ANKAmall’da, uzmanlar besin alerjisine dikkat çekti

Güncelleme Tarihi:

ANKAmall’da, uzmanlar besin alerjisine dikkat çekti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2018 09:51

ANKAmall’da, uzmanlar besin alerjisine dikkat çekti

Haberin Devamı

ANKARA, (DHA) - TÜRKİYE Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği, Global Sağlık Hizmeti ve Araştırmanın (Abbott) koşulsuz katkıları ile yürüttüğü ‘Alerji Hedefte’ projesini ANKAmall’da ziyaretçilerle buluşturdu.
ECE Türkiye Proje Yönetimi tarafından yönetilen ANKAmall, sağlık alanında toplumsal bilinci artıran çalışmalara öncelik verirken,  bu kez besin alerjisi konusunda önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Prof. Dr. İlknur Bostancı, Prof. Dr. Can Kocabaş ve Prof. Dr. Özlem Yılmaz Özbek’in besin alerjisi ile ilgili yaptıkları konuşmalar ziyaretçiler tarafından ilgiyle dinlenirken, oyuncu Veysel Diker’in sunumu ve tiyatro oyuncuları tarafından skeçler etkinliğe renk kattı.
Besin alerjisinin son 10 yılda iki kat arttığını söyleyen uzmanlar, yüz binlerce bebek ve çocuğu etkileyen ve yüzde 40’ını en temel besin olan inek sütü alerjisinin oluşturduğu rahatsızlığın iyi yönetilmesi durumunda hayat kalitesinin korunabileceğini anlattılar. Yanı sıra sanal ortamlar ve sosyal medyanın toplumun bilinçlenmesinde olumlu rol oynamasına rağmen bilgi kirliliği sebebiyle ebeveynlerin yanlış yönlendirilebileceğine de dikkat çekildi.
MODERN YAŞAM BESİN ALERJİLERİNİ ARTIRIYOR
Besin alerjilerinin daha çok gelişmiş ülkelerde ve büyük kentlerde görüldüğünü ve bunun endüstrileşme, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, aşırı hijyenik yaşam ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı gibi nedenlerden kaynaklandığını söyleyen uzmanlar, modern hayatın aşırı korumacı yaşantısı içinde büyüyen çocuklarda bağışıklık sisteminin yanlış tepkiler üretmesinin daha sık görüldüğünü belirtiyor. Uzmanlar, besin alerjili çocuklarda erken tanı ve uygun tedavi yöntemleri ile hayat kalitesini etkileyebilecek büyüme geriliği, izole edilmiş olma hissi, özgüven kaybı, yüksek stres, kaygı ve hatta bazen depresyon gibi durumların önüne geçilebileceği bilgisini de paylaştılar.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!