2011 Avrupa Çevre Başkenti Hamburg

Güncelleme Tarihi:

2011 Avrupa Çevre Başkenti Hamburg
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2010 11:07

GEÇEN yıldan itibaren Avrupa Kültür Başkenti'nin AVrupa Çevre Başkenti'ni de belirleyen Avrupa Komisyonu 2011 için Hamburg'u seçti. Geçen yıl Çevre Başkenti İsveç'in başkenti Stockholm kenti olmuştu.

Haberin Devamı

Federal Çevre Konseyi'nden Christian "Avrupa Komisyonu için önemli olan 3 kriter vardı, Birincisi, başvru yapan kentler daha önce çevreyi koruma adına neler başarmış? Hava kirliliği, gürültü kirliliği ve iklimi koruma adına neler yapılmış? İkincisi, şehrin gelecek planları nasıl? Ve üçüncüsü de; bu kentte Avrupa'nın çevre başkenti fikrini geliştirip, diğer şehirleri de çevreci bir tutuma teşvik etmek için neler yapılıyor?

ENERJİ TASARRUFU

Hamburg, Almanya'da kapsamlı bir iklim koruma programı geliştiren ilk şehirlerden biri. Her yıl bu programa 25 milyon euro ayırıyor. Bu kaynak bina cephelerinin izole edilmesi, işletmelerin ve vatandaşların enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirilmesi gibi alanlarda kullanılıyor. Yılda birkaç pazar günü de şehir motorlu araç trafiğine kapatılıyor. O günlerde bütün otobüs, tramvay, metro ve vapur hatlarında ücretsiz yolculuk yapılıyor. Hamburglu çevre örgütlerinin şikayetçi olduğu konular var. Örneğin bisiklet yollarının bakımsızlığı gibi. Ayrıca Hamburg'da Almanya'nın en büyük termik santrallerinden biri inşa edilmekte. Elbe Nehri'nin yatağı da büyük konteyner gemilerinin rahatça geçebilmeleri için tekrar derinleştirilecek. Hamburg diğer büyük şehirlerin de mücadele ettiği çevre sorunlarıyla karşı karşıya. Ama Avrupa'nın diğer şehirleri şimdilik Hamburg'dan daha iyi durumda değil. Ayrıca Avrupa'nın diğer büyük şehirlerinde çöplerin Hamburg'daki kadar düzenli şekilde ayrıldığını söylemek de zor. İşte bütün bu sebeplerden dolayı Hamburg, bir yıl boyunca Avrupa Çevre Başkenti olmanın gururunu tadacak" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!