaIı, Tannhauser, Nürnbergli Usta ŞarkıcıIar, Nibelungen Yüzüğü, Tristan ve İsolde en ünlüleridir.

SULTAN ABDÜLAZİZ
Wagner, Bavyera KraIı Ludwig II’nin yardımıyla eserIerini temsili için özel bir festival binası kurdu. 1876'da açılışı yapılan Bayreuth Festival binasında bugün yalnız Wagner’in operaları sahnelenen festival yapılır.

Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz, 1872 yılında İngiltere’den dönerken Nürnberg’de konakladığı sırada parasızlık nedeniyle bitirilemeyen bina için o zamanın para birimi ile 300 Thaler yardım eder. Richard Wagner bu yardım karşılığında bir ‘Patronaj Belgesi’ imzalayıp verir.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, geçen yıl işte bu patronaj belgesini ibraz ederek ancak 8-10 yıl sonrasına bilet bulunabilen Wagner Festivali'ne eşi ile katıldı.

Bayreuth Festivali bu yıl Alman bestecinin Uçan Hollandalı Operası’yla açılacak.

Wagner, 1883 kışını geçirmek için gittiği Venedik’te kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Bayreuth’taki villasının bahçesinde gömüldü.

MÜTEVAZİ BESTECİ VERDİ
Opera tarihih en büyük bestecilerinden biri olan Giuseppe Verdi'nin en ünlü eserleri arasında Aida, Rigoletto, Il Trovatore, La Traviata, Macbeth, Otello, Falstaff, Nabucco, La Forza del Destino, UnBallo in Maschera, Don Carlos, Luisa Miller yer alıyor.

Tanzimat sonrası İstanbul’da ona ait 12 opera sahnelendi. Gösterileri izleyen Padişah Abdülmecit’in ona Mecidi nişanı verdiği söyleniyor. Bir deha olmasına rağmen çok mütevazi olan Verdi büyük besteciliğinin yanısıra İtalyan Yenidendoğuş hareketinin içinde yer aldı.

Halk onun eserlerinde İtalya Birliği için verilen hareketi destekleyen çok şey buluyordu. Örneğin, Nabucco’nun tutsaklar korosu İtalyan yurtseverlerinin ulusal marşı olmuştu.

Giuseppe Verdi 1861'de açılan mecliste milletvekili, 1874'de senatör seçildi.

Son yıllarını Milano’da geçiren ünlü besteci, 1901 yılının başlarında, Milan’daki Grand Hotel’in bir odasında hayata veda etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!