\"20 bin Euro borçla hayata başlıyoruz\"

Güncelleme Tarihi:

\20 bin Euro borçla hayata başlıyoruz\
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2006 00:00

Almanya´daki üniversite öğrencilerinin protesto gösterileri sürüyor. Dün de Münster kentinde öğrenim harcına karşı gösteri düzenlenirken, Türk öğrenciler paralı eğitimin fakir öğrencilerin önünü kapattığını belirttiler.

Haberin Devamı




Öğrenci Protestosu
Öğrenciler, "Zaten hayata 20 bin Euro borçla başlıyoruz, bir de bu yük gelince ne yapacağımızı şaşırdık" dediler. Almanya´da Hessen Eyaleti´nin yürürlüğe koymayı kararlaştırdığı üniversite harcı en çok Türkiye´den okumak için Almanya´ya gelen öğrencileri etkileyeceğini belirten Türk öğrencileri, hükümetin asıl hedefinin üniversiteleri özelleştirmek olduğu söylediler.

Zahide Örtlek, Mesut İlhan ve Özcan Volkan isimli Türk öğrenciler, 20 bin Euro borçla hayata atılmaya mecbur bırakıldıklarını ifade ederek, hükümeti, öğrencileri ağır borç yükünün altına sokmakla suçladılar.

Parasızlar okuyamaz

Avrupa Birliği ülkesinden gelen öğrencilerin 500, kendilerinin ise 1500 Euro ödemek zorunda olduklarına dikkat çeken Darmstadt Üniversitesi Öğrenciler Birliği sözcülerinden Sibel Karadaş, "Okumak için Almanya´ya geldik. Ancak, bu tür girişimlerle okumamız engelleniyor. Birçoğumuz bu yükün altından kalkamayacak. Bence bu bir başlangıçtır.

Hessen Eyaleti ve aslında Almanya´nın asıl hedefi üniversiteleri ilerde tamamen özelleştirmek. Ayrıca Almanya´da ırkçılık artarken, Hessen Eyalet hükümetinin böyle ayrımcı bir girişimi onların ekmeğine yağ sürmek anlamına gelir. Bir tarafta AB üyesi dışı ülkelerin öğrencilerine fahiş harç engeli konuluyor, diğer yanda ise Almanya´da yaşayan çok çocuklu ve fakir ailelere yüksek eğitim yolu resmen kapatılıyor" diye konuştu.

Tepkiler sürüyor

Öte yandan üniversitelerde okuyan öğrencilerden harç alınmasına karşı dün de Münster kentinde protesto gösterisi düzenlendi. Münster Westfaelische Wilhelms Üniversitesi’nde Federal Anayasa Mahkemesi’nin, paralı öğretime yeşil ışık yakan ve harçların gelecekte artırılabilmesine olanak tanıyan kararını protesto eden öğrenciler, rektörlüğü işgal ettiler.

Üniversitenin merkez binasına çadır kuran öğrenciler, binayı da dev afişlerle donattılar. Öğrenciler adına konuşan öğrenci temsilcisi Olaf Götze, protestolarının karşı tarafın geri adım atana kadar devam edeceğini söyledi. Götze, "Üniversiteler ticarethane değil bilim yuvalarıdır. Bu gerçeği herkesin kabul etmesi gerekir" dedi.

Alaverdi TURHAN-Ali ÇALIŞKAN/ DARMSTADT-MÜNSTER

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!