GeriSeyahat Antikçağda suçluların atıldığı çukurdu konser mekanı oldu KANLIDİVANE
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Antikçağda suçluların atıldığı çukurdu konser mekanı oldu KANLIDİVANE

Antikçağda suçluların atıldığı çukurdu konser mekanı oldu KANLIDİVANE

Kanlıdivane, milattan öncesine dayanan geçmişiyle Mersin’in son yıllarda önemi gittikçe artan hazinelerinden biri. Antik adı Canytelis olan bu doğal çöküntünün yamaçlarında Helenistik döneme ait yapılar bulunuyor. Bizans döneminde de varlığını sürdürmüş. Eskiden çukura suçlular atıldığından Kanlıdivane ismini aldığı sanılıyor.

Yetmişli yıllarda yapılan kazılarla yeniden keşfedilen antik kent, günümüzde akustiği çok iyi olduğu için Mersin Uluslararası Müzik Festivali dahil olmak üzere pek çok konsere ev sahipliği yapıyor. Bayram tatilinde yolunuz Mersin’e düşerse mutlaka uğrayın.

Kanlıdivane, Mersin’e 32 km. uzaklıktaki Yemişkumu Mahallesi’nden kuzeye sapan yolun üçüncü kilometresinde yer alıyor. Toroslar’da çok sık rastlanan çökmelerle meydana gelen çukurlardan biri olan bu obruk, 90 metre uzunluğunda, 70 metre genişliğinde ve 60 metre derinliğinde. Helenistik dönem Klikya İmparatorluğu’nun en önemli
/images/100/0x0/55ea10b7f018fbb8f8691ece
yerleşim yerlerinden biri. Obruk etrafındaki kule, günümüze kadar gelmeyi başarmış biri çok iyi durumdaki dört kilise, Klikya soylularının mezarları, iki katlı peristilli evler, obruk içindeki kabartmalar, süslemeler ve yöredeki antik şehirler, Kanlıdivane’nin ne kadar önemli bir merkez olduğunun kanıtı. Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde de bir ibadet yeri olarak görülmeye devam eden Kanlıdivane, Bizans’tan sonra uzun yıllar unutulmuş. Yetmişli yıllarda buradaki ilk arkeolojik araştırmaları İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Semavi Eyice yaptı.

Kanlıdivane adının nereden geldiğiyle ilgili pek çok efsane var. Bunlardan en ünlüsü çukura suçluların ve delilerin atılmasından dolayı bu ismi aldığı yönünde. Mersinli turist rehberi Ali Murat Merzeci ise ismin, obruğun içinde bulunan divan üzerine oturmuş bir kadın ve iki erkek motifli kabartmanın yağmur sularıyla toprak rengine boyanmasından geldiğini anlatıyor. Kanlı divan zamanla Kanlıdivane’ye dönüşmüş.

Antik yerleşim tarih boyunca dinsel bir merkez olarak kabul edilmiş. Çukurun büyüklüğü tanrısal olduğunun düşünülmesine yol açmış. Helenistik dönemde kurulan, günümüze sadece dört tanesi ulaşabilmiş kiliselere, Kudüs’e giden hacılar mutlaka uğrar ve ibadet ederlermiş.

Obruğun güneydoğusunda bulunan Helenistik kuledeki triskeles (üç ayaklı yazıt), en önemli kalıntılardan biri. Klikya kraliçesi Aba’yı ve o dönemde yaşanılanları anlatıyor. Kanlıdivane obruğunun kenarındaki Kraliçe Aba mezarı da yine önemli kalıntılardan.

Obruğun bir km. güneybatısında bulunan Çanakçı Kaya Mezarları da en önemli kaya mezarları arasında yer alıyor. Klikya İmparatorluğu’nun soylularına ait olan bu mezarların üzerlerinde kime ait olduğunu belirten rölyefleri bulunuyor.
Kanlıdivane’nin etrafında Orta Bizans örnekleri barındıran pek çok antik yerleşim de var. Emirdeki, Karaahmetli, Hacıömerli ve Öküzgözü bunların en önemlileri.

Bunca önemli arkeolojik kalıntıyı barındıran antik kent, son birkaç yıldır Mersin Uluslararası Müzik Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Konser mekanı olarak seçilmesinin en önemli sebeplerinden biri akustiğinin çok iyi olması. Özellikle festivalin kapanış konserleri burada veriliyor. Gündüz saatlerinde piknik ile başlayan eğlence, konser ile devam ediyor. İzleyiciler obruğun yamaçlarından birinde, antik kalıntılar üzerinde oturarak konseri izliyor. Bugüne kadar Burhan Öçal, Yeni Türkü, İlhan Erşahin, Okay Temiz burada konser verdi.

Obruğun kenarında, Kanlıdivane Örenyeri’nin eski bekçisinin eşiyle birlikte işlettiği kır çadırlarında çay, kahve, meşrubat içebilir, sıkma veya gözleme yiyebilirsiniz. Sıkma, henüz tantuni kadar meşhur olmasa da Mersinliler’in en sevdiği yöresel yemeklerinden. Sacda pişirilen, özel tarifli hamurun içine patates ya da çökelek konarak yapılıyor.

Öğle yemeği için antik kente 15 dakika mesafedeki Narlıkuyu’yu tercih edebilirsiniz. Narlıkuyu, Erdemli’nin en güzel koylarından biri. Koy boyunca pek çok balık restoranı yan yana dizili. Fırında közlenmiş sarmısak, soğan ve kayakoruğu turşusunun tadına bakmanız tavsiye edilir. Balık tercihiniz ise lagos olmalı. Yemekten sonra nane likörlü kahve içmeyi unutmayın. Narlıkuyu’da kişi başı 25-30 YTL’ye yemek yiyebilirsiniz.

Çevrede konaklamak isterseniz, Kanlıdivane’ye 10 dakika uzaklıktaki Kızkalesi’nde pek çok otel yer alıyor. Oda-kahvaltı 60-70 YTL civarında ücret ödüyorsunuz.

İçel Sanat Kulübü ve Vane Tur, haftasonları antik kente günübirlik gezi düzenliyor. Kişi başı fiyatı kumanya dahil 15 YTL. Eğer 10 kişilik bir grup oluşturabilirseniz isteğe göre hafta arası da geziye katılabilirsiniz. Ayrıca Klikya kültür turlarının hepsi Kanlıdivane’ye uğruyor.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

İçel Sanat Kulübü: (324) 238 10 88

Vane Tur: (324) 231 35 07

Kızkalesi Barbarossa Otel: (324) 523 23 64

Kızkalesi Admiral Otel: (324) 523 25 18

Kızkalesi Klikya Otel: (324) 523 21 17
False