100. doğum günü 2 Mayıs' ta

Güncelleme Tarihi:

100. doğum günü 2 Mayıs ta
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2012 16:48

AVRUPA’nın en büyük yayınevi olan Axel Springer Yayınevi’nin kurucusu Axel Springer doğumunun 100. yılında düzenlenecek bir programla anılacak.

Haberin Devamı

Springer’in doğum günü 2 Mayıs’ta Berlin’de bulunan Axel Springer Yayınevi’nde yapılacak. Kutlamaya aralarında Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un da bulunduğu çok sayıda seçkin davetli katılacak. Axel Springer, Konrad Adenauer Vakfı Başkanı Dr. Hans-Gert Pöttering’in himayesinde önceki gün Konrad Adenauer Vakfın’da düzenlenen bir toplantı ile de anıldı. Toplantıya Springer’in eşi Friede Springer de hazır bulundu.

Toplantıda Dr. Hans- Gert Pöttering, Springer’in Almanya siyaseti üzerindeki etkisini anlatırken, Bonn Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr Hans-Peter Schwarz ise Springer’in biyografisini kaleme aldığı kitabından bölümler okudu. Welt Grubu Yöneticisi Thomas Schmidt ise Springer’in iki Almanya’nın birleşmesi için gösterdiği çabayı ve 68 kuşağına karşı olan tutumunu toplantıda özetledi.

En başarılı yayıncı
Almanya’da yayınevi sahibi Yahudi bir babanın oğlu olarak 2 Mayıs 1912 yılında Hamburg Altona’da dünyaya gelen Axel Springer, Avrupa’nın en büyük yayınevini kurdu. Springer, Avrupa kıtasının en yüksek tirajlı günlük gazetesi olan Bild’in yanı sıra Welt am Sonntag ve Bild am Sonntag gibi Almanya’nın her yerinde yayınlanan iki önemli gazeteyi de kurdu.

Gazetecilik mesleğine para almadan işe başlayan Springer, Nazi döneminde askerlik için elverişli olmadığı gerekçesiyle silah atına alınmadı. Nordwestdeutsche Hefte Gazetesi ile yayıncılık hayatına başlayan Springer, daha sonra HÖR ZU adlı dergiyi çıkardı. Bu resimli aile dergisi, izleyen m on yıllar boyunca Alman dilindeki en büyük program dergisi haline geldi.

Bild Gazetesi’ni çıkardı
Springer, 1948’de Hamburger Abendblatt’ı çıkardı. 1952 yılında basit, anlaşılır cümlelerle yazılmış kısa makalelerin yer aldığı Bild Gazetesini yayına başlatan Springer, Bild’i Avrupa’nın en yüksek tirajlı gazetesi yaptı. Ardından Welt Gazetesini satın alan Springer, Almanya’da yayıncılık konusunda hızla yükseldi. İki Almanya’nın birleşmesi için büyük çaba harcayan Springer, bu amaçla 1966’da yayınevini Hamburg’dan Berlin’e, Berlin Duvarı’nın hemen dibine taşıdı. Aynı yıl içinde Berlin’deki Ullstein Yayınevini satın aldı.

Alman ve İsrail ilişkilerinin yeniden sağlanması ve güçlenmesi için yoğun çaba harcayan Springer, bu çabasından dolayı İsrail’den bir çok ödül aldı. Serbest piyasa ekonomisinin savunucusu olarak kendisini gören Springer, 1968 öğrenci hareketine karşı da sert tutum sergiledi. Yerine geçeceğini umduğu en büyük oğlunun 1980’de intihar etmesiyle Springer büyük sarsıntı geçirdi. Springer 1985 yılında 73 yaşındayken yaşamını yitirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!