GeriSağlık Oruç diyet değildir!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Oruç diyet değildir!

Oruç diyet değildir!

Ramazanda beslenme ve sağlık sorunlarına dikkat!

Oruç tutarken saatlerce süren açlıktan sonra, sevdiğiniz tüm lezzetlerin özenle hazırlandığı ziyafet sofraları karşısında kendinizi tutmanız mümkün mü? Tutamadığınız zaman karşılaşabileceğiniz sağlık sorunlarının neler olduğunu ve neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Yıldırım Karacanoğlu, yanlış beslenme riskine karşın uyarılarda bulunuyor.

Ramazan yaz ayına geldiği için birçok sağlık sorunu da söz konusu olabiliyor. Özellikle geç yenen yemekler, özenilen sofralarla birlikte yemek pişirme usullerinin gittikçe ağırlaşması, reflü, kabızlık, gaz şikayeti gibi birçok sindirim sistemi sorununu da beraberinde getiriyor. Ayrıca Ramazan ayında uzun süre aç kalıp iftarda çok yemek tüketen; kan şekerinin ani düşüp yükselmesine yol açan ve diyabet tanısı konulan pek çok kişiye rastlayabilirsiniz.

Bu kişilerin çoğunun geçmişte takip edilmeyen bir yatkınlığı ya da ailesel öyküsü söz konusudur. Ancak hastalık Ramazan’daki yanlış beslenme yüzünden tavan yaptığı için tanı yine bu zamanda konulabilmektedir. Bu nedenle eğer bir rahatsızlığınız varsa, oruç tutmadan önce hekiminize kontrolünüzü yaptırın ve eğer uygun görüyorsa, oruç tutun. İlaç düzeninizi iftar ve sahur için düzenleyin.

Kalp Hastaları Dikkat!

Kalp damar hastaları, hipertansiyon rahatsızlığı olanlar bol su içmeye, az tuzlu beslenmeye özen göstermeli, yemekleri çok dikkatli seçmeliler. Çok fazla baharat, tuz, et suyu kullanılmış yemekler, sakatatlar, kızartmalar, yağda kavrulmuş yemekler, hazır yiyecekler onlar için sağlık tehdidi oluşturabilir. Bu nedenle mönülerini çok dikkatli seçmeleri gerekiyor.

Ramazanı Diyet Zamanı Olarak Düşünmeyin

Esas olan dengeli beslenmektir, Ramazan’ı diyet yapmak için bir fırsat olarak görmek yanlıştır. Eğer her şeye bu pencereden bakarsanız diyet takıntısı yakanızı bırakacaktır. Sağlıksız, uzun süreli aç kalacağınız diyetleri Ramazan’ı bahane ederek yapmayın. İftarda sağlıklı ve hafif mönüler; sahura kalkmak ve iftar sahur arasında az ve sık beslenmek sizin için daha faydalı olacaktır.

Midenize çok yüklenmemek için orucunuzu açtıktan ve hafif bir çorba tükettikten sonra mümkünse 10 dakika ara vermek; yavaş yemek ve yemek aralarında çok su içmemek (ki bu sindirimi zorlaştırır), her tabaktan sonra 5 dakika ara vermek, yiyeceğiniz miktarı azaltacaktır. Bedeniniz bunu ikinci bir öğün gibi algılayacak, kıtlık psikolojisinden uzaklaşıp, kilo vermenize de yardımcı olacaktır.

False