Derviş, milletvekili andı içti

Güncelleme Tarihi:

Derviş, milletvekili andı içti
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2001 00:00


Devlet Bakanı Kemal Derviş, TBMM Genel Kurulu'nda ant içti. Derviş böylece, resmen bakan olmuş oldu. Derviş bakanlığı süresince milletvekili dokunulmazlığına da sahip olacak.

Derviş, Başbakan Bülent Ecevit ile birlikte aynı otomobille saat 15.00'de TBMM'ye geldi. Ecevit, Derviş'i Meclis'teki çalışma odasına alarak yaklaşık yirmi dakika görüştü. Görüşmede Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan da bulundu.

Genel Kurul Salonu'na Ecevit ve Özkan'la birlikte giren Derviş, Bakanlar Kurulu üyeleriyle tokalaştı. Derviş, daha sonra Hüsamettin Özkan'ın gösterdiği, bakanlar kurulu bölümündeki ön sıraya oturdu. Ekonomiden Sorumlu eski Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay, Derviş'in yanınagelerek onu öperek kutladı.

Genel Kurul'da önce Derviş'in Devlet Bakanlığı'na atanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi okundu. Derviş, daha sonra kürsüye gelerek Anayasa uyarınca milletvekili andını içti.

Daha sonra Bakanlar Kurulu sıralarına geçen Derviş'i, Başbakan Ecevit ile Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli ile Hüsamettin Özkan kutladılar.

Derviş, yemin töreninden önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in konuşması için Genel Kurul'da yapılan oylamada, İçtüzük gereği oy hakkı olmamasına karşın Devlet Bakanı Derviş de elini kaldırdı.

"BABAMIN 100'ÜNCÜ DOĞUMGÜNÜ"

Bu arada, Devlet Bakanı Derviş, TBMM'den ayrılırken gazetecilerinsorusu üzerine, ''Çok mutluyum. Bugün babamın doğum günüydü. Yaşasaydı 100 yaşında olacaktı'' dedi.

Derviş'e TBMM'den ayrılışında Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkanile Devlet Bakanı Faruk Bal eşlik etti.

Derviş'in TBMM'ye gelişi ve Genel Kurul Salonu'na geçişini kalabalık bir haberci grubu izledi.

DERVİŞ ARTIK RESMEN BAKAN

Anayasa'nın 109'uncu maddesine göre, TBMM dışından Bakanlar Kurulu üyeliğine atananlar Genel Kurul'da andiçtikten sonra bakan sıfatını kazanıyor.

Milletvekili olmayan bakanlar bu sıfatı taşıdıkları sürece milletvekillerinin tabi oldukları kayıt ve şartlara uymakla yükümlü tutuluyor, yasama dokunulmazlığına da sahip oluyorlar. Ayrıca, bakanlık görevleri devam ettiği sürece TBMM üyeleri gibi ödenek ve yolluk alıyorlar.

DERVİŞ'İN YEMİNİ
Derviş'in, Anayasa'nın 81'inci maddesine göre içtiği andın metni şöyle:
''Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk İlke ve İnkılapları'na bağlı kalacağıma, toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma, büyük Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim.''
(Hürriyetim)




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!