GeriSeyahat Atlas Dergisi Ergenekon’da
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Atlas Dergisi Ergenekon’da

Atlas Dergisi Ergenekon’da

Türkiye’nin en çok okunan gezi, doğa ve coğrafya dergisi Atlas, ocak sayısında Türklerin türeyiş efsanesi "Ergenekon"da geçen demir dağı, Güney Sibirya’da buldu.

ATLAS Dergisi, Ocak sayısında Türklerin türeyiş efsanesi "Ergenekon"un geçtiği Altay Dağları’nın kuzey yüzündeki "Temir Tav" adlı kasabayı konu yaptı. Temir Tav, Rusya’nın Kemerova bölgesine bağlı. Burada yaşayan demirci Türk halkı "Şorlar"la yapılan geniş bir röportaj dergide yer alıyor.

Ergenekon Destanı, Eski Hunlar’dan Göktürkler’e kadar Orta Asya Türklerinin dişi bir kurttan türediğini anlatır. Birkaç versiyonu olan ve iki bin yıllık süreç içerisinde pek çok değişiklik geçiren bu efsaneye göre, bir halkın tamamı yok ediliyor, yalnızca, kolları bacakları kesilmiş bir çocuk hayatta kalıyor. Dişi bir kurt bu çocuğu emziriyor. Dişi kurt ile büyüyen çocuğun evlatları giderek kalabalıklaşıyor, bulundukları yere sığmıyorlar. Efsane, bu halkın sıkıştıkları demir dağı eritip Ergenekon’dan çıkmasıyla son buluyor.

Tarihçiler, Ergenekon efsanesinin ne kadarıyla gerçek olduğu konusunda uzun yıllardır tartışıyordu. Ayrıca Ergenekon’un bulunduğu coğrafyaya ilişkin çeşitli görüşler ileri sürülüyordu.

Atlas yazar ve fotoğrafçıları, Rusya’nın en zengin demir kaynakları arasında yer alan bölgeye giderek, Aytay ve Sayan dağlarının bir üçgen oluşturduğu kapalı coğrafyada "Demir Dağ" ve "Taştagöl" kasabalarına ulaştı. Bu küçük kasabaların bağlı olduğu ilin adı ise "Kuznest" (Yeni adı, Novokuznest). Kuznest, Rusça’da "demir eriticileri" anlamına geliyor. Ruslar, bu bölgede yaşayan Şor Türklerine asırlardır "Kuznets" adını veriyordu.
False