Aileleri otizm değil, anlayışsızlık üzüyor

Güncelleme Tarihi:

Aileleri otizm değil, anlayışsızlık üzüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2018 10:26

Aileleri otizm değil, anlayışsızlık üzüyor

Haberin Devamı

 

Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da, otizmli 8 yaşındaki Murat Can Sazak'ın annesi Ayşe Sazak, ailelerin çocuklarının sorunlarıyla baş etmeye çalışırken, toplumun anlayışsızlığıyla da mücadele etmek zorunda kaldığını söyledi.

Ayşe Sazak, 5 yıldır otizmle mücadele ettiklerini, yaşadıkları sıkıntıların tüm toplum tarafından bilinmesinin önemine değinmek istediğini belirtti. Anne Sazak, Murat Can'ın henüz 2.5 yaşındayken kendi etrafında dönmeye başlamasıyla otizmli olduğunu fark ettiklerini, 3 yaşındayken özel eğitim almaya başladığını, 5 yıldır bu hastalığın pençesinde olduğunu ifade etti.

ÖZEL EĞİTİM ALIYOR

Murat Can Sazak özel eğitim almasına karşın yaşadıkları birçok sıkıntı olduğunu dile getiren Ayşe Sazak, "Aşmamız gereken çok sayıda zorluk var. Otizmin ortaya çıkmasının hemen sonrasında kendi etrafında dönmesi dışında çevreye ilgisizliği, öfke nöbetleri ve ısırmaları arttı. Saldırganlaşmaya da başladı" diye konuştu.

ÇAMAŞIR MAKİNESİNİ İZLİYOR

Oğlu Murat Can'ın, çamaşır makinesinin dönmesini ilgiyle izlediğini söyleyen Ayşe Sazak, "İzlemelerin ardından otizmle gelen sorunlar ortaya çıkmaya ve artmaya başladı. Kalabalıktan hoşlanmıyor, bu ortamlarda sorunlarımız da artıyor. Her gördüğünü istiyor. İsteklerine maddi olarak da erişemez olduk. Evden sokağa çıkınca saldırgan olabiliyor. Öncelikle evde çok ses yaptığı için komşularımız tarafından da istenmiyor, dışlanıyoruz. Çocuğumuzun otizmli olduğunu öğrenince insanların bakış açıları değişiyor. Daha hoşgörülü davranmalarını istiyoruz" diye konuştu.

BİR TEBESSÜM YETER

"Bir tebessüm etmeleri bizim için yeterli" diyen anne Sazak, "Bizim çocuğumuzun da diğer çocuklar gibi olmasını istiyoruz. Diğer çocuklar ile oynasınlar birlikte zaman geçirsinler. Benim çocuğum yalnız kalmaya mahkum. Diğer çocuklar gibi yaşamıyor. Onların yanına gitmiyor. Sosyal yaşamda benim çocuğumun da yer almasını istiyorum" diye konuştu.

OTİZMLİLERE SOSYAL ALANLAR OLUŞTURULSUN

Kardeşi Murat Can'ın otizmli olması nedeniyle anlatılması zor sorunlar yaşadıklarını söyleyen abla Seher (12) ve Sema Nur Sazak (9), Murat Can'ın spor yapıp eğitim alabilmesi için uygun alanlar oluşturulmasını istediklerini ifade etti. Sema Nur, "Kardeşimizin otizmli olması bizim de eğitim hayatımızı etkiliyor. Arkadaşlarımızı eve çağırıp ders yapamıyoruz. Kalemlerimizi alıyor, araştırma yapmak istediğimizde bizi engelliyor. Murat Can gibi olanlar için evlerine yakın spor alanları, çalışabilmeleri için daha uygun ortamlar ve eğitim alacakları anlayışlı insanlar olmasını istiyoruz" diye konuştu.

ÖZEL BESİN GEREKLİ

Murat Can'ın her besini tüketmesinin imkansız olduğunu, gulitensiz besinler, keçi sütüyle beslenmesi gerektiğini söyleyen Ayşe Sazak, "Beslenmesine elimizden geldiğince dikkat etmek istiyoruz. Tüm bunların yanı sıra ev eşyalarına da zarar veriyor. Eline geçirdiği her şeyi kırıp döküyor. Perdeleri bile yerinden söküyor, kısacası ev eşyası bulundurmakta bile sıkıntı yaşıyoruz" dedi.

AİLELER, ANNELER NE BEKLİYOR

"Sokakta, belediye otobüslerinde, kısacası toplu taşıma araçlarında ağlıyorsa bakışlarınızla rahatsız etmeyin" diyen anne Sazak, "Zaten çocuğun davranışları bizi üzüyor. Bakışlar bu yükü daha da artırıyor. Çocuğunuz hastaysa inin taksiye binin demesinler. Biz de taksiye binmeyi bilirdik. Otizm bir hastalık değildir, anlamaya çalışın, ötekileştirmeyin, uzaklaştırmayın. Her kadın otizmli çocuk annesi olabilir. Bizim çocuğumuz sizin çocuğunuz da olabilirdi, unutmayın" diye konuştu.

OTİZM HASTALIK DEĞİL

Otizmin net bir tanımı olmadığını, kaç otizmli çocuk varsa o kadar tanımı olduğunu söyleyen uzmanlar, otizmin tüm engel gruplarında olduğu gibi bireysel farklılıklara dayandığını, otuzmin hastalık değil nörolojik bir farklılık olduğunu kaydetti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!