Akciğer kanserine karşı 'sigara' uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Akciğer kanserine karşı sigara uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2017 11:54

Akciğer kanserine karşı 'sigara' uyarısı

Haberin Devamı

İZMİR'deki Özel Gözde İzmir Hastanesi'nin Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Argın, akciğer kanserinin görülme sıklığındaki artışın en başta gelen nedeninin sigara tüketimi olduğunu belirterek içilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Argın, genellikle sigara içilmesinin veya sigara dumanına maruz kalınmasının neden olduğu akciğer kanserinde erken tanının önemine dikkat çekti. Erken tanı konulduğunda tedavi başarısının oldukça yüksek olduğunu ifade eden Argın, hastalığın sinsi seyretmesi ve hastanın ortaya çıkan belirtileri önemsememesi nedeniyle akciğer kanserinin genellikle ileri evrelerde fark edildiğini vurguladı.

Özellikle uzun yıllar sigara içen ve aktif içmeye devam eden, ailede akciğer kanseri tanısı almış birinci derece yakınları olan 50 yaş üzeri kişilerin yüksek risk gruplarında olmaları nedeni ile düşük doz radyasyon yoğunluklu tomografi ile akciğer taraması yaptırmasının erken tanıda önemini vurgulayan Dr. Sibel Argın, "Akciğer kanserinin ilk belirtileri arasında inatçı öksürük bulunmaktadır. Bunun dışında nefes darlığı, göğüs ağrısı, kanlı balgam çıkarma, ses kısıklığı, iştahsızlık, halsizlik ve kilo kaybı gibi şikâyetler de belirtiler arasındadır. Maalesef hastalara genellikle başka bir neden ile çekilen akciğer grafileri sonrası tanı konuluyor. Sigara içenlerin ve risk grubunda yer alan kişilerin bu şikâyetler yönünden dikkatli olması, vakit kaybetmeden hekime müracaatları gerekir. Çünkü diğer kanser türlerinde olduğu gibi akciğer kanserinde de erken tanı tedavi başarısı yönünden büyük önem taşıyor" dedi.

KADINLARDA DA ARTIŞ GÖSTERİYOR

Akciğer kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Sibel Argın, sigarayla mücadelenin önemine vurgu yaptı. Son yıllarda erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da akciğer kanserinin görülme sıklığında artış gözlemlendiğinin altını çizen Argın şunları söyledi:

"Dünyada en çok tanı konulan kanser türü akciğer kanseridir. Yine dünyada kanserlerden ölümlerin en sık sebebi akciğer kanseridir. Dünyada her yıl 1.3 milyondan fazla kişi akciğer kanseri nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de her yıl yaklaşık 30-40 bin kişiye yeni tanı konulacağı öngörülüyor. Akciğer kanserinin görülme sıklığı tüm kanserler arasında erkeklerde ilk sırada, kadınlarda ise artan sigara kullanımı nedeni ile ikinci sıraya hızla yaklaşmaktadır. Önlemenin en basit yolu sigara içmemek ve içilen ortamlardan uzak durmaktır. Asbest, radon gazı, hava kirliliği, kimyasal maruziyet gibi çevresel ve mesleki risk faktörlerinden mümkün olduğunca tedbirler alarak korunmak, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek ve fiziksel aktiviteyi arttırmak akciğer kanserinin görülme sıklığını ciddi oranda azaltır" diye konuştu.

YÜZDE 90 NEDENİ SİGARA

Akciğer kanseri oluşumunun yüzde 90 oranda sebebinin sigara kullanımı olduğunu yineleyen Dr. Sibel Argın, "Ayrıca toprakta bulunan radon gazı, asbest ve diğer kimyasallara maruz kalma; yüksek düzeyde hava kirliliği, verem gibi iz bırakarak iyileşen bazı akciğer hastalıkları ve akciğere radyasyon tedavisi uygulanması gibi sebepler de akciğer kanseri riskini arttırır" diye konuştu.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!