12 milyon seçmen sandık başına gidiyor

Güncelleme Tarihi:

12 milyon seçmen sandık başına gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2011 14:06

Hollanda’da 12 milyon kişi, 566 eyalet meclisi üyesini belirlemek için bugün sandıkbaşına gidiyor. 180 bin Hollanda vatandaşı Türk’ün de oy kullanacağı 12 eyaletteyapılacak seçimlerde, 84 Türk aday eyalet meclislerine girmeye çalışacak.

Haberin Devamı

HOLLANDA’da 12 milyon seçmen, eyalet meclislerinin yeni yüzlerinin belirlemek için bugün sandık başına gidecek. Ülkeyi oluşturan Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Kuzey Brabant, Limburg, Kuzey Hollanda, Overijssel, Güney Hollanda, Utrecht ve Zeeland eyaletlerinde yapılacak seçimlerde, önümüzdeki dört yıllık dönemde görev yapacak 566 eyalet meclisi üyesi belirlenecek. Seçimlerde, 17’si kadın toplam 84 Türk kökenli aday da ülkedeki çeşitli partilerin listelerinden yarışa katılacak. 180 bin Hollanda vatandaşı Türk seçmen de Hollanda’nın geleceğinin şekillenmesinde söz sahibi olacak.

ENGELLEMEK ELİMİZDE

Seçim arifesinde Türk seçmene seslenen Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği HTİB Genel Başkanı Mustafa Ayrancı, oyların yabancı düşmanlığını körüklemeyen ve göçmenlerin haklarını savunan partilere verilmesini istedi. VVD ve CDA partileri tarafından oluşturulan azınlık hükümetinin yabancı karşıtı PVV’nin desteği ile ayakta durmaya çalıştığını belirten Ayrancı, “Bu hükümetin meclisteki desteği küçük bir oy farkına dayanmaktadır ve senatoda ise azınlık durumundadır. Bu nedenle yasaları istedikleri gibi yapıp kanunlaştıramıyorlar. Eyalet seçimlerini fırsat bilip senatoda çoğunluğu ele geçirirlerse, muhalefet engelini aşarak, istedikleri yasayı çıkarabilirler” diye konuştu.

GELECEĞİMİZİ SEÇECEĞİZ

Hollanda vatandaşlığına sahip yabancıların seçime yoğun katılımı halinde, hem azınlık hükümeti ortakları VVD ve CDA’nın hem de popülist PVV’nin oy oranının ciddi bir şekilde düşeceğine dikkat çeken Mustafa Ayrancı, “Bize düşen görev, sandık başına gitmek ve oyumuzu göçmenlerin haklarını savunan partilere vermektir. Sandık başına gitmezsek PVV’nin ve hükümetin iki ortağının oy oranı yüksek çıkacak ve yasaları istedikleri gibi değiştireceklerdir. Hem eyaletlerde, hem de senatoda farklı bir tablo yaratmak bizim elimizde. Seçim sandığında hem kendimizin, hem de çocuklarımızın geleceğini belirleyeceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!