Arıcılar doğal yapısı bozulmuş bala tepkili

Güncelleme Tarihi:

Arıcılar doğal yapısı bozulmuş bala tepkili
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2009 00:00

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bahri Yılmaz, bazı üreticilerin glikoz kullanarak, bal esansı ve çeşitli renklendiriciler yardımıyla doğal yapısı bozulmuş ucuz bal ürettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin iklim koşulları, 40 binin üzerinde arıcısı ile arıcılığa en uygun ülkelerden biri olduğunu söyleyen Yılmaz,  şimdiye kadar bu potansiyeli yönlendirecek, arıcıların sorularına cevap verecek bir kurum olmadığını belirtti. Yılmaz, “Kurduğumuz birlik ile bu açığı kapamaya çalışacağız ve bu konuda büyük yol kat ettik” şeklinde konuştu.
Yılmaz, Türkiye’de sahte bal üretiminin son zamanlarda arttığını ifade etti. Yılmaz, “Bal sektörü büyük bir sektör. Bunların denetimi anlamında eksiklik var. Bu eksikliği gidermek lazım. Denetime ağırlık vermek şart. Özellikle küçük üreticiler sıklıkla denetlenmeli. Fiyat dengesi sağlanmalıdır. Hükümet bu konuda yasal yönden gerekli önlemleri biran önce almalıdır” dedi.
Aracı firmaların balı üreticilerden çok ucuza aldıklarını, fakat aldıkları balı tüketiciye ‘fahiş’ fiyata sattıklarını kaydeden Yılmaz, “Bu aynı zamanda merdiven altı diye tabir ettiğimiz sağlıksız ve sahte balların üretimine neden oluyor. Vatandaşta bu bal olmayan, ballardan alarak sağlıksız beslenmekte. Yedikleri glikoz kullanarak, bal esansı ve çeşitli renklendiriciler yardımıyla doğal yapısı bozulmuş ucuz bal” şeklinde konuştu.
Üretici tehdit altında
Orman yangınlarında devletin yaklaşık 500 milyon TL harcadığını vurgulayan Yılmaz, “Arılar ormanları koruyor bir bakıma. Erozyonla mücadeleye devlet milyonlarca TL harcıyor. Arılar erozyonu önlüyor. Arıların bitkileri döllemesiyle oluyor bu. Arıcılık ormanları kurmaya başlayacağız. Buna Çevre ve Orman Bakanlığı da sıcak bakıyor. Macaristan’da da var bu ormanlardan. Bu ormanlara sahip olduğundan 17 milyon tona yakın bal satıyorlar. Biz neden böyle olmayalım. Biz çam balında tekeliz. Ama bunu iyi değerlendiremiyoruz. İhracatçılarımız tüketiciyi düşünmeden hareket ediyorlar. Üretim izni alınmamış ve Türkiye’ye kaçak yollardan getirilen balların kilogramının 4-5 TL`den satılması yerli üreticileri tehdit ediyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Yıllık 82 bin ton bal üretiyoruz

MERKEZ Birliği olarak  40 bin profesyonel üyelerinin olduğuna işaret eden Yılmaz şöyle konuştu:
“Birliğimiz 76 il’de örgütlüdür. Şuanda üreticilerin tamamına yakınını kayıt altına aldık. Yıllık yaklaşık 82 bin ton bal üretiyoruz. Bu ballar, Yayla Balı, Çam Balı, Pamuk Balı Ayçiçek   Balı diye sınıflara ayrılıyor. Bu üretimin 20 bini Çam Balıdır. Çam Balı’nın yüzde 90’nını Türkiye karşılıyor. Dünyada 2. büyük arıcıyız. 4 milyon 600 bin kovan var.  Bunların hemen hepsi kayıt altına alındığı arıcılık kayıt sistemi var. Arıcıları destekleme, kredi alımı gibi konularda yardımcı oluyoruz. Kontrolde, denetimde bu kayıt sistemi esas alınıyor. Ülkemizde üretilen balın büyük bir bölümü iç pazarda tüketiliyor. Buda insanımızın iyi beslendiğini gösteriyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!