Ankara aşığı Kırgız ressam

Güncelleme Tarihi:

Ankara aşığı Kırgız ressam
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2007 00:00

"Ankara modern bir şehir. İnsanları iyi, sanatsever. Çok eski ve köklü bir kültüre sahip. İstanbul’da da oturdum. Çok güzel bir şehir. Ancak Ankara’nın yeri gönlümde ayrı. Başka yerde yaşamak istemem."

ANKARA sevdalısı Kırgız ressam Yıldız Asangali ile Hatice Erdi’nin resimleri, Anadolu Ajansı Sanat Galerisi’nde izlenime sunuldu.

Son dönem yapıtlarıyla Ankaralı sanatseverlerle buluşan Kırgız ressam Asangali’nin Türkiye serüveni 1995 yılında başladı. TİKA’nın davetlisi olarak Ankara’ya gelen Asangali, Kırgız sanatını tanıtmakla başlayan yolculuğunu Türkiye’ye yerleşerek noktaladı.

O dönem içinde Kırgızistan ile Türkiye arasında mekik dokuyan Asangali ile ünlü bir Kırgız ressam olan eşi Momunbek Astar, 2005-2006 yıllarında da İstanbul’da oturdular. Ancak gönüllerinden bir türlü silinmeyen Ankara’ya yeniden dönen Asangali ile eşi, sanat yolculuklarını Başkent’te sürdürmeye devam ediyor.

Kırgız ressam Yıldız Asangali, 12 senedir yaşadıkları Türkiye’yi ve özellikle Ankara’yı çok sevdiğini söyledi.

TİKA’nın davetlisi olarak geldikleri Ankara’da Kırgız sanatını tanıttıklarını anlatan Asangali, sonraki yıllarda da sanat çalışmalarını Türkiye ile Kırgızistan arasında mekik dokuyarak sürdürdüklerini belirtti.

Bir dönem İstanbul’da da yaşadıklarını, ancak "yedi tepeli şehri" biraz pahalı bulduklarını ifade eden Asangali, "Ankara modern bir şehir. İnsanları iyi, sanatsever. Opera, bale, konser, sanat etkinlikleri var. Çok sayıda da sanat galerisi bulunuyor. Çok eski ve köklü bir kültüre sahip. Başka yerde yaşamak istemem" dedi.

"İstanbul’da da oturdum. Çok güzel bir şehir. Ancak Ankara’nın yeri gönlümde başka" diyen sanatçı, Ankara’da Tunalı Hilmi Caddesi, Tandoğan, Kızılay ve Küçükesat semtlerini çok sevdiğini söyledi.

KRAVAT DESENİ OLDU Asıl mesleğinin doktorluk olduğunu, resim çalışmalarının yanında sanat galericiliği de yaptığını anlatan Yıldız Asangali, Ankara’da açtığı bir sergide 35 çalışmasının birden satıldığını, bundan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak da Başkent’te çok sayıda sergi organizasyonuna katıldığını belirten Asangali, yaptığı tablolardan birinin büyük bir firma tarafından kravat desenine dönüştürüldüğünü aktardı.

Resimlerinde daha çok "naif" çalışmalara ağırlık verdiğini, çiçek desenleri ve çiçek tarlalarını resmettiğini, bazı çalışmalarının da "minyatür sanatına" yaklaştığını ifade eden Asangali, Eylül ayında da ABD’ye konuk olarak orada sergi açacaklarını kaydetti.

ŞİİRLE RESİM BİRARADA

HATİCE Erdi de yağlıboya resimlerini izlenime sundu. Doğayı ve insanı resmeden Erdi’nin sanat çalışmalarındaki tek kulvar resim değil. Bir yandan da şiir yazan Erdi’nin resimlerini de betimleyen şiirleri iki sanat dalını buluşturuyor. İki sanatçının ortak sergisi, 10 Temmuz’a kadar Anadolu Ajansı Sanat Galerisi’nde Başkentlilerle birlikte olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!