GeriÇocuk Sağlığı Raşitizm nedir? Raşitizm nedenleri, belirtileri, tedavisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Raşitizm nedir? Raşitizm nedenleri, belirtileri, tedavisi

Raşitizm nedir? Raşitizm nedenleri, belirtileri, tedavisi

“Raşitizm, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda görülen kemiklerdeki büyüme plağının bozulması ve hücresel bozukluğunun sonucu meydana gelen bir hastalıktır” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mevlüt Kürşat Akkar; raşitizm nedir, raşitizm belirtileri nelerdir, raşitizm tanısı nasıl konur gibi konuyla ilgili merak edilen soruların yanıtlarını verdi.

Raşitizm, özellikle gelişmekte olan ülkelerde oldukça yaygın görülür. Dünya çapında raşitizmin en sık görülme nedeni ise D vitamini eksikliğidir. Vitamin D eksikliği ise çocuklarda yetersiz beslenme, güneş ışığından yeterli derecede faydalanamama ve bazı sindirim sistemi emilim bozukluğu gibi durumlarda ortaya çıkar. D vitamini vücudumuzda kalsiyum fosfor dengesini sağlayan bir vitamindir. Ancak günümüz tıp ışığında D vitaminin yalnızca bir vitamin olmadığı görülmüş ve aynı zamanda vücutta bir hormon gibi çalıştığı tespit edilmiştir. Vücudumuzun her hücresinin D vitaminine ihtiyacı olduğu anlaşılmıştır.

RAŞİTİZM KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Günümüzün yaşam tarzı ve yoğun temposunda çocuklarımızla yeterince vakit geçiremediğimiz gibi çocuklarımızın beslenme kalitesini de düşürmekteyiz. Besinlerden yeterince vitamin ve mineral alamayan çocuklarda diğer vitamin eksikliği belirtileri görüldüğü gibi D vitamini eksikliği belirtileri de görülmektedir. D vitamini eksikliğine bağlı görülen raşitizm büyümekte olan çocukların hastalığı olup süt çocukluğu ve ergenlik büyüme atağı esnasında ortaya çıkar.

Raşitizm nedir Raşitizm nedenleri, belirtileri, tedavisi

RAŞİTİZM BELİRTİLERİ NELERDİR?

Raşitizm genellikle yaşamın ilk yılının sonuna doğru ve ikinci yılı esnasında görülür. Raşitizm hastalığında huzursuzluk, terleme, motor gelişim bozukluğu, kas gücü ve tonusu azalması, kemik ağrısı, bileklerde ve ayak bileklerinde genişlemeler, bacak eğrilikleri, göğüs kafesi kemiklerinde raşitik tesbih görünümü, göğüs kafesinin öne çıkıklığı, alında çıkıntı, kafanın gövdeye göre büyük olması, kapanması gecikmiş bıngıldak, kafatası kemiğinin yumuşaması görülür. Erken bebeklik döneminde hastalarda diş çıkmasında gecikme veya dişlerde çürük görülebilmektedir. Raşitizm aynı zamanda gelişme geriliğini ve enfeksiyonlara duyarlılığı arttırabilmektedir.

RAŞİTİZM TANISI NASIL KONUR?

Raşitizm hastalığı tanısı klinik, radyolojik ve laboratuvar özellikleri ile konulur. Dünyada yaklaşık 1 milyon insanda D vitamini yetersizliği ve eksikliği mevcuttur. Bu kadar önemli bir sağlık problemi olan D vitamini eksikliğinin tanısı, koruyuculuğu ve tedavisi tekrardan tartışılmaya başlanmıştır. Raşitizm, güneş ışığı ile yeterli temasla ve besinsel olarak D vitamini desteği alınmasıyla önlenebilir. Güneş ışığı ile temas D vitamininin ana kaynağıdır. Cildimiz güneş ışığı ile temas ederek vücudumuza ciddi derecede D vitamini kaynağı oluşturmaktadır. Yaşamın ilk yıllarında raşitizmin görülmemesi için sağlık bakanlığımızın yeni doğan bebeklere başlamış olduğu vitamin D damlası preparatlarını ilk bir yıl kullanmamız gerekmektedir. Hekimlerin uygun gördüğü bazı bebeklerde ise iki yaşına kadar devam edilmesi gerekmektedir.

Hürriyet Aile Özel 

False