Algıdan bilgiye zihinsel süreç

Güncelleme Tarihi:

Algıdan bilgiye zihinsel süreç
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2008 00:00

Geleneksel hala gelen Nerofelsefe Sempozyumu’na ilgi bu yıl da büyük oldu. Sempozyumda konuşan oturum başkanı Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay, tıp bilimlerinin yanısıra mimar, mühendis, çocuk gelişim uzmanları ve sosyologlar gibi çeşitli meslek dallarından katılımlar gerçekleştiğini belirtti.

GAZİ Üniversitesi’nde başlayan Geleneksel Nörofelsefe Sempozyumu büyük ilgi gördü. İki gün süren sempozyum akademik çevrelerin yanısıra, her kesimden vatandaşın ilgisini çekti ve çok sayıda kişi katıldı.

Üçüncüsü düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını oturum başkanı Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay yaptı. Farklı çevrelerin konuşmaları ve sorularıyla renklenen sempozyuma katılanlar edindikleri bilgilerle keyifli saatler geçirdi.

Algıdan Bilgiye Dış Dünya ismini taşıyan sempozyuma konusunda uzman birbirinden deneyimli konuşmacılar katıldı. Konuşmacılar arasında doğuştan görme engelli ressam Eşref Armağan yaptığı resimlerle dış dünyayı nasıl algıladığı konusunda bilgi verirken, Londra’dan katılan Prof Dr. Semir Zeki Görsel Beyin Sistemine Gereksinim Duyan Bilgi ve Hiçliğin Nörobiyolojisi hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Konunun çok geniş bir çerçeverede yer aldığını söyleyen Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay, "Akademisyenlerin, öğrencilerin ve Ankaralılar’ın katılımıyla tartışmalar çok hareketli geçti" dedi.

Tıp bilimlerinin yanısıra mimar, mühendis, çocuk gelişim uzmanları ve sosyologlar gibi çeşitli meslek dallarından katılımlar gerçekleştiğini belirten Bolay şöyle konuştu:

Yeni bilgiler edindim

"Sempozyuma katılanlar dış dünyadan gelen uyarılarla aldığımız bilgiyi beynimizde nasıl işlediğimiz konusunda fikir sahibi oldular. Algı ve algıdaki sapmalarla ilgili çok ayrıntılı bilgiler edindiler. Herkes çok memnun kaldı ve konuya farklı açıdan baktıklarını söylediler. Bende her seferinde yeni bir şeyler öğreniyorum. Konuşmacılarımızdan birisi doğuştan görme engelli ressam Eşref Armağan. Harvard Üniversitesi tarafından zihin süreçleri ayrıntılı olarak incelenen Eşref Armağan sayesinde nörobilim ve felsefe açısından ilgi çeken sonuçlara ulaşıldı. Armağan resimleri aracılığıyla bizlerle paylaştığı dış dünya imajının bizlerde var olan bilgiden farklı olmadığını gösteriyor. Gelenekselleşen sempozyum disiplinlerarası geçişi sağlamaya yönelik (transdisipliner) yaklaşımla felsefenin asırlardır sorguladığı konulara güncel yaklaşımlar sunarak tartışmaya açtı.

Bu yıl düzenlenen sempozyum Algıdan Bilgiye Dış Dünya başlığını taşıyordu. Sempozyumda dış dünyadan duyularımızla beynimize aktarılan ve bilgiye çevrilen zihinsel süreç farklı disiplinlerin perspektifinden tartışılarak aktarıldı.

Sempozyuma Londra’dan katılan Prof Dr. Semir Zeki Görsel, Beyin Sistemine Gereksinim Duyan Bilgi ve Hiçliğin Nörobiyolojisi hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Zeki, bu yıl University College London’da Nöroestetik Anabilim Dalını kurarak sanat, felsefe ve nörobilim arasında geçiş sağlayan çalışmalara imza attı. Görme yanında dokunma, işitme ve koku duyularının ele alındığı sempozyumda Prof. Dr. Ahmet İnam bir kültürle algılamayı tartışarak, yapay duyu organları ve nanoteknolojinin önemini aktardı. Beyni aldatan duyular ve algıdan bilgiye geçiş sürecindeki hatalardan söz edildi."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!