1 Temmuz’dan itibaren neler değişiyor

Güncelleme Tarihi:

1 Temmuz’dan itibaren neler değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2023 11:33

Almanya’da 1 Temmuz’dan itibaren yeni uygulamalar yürürlüğe giriyor. Bunlar arasında en önemlisi ise Hartz IV’ün yerine geçecek olan ‘Yurttaş Parası’ (Bürgergeld). Ayrıca milyonlarca emeklinin de maaşına zam yapılıyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’da uzun yıllar geçerli olan ‘Hartz IV’ adlı sosyal yardımın yerine geçecek olan ‘Bürgergeld’ (Yurttaş Parası’, yarından itibaren yürürlüğe giriyor. Yurttaş Parası’yla birlikte birçok kişi için bir rahatlama söz konusu olacak. Kazanç getiren bir işte çalışanlar için vergiden muaf ödenekler artacak. Yurttaş Parası almanın yanı sıra çalışanlar, önümüzdeki aydan itibaren kazançlarının daha fazlasını ellerinde tutabilecek. 520 ila 1000 Euro arasındaki gelirlerin yüzde 30’u vergiden muaf olacak. Daha önce bu oran yüzde 20 idi. Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı’na (BMAS) göre bu sayede vatandaşın cebine eskisine kıyasla 48 Euro daha fazla para kalacak. Öğrenciler için 520 Euro’luk bir üst sınır geçerli olacak. Aynı zamanda meslek içi geliştirmeye yönelik eğitim olanakları da genişletilecek.

Haberin Devamı

EMEKLİ MAAŞLARINA ZAM
Temmuz ayı ile birlikte emekli maaşları da artacak. Yıllık emeklilik ayarlamasıyla birlikte aylıklar batı eyaletlerinde yüzde 4.39, doğu eyaletlerinde ise yüzde 5.86 oranında artacak. İki Almanya’nın birleşmesinden neredeyse 30 yıl sonra, doğudaki emeklilik değeri planlanandan bir yıl önce batıdakine göre ayarlanacak. Örneğin; batıda 1500 Euro emekli maaşı alan bir kişi, 1 Temmuz’dan itibaren yapılacak artış sonucunda ayda yaklaşık 66 Euro, doğuda ise yaklaşık 88 Euro daha fazla emekli maaşı alacak. Artış otomatik olarak gerçekleşecek. Maaş alanların bunun için herhangi bir şey yapmaları gerekmeyecek.

1 Temmuz’dan itibaren neler değişiyor
GAZ DEPOLAMA VERGİSİ ARTIYOR
1 Temmuz’dan itibaren doğalgaz fiyatının bir bölümünü oluşturan gaz depolama vergisi, megavat saat başına 59 sentten 1.45 Euro’ya (kilovat saat başına 0.145 sent) artacak. Yıllık tüketimi 20 bin KWh olan müstakil bir ev için bu, yılda 18 Euro’uk ek maliyet anlamına geliyor.
1 Temmuz’dan itibaren neler değişiyor
BAKIM PARASI KATKI PAYI ARTIYOR
Almanya’da son yılların en büyük sorunu haline gelen yaşlı ve hasta bakımında artan maliyetler göz önünde bulundurularak bakım katkı payı 0.35 puan artırılacak. Bu oran çocuksuz aileler için biraz daha fazla olacak. Çok sayıda küçük çocuğu olan aileler ise rahatlatılacak. Katkı payı şu anda brüt ücretin yüzde 3,05’i, çocuksuzlar için ise yüzde 3.4’ü olarak kesiliyordu. Önümüzdeki yılın başından itibaren ise bakım parası da artırılacak.

Haberin Devamı

KISA SÜRELİ ÇALIŞMA ÖDENEĞİ
Pandemi ve enerji krizi nedeniyle kısa süreli çalışma ödeneğine basitleştirilmiş erişim 1 Temmuz 2023’te sona erecek. Bu tarihten itibaren şirketler için yeniden şu kural geçerli olacak; Çalışanlarının en az üçte birinin ayda yüzde 10’dan fazla ücret kaybına uğraması halinde kısa süreli çalışma ödeneği uygulanacak.

1 Temmuz’dan itibaren neler değişiyor
PAKET GÖNDERME PAHALI OLACAK
Bazı DHL müşterileri 1 Temmuz’dan itibaren daha yüksek fiyatları hesaba katmak zorunda kalacak. 10 kiloluk bir koli için posta ücreti 9.49 Euro’dan 10.49 Euro’ya yükselecek. Teslimatta, nakit ödeme veya hacimli mallar gibi hizmetler de daha pahalı hale gelecek.

Haberin Devamı

CARİ HESAP KARTLARI
Bir başka değişiklik de birçok tüketiciyi yakından etkiliyor. Almanya’daki bankacılık sisteminin bir parçası olarak yıllardır uygulanan cari hesap kartlarının (EC Karte) yurtdışında ödeme ve para çekme olanağı sağlayan ‘Maestro’ fonksiyonu artık yeni kartlarla kullanılamayacak. Ancak kredi kartı sağlayıcısı Mastercard, Maestro fonksiyonuna sahip mevcut EC kartlarının geçerliliğini koruyacağını açıkladı. Bu nedenle yeni çıkarılacak kartların Maestro’nun ötesine geçen işlevler içermesi gerekiyor.

BAKMADAN GEÇME!