GeriSağlık Yiyecekleri daha uzun nasıl saklayabiliriz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yiyecekleri daha uzun nasıl saklayabiliriz?

Yiyecekleri daha uzun nasıl saklayabiliriz?
Abone Olgoogle-news

Yiyecekleri saklarken hangi kurallara uymanız gerektiğini haberimizden öğrenin!

Mevsim değişimleriyle birlikte yaşadığımız alanların ısısı da değişiyor, bu nedenle de tükettiğimiz besinler çabuk bozulabiliyor. Yiyecekleri uygun koşullarda ve bazı kurallara uyarak daha uzun süre saklayabiliriz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış, bu konuyla ilgili dikkat edilebilecek noktaları sıraladı...


Patates, sarımsak ve soğanın buzdolabında saklanmaması gerekiyor. Kök sebzeler oda sıcaklığında 10 dereceden daha soğuk olmamak koşuluyla saklanmalıdır ve sadece kullanılacakları zaman yıkanmalıdır yoksa hızlı çürüyebilirler. Oda sıcaklığında saklarken de, hava geçiren delikli kaplarda, doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde tutulmasında fayda var.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış, gıdaları saklarken uyulacak kurallar hakkında şu bilgileri veriyor:

SEBZE VE MEYVE POŞETİNE DELİKLER AÇIN

Sebze ve meyveleri poşetlerin içinde buzdolabına koyarken birkaç delik açılması ve böylece nemlenmelerinin engellenmiş olması gerekirken, buzdolabında bazı meyve ve sebzelerin birbirlerine değememeleri için raflarının ayrı olması gerekiyor. Çünkü bazı meyveler yanındaki sebzelerin daha çabuk bozulmasına neden oluyor. Çabuk bozulmaya yatkın olan meyve, sebze, yumurta, peynir, et gibi ürünler tüketileceği kadar alınıp hızlıca tüketilmelidir. Aksi takdirde saklama koşulları besinlerin bozulmaması için yeterli olmayacaktır.

Yiyecekleri daha uzun nasıl saklayabiliriz

YUMURTAYI YIKAMADAN KARTONUNDA TUTUN

Yumurtayı dolaba yıkamadan koymak lazım. Yumurtanın dışında koruyucu bir tabaka var. Bu tabaka yıkandığında kayboluyor. Yumurtadaki gözenekler daha da açık hale geliyor ve bakteriler o gözeneklerden yumurtanın içine girebiliyor. Yumurta, kendi kartonu içinde buzdolabında 5 haftaya kadar saklanabilir.

Yiyecekleri daha uzun nasıl saklayabiliriz

ETLERE AYRI BIÇAK, AYRI KESME TAHTASI LAZIM

Eğer et, tavuk, balık pişirecekseniz bu ürünlerin her biri için kullandığınız bıçak ve özellikle kesme tahtasının diğer gıda ürünleri için kullanılmaması gerekiyor. Çiğ ve pişmiş ürünler için kullanılan kapların da ayrı olmasında fayda var. Et, balık ve tavuk ürünleri için tahta malzeme yerine düz, plastik, porselen yüzeyli kesme materyalleri kullanılmasının, kullanıldıktan sonra da mutlaka sıcak suyla temizlenmesi önem taşıyor.

Yiyecekleri daha uzun nasıl saklayabiliriz

PEYNİRİ NEMLENİNCE SİLİN, KURU KAĞIT HAVLUDA SAKLAYIN

Buzdolabının nefes alan küçük bir yerinde bir ya da iki buruşuk temiz, kuru ve hafif kağıt havlu üzerinde ya da ağzı kapalı bir kapta peyniri saklayabilirsiniz. Peynir küfleri yeni şekillendiğinde yağı değil peyniri tükettiği için peynir firesi şekillenir. Bu durumda peynirin yüzeyini temiz bir bez ve kağıt havlu ile hafifçe silin. Ilık suda duruladıktan sonra taze zeytinyağı veya dükkandan alınan yağlarla ovarak bir ya da iki kat kağıt havlu üzerine koyun onu da plastik veya cam bir kabın içerisine yerleştirin. Taze peynirleri kendi orijinal kaplarında, soğukta muhafaza edin ve hızlı bir şekilde tüketin. Diğer peynirlerin paketlerini açın, çünkü plastik ambalajlar peynirin bozulmasına neden oluyor. Sararma ve ekşime durumlarında peyniri tüketmeyin.

Yiyecekleri daha uzun nasıl saklayabiliriz


SEBZEYİ DE MEYVEYİ DE SİRKELİ SUDA BEKLETİN

Meyve ve sebzelere yapışan parazitler yıkama ile temizlenemezler. Bir leğene meyve veya sebzeleri koyduktan sonra su doldurarak içerisine bir yemek kaşığı sirke veya limon suyu katılır. 5 dakika bekletilir. İyice yıkandıktan sonra meyve veya sebzelere yapışan parazitler kendini limonlu veya sirkeli su ile bırakır. Tekrar bol suyla yıkanan meyve veya sebzeler parazitlerden arınmış olur. Ispanak, marul gibi sebzeleri, köklerindeki çamur, toz ve toprakları gidecek şekilde temizlendikten sonra buzdolabında 2-4 gün saklanabilir. Diğer taze meyve ve sebzeler ise çamurluysa yıkadıktan sonra, çamurlu değilse yıkanmadan saklanmalıdır.

Yiyecekleri daha uzun nasıl saklayabiliriz

HAZIR MAYONEZ BİR YIL, EVDE YAPILAN 1-2 GÜN DAYANIR

Mayonez, yumurta, limon, tuz, ayçiçek yağı içeren soğuk bir sostur. Evde yapılan mayonezin 1-2 gün içerisinde tüketilmesi gerekir, buzdolabında saklanmalıdır. Hazır mayonezlerin raf ömrü daha uzun olduğundan buzdolabında bir seneye kadar dayanabiliyor. 

Yiyecekleri daha uzun nasıl saklayabiliriz

DIŞARIDA YİYECEKSENİZ IZGARA VE HAŞLAMA TERCİH EDİN

Soslu etler, besinin bayat olduğunu göstermez. Dışarıda bir öğün seçerken ızgara, haşlama veya fırında pişirilen her türlü et, tavuk, balığı tercih edebilirsiniz. Özellikle salata öğününü dışarıda tercih edilecekse daha önceden bilip, güvendiğimiz bir yerden tercih etmeniz en doğrusu olacaktır.

Yiyecekleri daha uzun nasıl saklayabiliriz

ET ÇÖZÜLDÜYSE PİŞİRİN, BİR DAHA DONDURMAYIN

Çiğ et çözüldüğü zaman pişirilmeye kadar buzdolabında 3 veya 5 güne kadar daha saklanabilir. Mikrodalgada veya soğuk suda çözdürülmüş etler +4 derecenin üzerinde tutulduğu için tekrar dondurulmamalıdır. Dondurulmuş etleri çözdürmeden doğrudan fırında veya ızgarada pişirebilirsiniz.

Yiyecekleri daha uzun nasıl saklayabiliriz

False
Haber Yorumlarını Göster
Haber Yorumlarını Gizle