Amasra’nın Fethinin 555. Yıl Dönümü Kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Amasra’nın Fethinin 555. Yıl Dönümü Kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2015 17:44

Amasra’nın fethinin 555. yıl dönümü nedeniyle Amasra’da gönüllülerden oluşan Ayyıldız ekibi kale surlarını dev boyutta Türk bayrakları, Atatürk posteri ve Fatih Sultan Mehmet posteri ile süsledi.
Amasra Kaymakamlığı tarafından Amasra’nın 555. fetih yıl dönümü nedeniyle ve tüm şehitler anısına 30 köy camisinde ve merkezde bulunan iki camide mevlit okutuldu. Fetih kutlamaları çerçevesinde kale surlarını bayraklarla donatan Ayyıldız ekibi Organizasyon Sorumlusu Cem Demirel, “Amasra’nın fethinin 555. yıl dönümü nedeniyle cuma namazına müteakip 32 camimizde mevlit okutuldu. Biz de üzerimize düşen vazife gereği bütün kale surlarımızı bayraklandırıyoruz. Amasra Kaymakamlığımız 10 tane yeniçeri kıyafeti hazırlattı. Kıyafetlerimiz İlçe Milli Eğitim Müdürümüzce belirlenen 10 öğrencimiz tarafından giyilerek, kemere girişi, kale içi mahallesi girişi, Fatih Sultan Mehmet Han’ın Amasra’yı ilk gördüğü yer olan Bakacak Tepesi’ne ve Amasra’nın iki güzergâhına daha öğrencilerimiz yerleştirildi. Bu vesile ile bir yanlış bilgilenmeyi düzeltmek istiyorum. Amasra halkımız Temmuz ayında kutlanan Kabotaj Bayramı nedeniyle Amasra’nın kurtuluşunu Temmuz ayı olarak biliyor. Fakat Amasra’nın gerçek kurtuluşu 17 Ekim 1460 tarihidir. Amasra’nın fethinin 555. yıl dönümü tüm halkımıza kutlu olsun” dedi.
Yeniçeri kıyafetlerini giyen 10 öğrenci, İlçe Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar, Ayyıldız ekibi yürüyerek Çekiciler Çarşısı’ndan geçerek Amasra Kalesi’ne geldi. Amasra Kalesi içinde bulunan ve Amasra’nın fethinden önce kilise olarak kullanılan Fatih Camii önünde cami imamı Erdal Yıldırım’a sembolik olarak kılıç verdi. Amasra’nın fethi sırasında kan dökülmeden fetih gerçekleştiği için her cuma ve bayramlarda okunan hutbe, Fatih Camii’ne bırakılan bu kılıçla okunduğu için öğrenciler kılıcın camiye gelişini sembolik olarak uyarlayarak oynadılar. Ardından Amasra köprüde bulunan kale girişine geçen yeniçeri kıyafetli öğrenciler, kale kapısında nöbet tutmaya başladılar. Hafta sonu tatili için Amasra’ya gelen misafirler ise yeniçeri kıyafetli öğrencilerle bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!