Resmen veda etti

Güncelleme Tarihi:

Resmen veda etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2002 01:49

3 Kasım seçimlerinde ANAP'ın baraja takılmasından kendini sorumlu tutan Mesut Yılmaz, genel başkanlık görevinden istifa etti. Yılmaz'ın 11 yıl aradan sonra boşalttığı liderlik koltuğuna en yakın isimler olarak Lütfullah Kayalar ve Ali Talip Özdemir'in adları geçiyor.

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, 3 Kasım seçimlerinde partisinin yaşadığı hezimetin ardından dün siyasi hayatına ve genel başkanlık görevine son noktayı koydu. Yılmaz, ANAP'ın genel başkanlığından istifa ederek, aktif siyasetten de resmen ayrıldı.

4 Kasım günü düzenlediği basın toplantısıyla partisinin seçimlerde aldığı başarısızlıktan kendisini sorumlu tutan ve istifa kararı alan Yılmaz, dün partisinin MYK'sını toplayarak, olağanüstü kongre sürecini başlattı. Yılmaz, seçim sonuçlarıyla ilgili analiz yaptıktan ve kendisine yöneltilen eleştirilere yanıt verdikten sonra genel başkanlıktan istifa etti. ANAP, 11 Ocak'ta yapılacak olağanüstü kongreye kadar geçici genel başkan tarafından yönetilecek. Yılmaz, bu sürece kesinlikle müdahale etmeyeceğini ve aktif siyasette rol almayacağını da açıklamıştı.

19 YILLIK MACERA BİTTİ

19 yıldır siyasetin içinde olan, 11 yıl boyunca ANAP'ın genel başkanlığını yapan, dört kongrede yeniden genel başkan seçilen Mesut Yılmaz, 51. doğum gününü kutladığı ay siyasete de veda etti. ANAP'ın kurucularından olan Mesut Yılmaz, siyasete Mustafa Taşar'ın kendisini Turgut Özal'la tanıştırmasıyla girmişti.

Siyasete atıldığından bu yana ANAP'ta her zaman ön saflarda yeralan Yılmaz, 1. Özal hükümetinde de devlet bakanlığı ve hükümet sözcülüğü görevini yaptı. Daha sonraki ANAP iktidarlarında Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı görevlerinde de bulunan Yılmaz, her zaman Özal'dan sonraki potansiyel genel başkan adayı olarak adlandırıldı.

Yılmaz'ın Özal ile arası, Özal'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından açıldı. ANAP genel başkanlığına getirilen Yıldırım Akbulut'un başbakanlığı döneminde kabinede Dışişleri Bakanlığı yapan Yılmaz, bir sonraki kongre için hazırlıklarına da başladı. Yılmaz, kongreye çok az bir zaman kala Dışişleri Bakanlığı görevinden istifa ederek Akbulut'un karşısına aday olarak çıktı ve genel başkan seçildi. Yılmaz, genel başkan olduktan sonra ANAP en başarılı seçimi 1991 yılında geçirdi ve yüzde 24 oy aldı. Ancak ondan sonraki yapılan seçimlerde parti hızla oy kaybetti ve son seçimde de yüzde 5 oranına kadar düştü. Bu oy oranı Yılmaz'ın da sonu oldu ve siyasete veda etmek durumunda kaldı.

LİDER ADAYLARI

Yılmaz'
ın siyaseti bırakacağını açıklamasından sonra, olağanüstü kongrede genel başkanlığa aday olacakların isimleri de kulislerde tartışılmaya başlandı. Ali Talip Özdemir başta olmak üzere, Lütfullah Kayalar, Ahmet Özal, Güneş Taner, Oltan Sungurla, Bülent Akarcalı, Işın Çelebi'nin adı genel başkan adayı olarak geçmeye başladı. Ancak bu kişiler arasında Lütfullah Kayalar ile Ali Talip Özdemir'in daha şanslı olduğu belirtiliyor.

36 yaşında bakan oldu

1947’de İstanbul’da doğan Mesut Yılmaz, İstanbul Erkek Lisesi'ni bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'den mezun oldu. 1983 yılında ANAP'ta kurucu üye olarak yer alan Yılmaz, aynı yıl Rize'den milletvekili seçilerek Meclis'e girdi. Devlet, Kültür, Turizm, Dışişleri Bakanlığı yapan Yılmaz, Özal Köşk’e çıkınca seçildikten sonra 1991'de ANAP Lideri oldu. Yılmaz Haziran-Kasım 1991 tarihleri arasında Başbakanlık yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!