Akdeniz'de talasemi Türkiye ortalamasının üstünde

Güncelleme Tarihi:

Akdenizde talasemi Türkiye ortalamasının üstünde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2016 14:01

Akdeniz'de talasemi Türkiye ortalamasının üstünde

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - DÜNYA Talasemi Günü dolayısıyla Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nde tedavi gören ve tedavileri tamamlanan hastaların katılımıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Pediatrik Kemik İliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Akif Yeşilipek'in moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda çocuk kardiyolojisi bölümünden Gayaz Akçurin ile endokrinoloji ve metabolizma hastaları bölümünden Uzm. Dr. Esin Şanlı Sayın konuşmacı olarak yer aldı.

EVLİLİK ÖNCESİ TARAMA TESTİ ŞART!

Talasemi (Akdeniz Anemisi) hastalığının tüm Akdeniz ülkelerinde önemli bir sağlık sorun olduğunu belirten Prof. Dr. Akif Yeşilipek, "Türkiye'de yüzde iki olan talasemi taşıyıcılığı Antalya ve çevresinde yüzde 10'u geçmektedir. Bu nedenle taşıyıcıların belirlenmesi amacıyla evlilik öncesi tarama testleri mutlaka yapılmalıdır. Evlenme kararı veren bireylerin ilgili belediyede evlilik başvurularıyla birlikte tarama testlerini de yaptırabilmeleri vatandaşlara büyük kolaylık sağlayacaktır" dedi.

TEK TEDAVİ YOLU KEMİK İLİĞİ NAKLİ

Düzenli kan transfüzyonu ve demir atıcı tedavinin talasemi hastalarının yaşam süre ve kalitesini arttırdığının altını çizen Prof. Dr. Akif Yeşilipek, "Bugün için hastalığın tek kesin tedavi yöntemi kemik iliği naklidir. Türkiye'de nakil yapılan hasta sayısı 1000'i aştı. Son zamanlarda Avrupa'da talasemili hastalarda akraba dışı vericiden nakil uygulamaları başladı. Göztepe hastanemizde son iki yıl içinde aile dışı vericilerden 30 talasemili hastaya kemik iliği bankalarından verici bulunarak başarılı şekilde nakil yapıldı" diye konuştu.

TEDAVİYLE İLGİLİ SORUNLAR KONUŞULDU

Akdeniz Talasemi Derneği'nin Türkiye'de kurulan ilk talasemi derneği olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Yeşilipek, sözlerine şöyle devam etti:

"Bugüne kadar hastalığın tanıtımı, tedavisi ve önlenmesine yönelik birçok toplantı düzenlendi. Derneğimizin de katkılarıyla düzenlenen bu toplantıda hastalarımızın tedavisiyle ilgili sorunlar, hastalığın seyrinde ortaya çıkabilen kalp ve endokrin sistem hastalıkları ilgili uzman arkadaşlarımızın da katılımıyla tartışıldı."

FOTOĞRAFLI



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!