Ankaralı seyirciler filme doyacak

Güncelleme Tarihi:

Ankaralı seyirciler filme doyacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2010 00:00

Geleneksel 21. Ankara Uluslararası Film Festivali 200’den fazla filmin gösterileceği rengarenk ve zengin bir programla 10 Mart Çarşamba günü başlıyor. Açılış töreni, 650 kişilik Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek.

ANKARALI sinemaseverlerin özlemle beklediği 21. Ankara Uluslararası Film Festivali 10 Mart Çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu’ndaki törenle başlıyor. Festival süresince 200’den fazla film gösterime girecek. Festivalde dünya sinemasından örneklerle, beyaz perdenin birbirinden önemli ismi Başkent’te buluşuyor.

Türkiye’nin ve Ankara’nın en önemli sinema etkinliklerinden biri olan 21. Ankara Uluslararası Film Festivali, bu sene de zengin bir programla sinemaseverlerin karşısına çıkıyor. Festival kapsamında ulusal ve uluslararası uzun ve kısa metraj film seçkilerinin yanı sıra ayrı bölümler halinde canlandırma filmleri, belgeseller ve uluslararası film festivallerinden örnekler yer alıyor.

Özel ödüller

Ödül törenleri ve yarışmalarla zenginleşen festivalde “Sanat Çınarı” ödülü; Gülten Akın’a, festivalin kurucularından Aziz Nesin’in adını taşıyan Aziz Nesin Emek Ödülü Filiz Akın’a sunulacak. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı, Kitle İletişim Ödülü’nü ise; film senaryolarının vazgeçilmezleri olan “gece” ve “gündüz” kavramlarını kendisine de kılavuz olarak seçen Yekta Kopan’ın yapımını ve sunuculuğunu üstlendiği Gece Gündüz programına verilecek.

Açılış törenine katılacak festival konukları ve sinemaseverler, 20.45’te Ulusal Kısa Film Yarışması’na katılan canlandırma filmlerini izleme imkanı bulacak. Perşembe günkü açılış töreninin ardından 21 Mart’a kadar düzenli olarak hergün gösterime girecek filmler, Kızılay’daki Batı Sinemaları’nda sinemaseverlerle buluşacak.

Dünyaca ünlü isimler

21. yaşını kutlayan Ankara Uluslararası Film Festivali bu yıl birbirinden değerli pek çok ismi Ankara’da ağırlayacak. Bu özel konukların arasında; büyük görüntü ustası, medya sanatçısı, hikaye anlatıcı, video felsefecisi ve Alman sinemasının en önemli figürlerinden Harun Farocki, Sil Baştan (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) filminin senaryosuyla Oscar kazanan görsel artist Pierre Bismuth, ünlü film yapımcısı Sandy Lieberson, Fransız müzik tasarımcısı Gerard Labady gibi çok özel isimler yer alıyor. 10 gün boyunca Ankara’yı renklendirecek olan konuklarla çeşitli atölye çalışmaları, söyleşi ve paneller gerçekleştirilecek.

Baader Meinhof Yargılanıyor

Yönetmen: Robert Guediquian
Reinhard Hauff 1986 Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı aldığı bu filminde, Alman Kızıl Ordu’nun bir fraksiyonu olarak beliren Baader Meinhof örgütünün hapishanede geçen 192 günlük yargılanma sürecini anlatıyor. Resmi tarihin ‘intihar’ ama sağduyunun ‘infaz’ olarak nitelediği örgüt üyelerinin ölümü, Hauff’un başarılı yönetmenliği ile beyazperdeye aktarılıyor.

Elçilikler destekliyor

ANKARA Fransız Kültür Merkezi, Ankara İtalyan Kültür Merkezi, Avustralya Büyükelçiliği, Brezilya Büyükelçiliği, Dimitrie Cantemir Rumen Kültür Merkezi, Finlandiya Büyükelçiliği, Goethe-Institut Ankara, Hollanda Büyükelçiliği, Japonya Büyükelçiliği, Kanada Büyükelçiliği, Meksika Büyükelçiliği, Norveç Büyükelçiliği, Polonya Büyükelçiliği ve Yunanistan Büyükelçiliği’nin de desteklediği projede, dünya ülkeleri 21. Ankara Uluslararası Film Festivali’ne film temini konusunda destek veriyor.

İsyan

Yönetmen: Gillo Pontecorvo
Cezayir Savaşı filmiyle efsaneleşen İtalyan yönetmen Gillo Pontecorvo’nun epik filmi İsyan zamana direnen, değerini yitirmeyen bir tahakküm ve direniş filmi. Pontecorvo’nun her iki filmi de “gişe zehiri” olarak adlandırılan oldukça siyasi filmler olsa da, ABD’de gösterime girmişlti.

Kızıl İlahi

Yönetmen: Miklós Jancsó
Ova... Dümdüz topraklar ufuk çizgisine doğru uzanmakta. Zaman, geçen yüzyıl? Hakları için savaşan bir grup tarım işçisi, isteklerine verilecek yanıtı inatçı ve karamsar bir havada beklemektedir. Zamanlarını şarkı söyleyip dans ederek geçirirler. Çiftliğin kahyası onlar için bir şölen düzenler ve fikirlerini değiştirmeleri için onlara çuval çuval buğday verir. Ama nafile...
Kızıl İlahi, diğer ilk dönem Jancsó filmlerinde olduğu gibi konusunu tarihin yaşanmış olaylarından alır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!