2008’den beri dolandırıyorlarmış

Güncelleme Tarihi:

2008’den beri dolandırıyorlarmış
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2012 10:23

ALMANLARI Türkiye’de kurdukları çağrı merkezi üzerinden, “Lüks araba kazandınız, araçları Türkiye üzerinden göndereceğiz, bunun için bize para gönderin” diyerek dolandıran şebekenin 2008’den beri bu yolla 1,5 milyon Euro vurgun yaptıkları ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekipleri geçen hafta 24’ü kadın 100 kişinin gözaltına alındığı operasyonla ilgili açıklama yaptı. Buna göre şüpheliler, Türkiye’de kurdukları çağrı merkezinde çok iyi Almanca bilen kişileri çalıştırdı. 2008’den beri dolandırıcılık yapan şebeke üyeleri, çağrı merkezlerinde çektikleri fotoğrafları sosyal paylaşım sitelerinde yayınladılar.

Yakalanmamak için 4 yılda 5-6 kez çağrı merkezi adresini değiştiren şüpheliler, çağrı merkezi çalışanlarıyla komisyon usulü anlaştı. Şebeke, Alman vatandaşları kandırıp para transferini gerçekleştiren çağrı merkezi çalışanına kazandığı paranın yüzde 25’ini verdi. Şebeke üyelerinin özellikle yaşlı Almanları hedef aldığı ve bazılarını birkaç kez dolandırdığı belirlendi.

Nasıl dolandırdılar?
Polisin tespitlerine göre çete üyeleri tarafından Almanya’da dergi abonesi olan Alman aranarak, “Lüks otomobil kazandınız” dendi. Çete Alman vatandaştan, otomobilin vergisi için yaklaşık 7 bin Euro para istendi. Parayı gönderen kişi bir türlü otomobilini alamayınca, şebeke üyelerini arayarak durumu polise bildireceğini belirtti. Bunun üzerine şebekenin yeni bir dolandırıcılık taktiği devreye girdi.

Alman vatandaşın telefonu kapatmasından bir süre sonra bir şebeke üyesi mağduru arayarak, “Western Union’dan arıyorum. Western Union aracılığıyla para gönderdiğiniz kişiler dolandırıcı. Alman polisiyle ortak çalışma yapıyoruz. Şebekenin peşindeyiz ama yakalamamız için onlara para göndermeniz lazım” dedi.

Bunun üzerine mağdur bir kez daha para gönderdi. Dolandırıcılar bununla yetinmeyerek, “Para yanlış gönderilmiş, tekrar gönderin” diyerek mağduru üçüncü kez dolandırdı. Şebekenin 10 ay önce Alman ORF televizyonuna konu olduğu da anlaşıldı. Televizyon, şebekeyle ilgili seyircilerini uyardı.

Emniyette yapılan açıklamada, operasyon anları ile Alman televizyonundaki yayının görüntüleri basın mensuplarına dağıtıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!