Ankara’da astımlı sayısı dörde katlandı

Güncelleme Tarihi:

Ankara’da astımlı sayısı dörde katlandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2007 00:00

Alerjinin farklı nedenlerden kaynaklanabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Sadık Demirsoy, "Astım da alerjik bir hastalık. Ankara çevresindeki astım oranı son 40 yılda yüzde 2.6’dan yüzde 10’a çıktı" dedi.

ÇOĞU insanda farklı nedenlerden kaynaklanan alerji hastalığı, kimi zaman çevresel faktörlere kimi zamanda, genetik yapıya bağlı olarak ortaya çıkıyor.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sadık Demirsoy, "Alerjik hastalıklar son yirmi yılda iki kat arttı. Astım alerjik bir hastalık. Ankara çevresindeki astım oranı son 40 yılda yüzde 2,6’dan yüzde 10’a çıktı" dedi.

Alerjik hastalıklardaki artışın nedenini "İnsanların yüzbinlerce yıl yaşadığı ortamlardan sıyrılarak hijyenik ortamlara gitmeleri ve normal alerjenlerle karşılaşmamaları" olarak açıklayan Demirsoy alerji hakkında bilgi verdi:

ANKARA’DA ASTIM ORANI ARTTI

"Astım alerjik bir hastalık. Ankara çevresindeki astım oranı son 40 yılda yüzde 2,6’dan yüzde 10’a çıktı.

Alerji vücudun çevreden gelen alerjen dediğimiz normal bir insanın reaksiyon göstermediği maddelere karşı, bedenin aşırı reaksiyon göstermesi ve bu aşırı reaksiyonların tekrarlaması durumudur.

İnsanoğlu yazıyı bulduğundan bu yana alerjik hastalıkları kayda geçmiş. Özellikle son yüzyılda da alerjik hastalıkların mekanizmaları ve tedavileri konusunda önemli gelişmeler sağlandı.

Alerjik hastalıklar temelde üçe ayrılıyor. Bunlar; alerjik nezle, atopik dermatit ve astımdır. Bu hastalıklar fiziki çevre ve yer değişiklikleri olduğu zaman ortaya çıkabilir. Örneğin, sigaralı bir ortamda öksürük ya da nefes darlığınız oluyorsa astımdan şüphelenmelisiniz. Bahar geldiğinde hapşırma, burun akıntısı ya da burunda, gözde kaşıntınız oluyorsa yine alerjik nezleden şüphelenilmeli. Tekrarlayan belirtiniz ne olursa olsun, alerjik hastalıkları düşünmek gerekli."

HER KIZARIKLIK ALERJİ DEĞİL

Vücutta görülen her kızarıklığın alerjik hastalık olmadığının altını çizen Demirsoy, "Alerjik hastalıklar deride kızarıklıklar yapabilir. Ancak deri kızarıklıkları birçok şeye bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genellikle hastalarımıza verdiğimiz ilaçların tipi, hastalığa ve hastalığın şiddetine göre değişiyor.

Astım mağaraları ve diğer alternatif tıp tekniklerini önermiyoruz. Bunlar yanlış yöntemler. Alerji tedavisi uluslararası alanda onaylanmış raporlara göre yapılır.

ASTIM HASTALARI SİGARASIZ ORTAMDA YAŞAMALI

PASİF içicilerin büyük kısmının filtreden geçmeyen dumanı içtiğini anlatan Demirsoy, "Sigara içilen evlerdeki çocuklar diğerlerine oranla iki kat fazla öksürüyor. Astımı olan hastaların sigarasız ve tozsuz bir ortamda yaşamaları gerekli. Sigara vücutta kalıp zararlı etki yapan ve devlet tarafından izin verilen tek madde. Türkiye’de her yıl 130 bin kişi sigaradan ölüyor. Ülke olarak sigaraya 7 buçuk milyar dolar para ödüyoruz. Bir bu kadar parayı da sigaradan doğan hastalıkları gidermek için harcıyoruz. Ben dünyanın en büyük felaketinin sigara olduğunu düşünüyorum" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!