1249 gazete bir günde buluştu

Güncelleme Tarihi:

1249 gazete bir günde buluştu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2015 11:11

Uluslararası sanatçımız Banu Cennetoğlu, Bonn Sanat Derneği’nde Almanya’daki ilk kişisel sergisini açtı.  Bonn Sanat Derneği Direktörü Michelle Cotton’un, göreve geldikten sonra sergi için davet ettiği ilk sanatçı olan Banu Cennetoğlu, sanatsal çalışmaları üzerinden verdiği siyasi mesajlarla tanınıyor. 

Haberin Devamı

Serginin ilk bölümü, Almanya’da bir ülkenin bir günlük portresinin, aynı gün yayınlanan gazetelerdeki yansımasını aktaran gazete ciltlerinden oluşuyor.

1249 gazete bir günde buluştu


11 Ağustos 2015 tarihinde Almanya’da yayınlanan 1249 gazetenin, harf sırasına göre biraraya getirildiği 70 cilt, o günün olaylarının her gazetede farklı yansıtılmasının panoramasını sunuyor. Ziyaretçiler, mekanda yanyana sergilenen ciltlerdeki gazeteleri inceleyerek, aynı günün haberlerin farklı gazetelerin yazıişlerinin nasıl başka açılardan değerlendirdiklerini okuyabiliyor.

Sanatçı Cennetoğlu, Almanya’daki bölgesel gazete zenginliğinden çok etkilendiğini dile getirirek, "Bu çalışmamda beni en çok cezbeden şey, bir ülke portresinin bir güne yansıması“ dedi.

1249 gazete bir günde buluştu


Almanya’da yayınlanan ulusal ve yerel gazetelerin büyük bölümünün bulunduğu sergideki ciltlerde, Hürriyet Gazetesi Avrupa baskıları da yer aldı.

Haberin Devamı

17 Ocak 2016 tarihine kadar gezilebilecek olan sergide, sanatçının farklı çalışmaları yer alıyor. "Tito’nun sığınağı" konulu bir video bunlar arasında. Videoda, Yugoslavya eski Devlet Başkanı Tito’nun, diktatörlüğü döneminde kendisi ve 350 yandaşı için yaptırdığı özel sığınak konu alınmış. Mekansal ve bedensel enerji uzmanı Zeynep Sevil Güven, videodaki görüntülerde bu sığınağı çizim planları üzerinden, çeşitli kokulu yağların desteğiyle adeta Tito’nun ruhundan temizliyor.

1249 gazete bir günde buluştu


Aynı zamanda tutkulu bir koleksiyoncu da olan Banu Cennetoğlu, Romanya’da tüm ülkeyi gezerek oluşturduğu „el yapımı yerel içkiler koleksiyonunu“ da sergiliyor. İlk kez 2013’de Bükreş’te “Library of Spirits” adı altında sergilenen içki arşivi, bu kez 115 şişe içinde, açıklamalı etiketleriyle Bonn’daki sergide yerini aldı.  

Cennetoğlu ‘nun gösterimi Fransız düşünür Octave Mannoni’nin ünlü cümlesi  “Je sais bien, mais quand méme”nin Almancası olan „Ich weiss zwar aber dennoch“ ile sona eriyor. Türkçe‘ye “Gerçi ben biliyorum ama, olsun yine de” şeklinde çevrilebilecek olan bu cümle, sanat galerisinin tavanında gazla doldurulmuş  uçuşan balondan harflerle ifade ediliyor.

Almanya’daki ilk büyük kişisel sergisini açan Cennetoğlu, Alman basınının da ilgisini çekti. Bonn’da yayınlanan General Anzeiger gazetesi sergiye yarım sayfa yer ayırarak, „Türk Sanatçı Banu Cennetoğlu’nun heyecan verici sergisi“ yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

1249 gazete bir günde buluştu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!