10 bin kişiyle kutlu doğum

Güncelleme Tarihi:

10 bin kişiyle kutlu doğum
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2012 09:48

Çeşitli derneklerin katılımıyla oluşturan ‘Kutlu Doğum Platformu’ tarafından düzenlenen Kutlu Doğum Haftası kutlamasına yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

Haberin Devamı

DİYANET İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, besmeleyle başladığı konuşmasında, Danimarka’da yaşanan karikatür krizi ve Norveçli Anders Behring Breivik tarafından düzenlenen ırkçı saldırılara da değindi. Görmez, şunları söyledi:
“Son yıllarda dinler, kültürler ve medeniyetler arasında sürekli bir çatışmayı körükleyen, farklı dinler ve farklı din mensupları arasında kavgayı teşvik eden birtakım düşüncelerin varlığından hepimiz haberdarız. Bu düşüncelerin en büyük silahı bilgisizlik, önyargılar ve yanlış bilgilerdir. Dindar insanların hassasiyetlerinden yararlanmak, bu kötü emel sahiplerinin en büyük arzusudur. Bir yanda dinler ve kültürler arası bir çatışma ortamı oluşturmak için son yıllarda İslam’a yönelik gerçekleştirilen bir takım saldırıların varlığını hepimiz biliyoruz. Bilhassa, rahmet yüklü, adalet, hikmet yüklü ahlak peygamberi Hz. Muhammed’e karşı çirkin saldırıların yaşandığını, bayağı karikatürlerin yayınlandığını biliyoruz. Bu büyük peygamberi karalamak için ne denli yalan, yanlış kampanyaların yapıldığını biliyoruz. Bu tür çirkin saldırılara verilebilecek en iyi cevap, doğru ve hikmetli bilgidir. Biz farklılıklarla birlikte uyum içinde yaşama kültürünün, çok dinli yaşamın en güzel örneği ve dünyada ilk yazılı belgesi olan Medine vesikasını bizlere miras bırakmış bir peygamberin varisleriyiz.”

Hoşgörü ülkesiyiz
Büyükelçi Berki Dibek de, kutlu doğum haftası nedeniyle bir araya gelen derneklerin diğer sivil toplum örgütlerine örnek olmalarını, kaynaşma örneğinin tüm Avrupa’ya dalga, dalga yayılmasını dilediğini söyledi. Dibek, “Türkiye’nin evrensel değerler ışığında süren çağdaş medeniyetine aşma yürüyüşünün her geçen gün hızlandığı şu günlerde geleceğe güvenle bakıyoruz, Türkiye hakkında önyargısı olanlara, hepimize gurur veren bu tabloyu iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. Türkiye asırlar boyunca kültürler ve dinler arası diyalog ve hoşgörüyü gerçekleştirmiş bir ülkedir” dedi.

Selimiye Camii’ni açtı
DİYANET İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ırkçıların merkezi sayılan Danimarka’nın Arhus kentindeki Selimiye Camii ile Türk Kültür Merkezi’ni açtı. Hazreti Muhammed’le ilgili çirkin karikatürlerin çizeri Karl Westergaard’ın polis koruması altında yaşadığı semtteki caminin açılışında konuşan Görmez, şunları söyledi: “Avrupa’da nefretle dolmuş bir ırkçı, ayrılıkçı, bir caminin kapısına domuz kafası bıraktığında nasıl rahatsız oluyorsak, İslam dünyasında asırlarca varlığını sürdüren herhangi bir kiliseye yönelik, kısıtlama, tahkir ve tezyif de hepimizi öylece rahatsız etmeli. ”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!