Baraj altında kalan partilerde deprem

Güncelleme Tarihi:

Baraj altında kalan partilerde deprem
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2002 07:41

Siyasette deprem etkisi yapan seçimde ANAP kuruluşundan bu yana ilk kez Meclis'e giremedi. DYP de, AP'den bu yana siyasi geleneğinde ilk kez TBMM dışında kaldı.

MHP de baraja takılınca, ilk kez, ‘merkez sağ’ın temsil edilemediği bir Meclis yapısı ortaya çıktı. DSP ise yüzde 1'lere inerek, siyasette düşüş rekoru kırdı.

21'İNCİ dönem Meclis'i, tarihin en dramatik kayıplarının yaşandığı bir siyasi arenaya dönüştü. Bir devrin başbakanları Bülent Ecevit, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller (saat 24.00 itibariyle), MHP Lideri Devlet Bahçeli (saat 24.00 itibariyle) ve kamuoyuna başbakan adayı olarak sunulan YTP Genel Başkanı İsmail Cem ve Erbakan'ın siyasi mirasçısı SP Genel Başkanı Recai Kutan, 22'nci dönem parlamentosuna giremediler.

TARİHİ ELVEDA

9 dönem parlamentoya giren, Kıbrıs çıkarması dönemi dahil cumhuriyet hükümetlerine başbakanlık yapan, Meclis'in en kıdemlilerinden Bülent Ecevit, kaybetti.

ANAP İLK KEZ GİREMEDİ

Merkez sağda çöküşe yol açan seçim, TBMM'nin yapısına ve partilere, unutulan ya da uzun yıllar önce yaşanan bir çok ‘ilk’i getirdi. AKP her 3 seçmenden 1'inin oyunu alarak iktidar olurken, 1983 ve 1987 seçimlerinde art arda tek başına iktidara gelen ANAP, bu seçimlerde baraja takıldı ve kuruluşundan bu yana ilk kez Meclis'e giremedi. 15 yıl önce seçimlerde yüzde 36.3 oy alarak birinci parti olan ANAP, bu seçimlerde bu oranın yaklaşık 7'de 1'i ile yetinmek zorunda kaldı.

DYP'Yİ DEMİREL KURTARAMADI

Hükümette yer alan merkez sağdaki iki rakibi MHP ile ANAP'a karşı, ana muhalefet kozunu sandığa yansıtamayan DYP de, seçimlerde hüsran yaşadı. Adalet Partisi'nin (AP) devamı olan DYP, Süleyman Demirel'in de desteğine rağmen geleneğinde ilk kez TBMM dışında kaldı.

KUTAN KAYBOLDU

3 dönem milletvekilliği yapan, İmar ve İskan, Enerji ve Tabi Kaynaklar bakanlıkları görevlerinde bulunan Recai Kutan, Fazilet Partisi'nin bölünmesiyle başına geçtiği SP ile ilk seçiminde hezimete uğradı.

CEM'E DE YARAMADI

4 dönem parlamentoda görev yapan, eski Dışişleri Bakanı İsmil Cem'in YTP'yi kurması, kendisine kazanç getirmedi. Cem, ‘‘Türkiye tercihini yapmıştır. Memleketimize hayırlı olsun’’ dedi.

BAHÇELİ SAVAŞ VERDİ

MHP Lideri Devlet Bahçeli ile DYP Genel Başkanı Tansu Çiller de barajı aşamadı. Barajı aşmak için ölüm-kalım savaşı veren Bahçeli iktidarda yıpranırken, Çiller de iktidar döneminin başarısızlık izlerini silemedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!