Sütün kalitesini artırmak için neler yapılmalı?

Güncelleme Tarihi:

Sütün kalitesini artırmak için neler yapılmalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2017 15:01

Anne sütünün daha kaliteli olması ve bebeğe daha uzun süre süt verebilmek için nelere dikkat edilmelidir? Uzman Diyetisyen Turgay Köse emziren annelere sütün kalitesini artırmak için yapılması gerekenleri anlatıyor.

Haberin Devamı

  • Bebek her istediğinde emzirilmelidir. Böylelikle süt yapımı artar, memede süt birikimi sonucu sorunlar olmaz. Ayrıca bebek anne sütünden çok yararlanır.
  • Uzun süre (5 - 30 dakika) emzirilmelidir. Bu durum süt tüketiminin yanında psikolojik etki yaratmaktadır. Ayrıca hasta ve yorgun bebek sık aralıklarla ve azar azar emmek isteyebilir.
  • Anne yeterli süt üretebileceğine inanmalıdır. Yeterli süt emzirmeye bağlıdır. Önce bir meme, doymazsa diğeri ile emzirilmelidir.
  • Gerekli durumlarda önceden sağılmış süt (oda sıcaklığında 8 saat, buzdolabında 2 gün bozulmadan kalabilir) kaşıkla bebeğe verilebilir.
  • Süt üretimini artırmak için bebekle anne aynı odada olmalı ve doğumdan sonraki ilk 30 - 60 dakika içerisinde emzirme başlamalıdır.
  • Süt üretimini artırmak için anneye bulgur, ısırgan çayı, baklava, soğan gibi besinler yerine; süt ve süt ürünleri tüketimi ile bol su içmesi önerilmelidir.

EMZİREN ANNELER İÇİN ÖRNEK BESLENME PROGRAMI

Sabah

Süt (istenirse 1 tatlı kaşığı pekmez eklenebilir)
Light peynir
Yumurta
Esmer ekmek
Söğüş salata

Ara

Meyve

Öğle

Etli sebze yemeği
Pilav veya makarna
Yoğurt veya ayran
Salata veya meyve

Ara

Süt veya yoğurt
Meyve

Akşam

Çorba
Izgara et / tavuk / hindi / balık
Zeytinyağlı sebze yemeği veya salata
Esmer ekmek

Ara

Meyve

Emzirme döneminde annenin yukarıda belirtildiği gibi yeterli ve dengeli beslenmesi, yeterli sıvı alması, stresten uzak durması, dinlenmiş olması, sık aralıklarla bebeği emzirmesi ile annenin süt miktarı ve kalitesi artmış olacaktır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!