14 günlük bebek enkazdan sağ çıktı

Güncelleme Tarihi:

14 günlük bebek enkazdan sağ çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2011 12:20

TÜRKİYE’yi yasa boğan Van’daki Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki depremde daha 14 günlükken enkaz altında kalan bebeğin isminin Azra olduğu öğrenildi. Azra bebek 47 saat sonra kurtarma ekipleri tarafından yıkıntılar arasından sağ çıkarıldı. Ekipler, bebeğin enkaz altında sağ oldukları belirlenen annesi ve babaannesini kurtarmaya çalışılırken, babası Sinan’dan henüz ses alınamadı.

Haberin Devamı


Erciş’te yıkılan yüzlerce binadan Cezaevi karşısında çöken 5 katlı binanın enkazında bugün öğle saatlerinde bir mucize gerçekleşti. Enkazda, Jandarma Arama Kurtarma Timi başta olmak üzere çeşitli illerden gelen ekipler çalışırken, dinleme cihazlarıyla canlı olduğu saptandı. Çalışmalar hızlandırıldı, yıkılan binada oturan Karaduman Ailesi fertlerinden, tavan ve taban arasında kanepelerin arkasında oluşan yaşam alanında yaşayanlar olduğu saptandı. İzmir’den gelen Sivil Savuma Arama ve Kurtarma ekibi açılan bölümden içeri girdi.

...VE AZRA BEBEK ÇIKARILDI
Zamanla yarışan ekipler, Azra bebekle annesi Semiha ve babaannesi Saadet Karaduman’ın bulunduğu yaşam alanına ulaştı. Ekipler depremden tam 47 saat sonra, 14 günlükken altında kaldığı enkazdan 16 günlükken çıkartılan minik Azra’yı kucaklayıp gün yüzüne kavuştururken, enkaz başında bir alkış koptu, sevinç gözyaşları döküldü.

Hazır bekleyen ambulansla sahra hastanesine götürülen Azra bebeğin halen enkaz altında bulunan annesi Semiha ve babaannesi Saadet Karaduman’ın yaşadığı saptandı, ancak babası Sinan’dan ses alınamadı. Ekipler, Semiha ve Saadet Karaduman’a enkaz altında ilk tıbbi müdahale yapıldıktan sonra çıkartılması için çalışma başlattı.

Azra bebeği enkazdan çıkaran ekibin başındaki İzmir Arama Kurtarma Birliği Müdür Yardımcısı Ercan Toprak, "İlk günden beri aramalarımızı bu bölgede sürdürüyoruz. Dinleme cihazlarıyla ses aldık. İki kişinin hayatta olduğunu belirledik. Bebek küçük olduğu için çıkarması kolay oldu. Diğerlerini çıkaracağız" dedi.

SİVAS’TAN DOKTOR DEDESİNE GELMİŞTİ
Sivas’ta oturan Semiha ve Sinan Karaduman çiftinin kızları Azra, 9 Ekim günü prematüre dünyaya geldi. Henüz tam gelişmeden 2 kilo 300 gram doğan Azra, hastanede tedaviye alındı.

Erciş’te çocuk hastalıkları uzmanı olarak görev yapan dedesi Dr. Ahmet Karaduman, "Torunumun sağlığıyla ben daha iyi ilgilenirim" diyerek oğlu Sinan ve gelinini yanına çağırdı. Azra bebek annesi ve babasıyla dedesinin ve babaannesinin evinde misafirlikteyken, büyük depreme yakalandı.

Ailenin tüm fertlerini evdeyken yakalayan deprem sırasında, Dr. Ahmet Karaduman yıkılan kolonun savurmasıyla kendini dışarıda buldu. Azra bebek, annesi, babası ve babaannesi enkaz altında kaldı.

Bir yandan görevini yaparken bir yandan da gözünü kırpmadan enkaz kaldırma çalışmalarını izleyen Dr. Ahmet Karaduman, torununun kurtarılması, eşi ve gelinin sağ olduğun belirlemesiyle oğlu Sinan için de umutlandı.

Dr. Ahmet Karaduman duygularını DHA muhabirine anlatırken, "Eşim, gelinim ve torunum aynı odadaydık. Oğlum Sinan diğer odadaydı. Sarsıntıyla bir kolunun çarpmasıyla kendimi dışarıda buldum. Onlar içerde kaldı. Hiç umudum yoktu ama Azra kurtuldu, gelinim ve eşim yaşıyor, oğlumun yaşaması için dua ediyorum" dedi.

6 AYLIK BEBEĞİN MUCİZE KURTULUŞU
Van'da iki gün önce meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremden en çok etkilenen yerlerden biri olan merkeze 30 kilometre uzaklıkta bulunan 200 haneli Alaköyde, 11 kişi enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi. Betonarme yapılarının büyük bölümünün sağlam kaldığı köyde, sadece kerpiç yapıların yıkıldığı gözlendi. Deprem sırasında, anneannesi ve 5 yaşındaki kuzeniyle bulunduğu kerpiç yapılı evin yıkılmasıyla enkaz altında kalan 6 aylık Muhammet Enes Karael de tavan döşemesi olarak kullanılan kereste sayesinde yaşama tutundu.Baba Necmettin Karael, olaydan 5 dakika sonra enkaz aralığından bebeğin ağlama sesinin geldiğini, çöken tavan döşemesinin bebeği yıkıntıdan koruduğunu belirtti. Karael, bebeği kısa sürede enkazdan çıkardığını, yüzünde ufak bir çizik ve morarma olduğunu anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!