Magnezyum eksikliği sinsice baş gösteriyor

Güncelleme Tarihi:

Magnezyum eksikliği sinsice baş gösteriyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2019 15:10

Magnezyum nedir? Hangi besinlerde bulunur? Magnezyum eksikliğinde neler olur? İşte, kas ve kemikler için önemli bir mineral olan magnezyum hakkında bilinmesi gerekenler...

Haberin Devamı

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Özışık, magnezyum eksikliği ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

• Enerjinizin düştüğünü hissediyorsanız,
• Kronik yorgunluk, halsizlik ve isteksizlikten yakınıyorsanız,
• Sebepsiz çarpıntı, baş dönmesi ve ani tansiyon yükselmeleri yaşıyorsanız,
• Tahammülsüz ve sinirli olmaya başladıysanız,
• Uykuya dalmakta zorlanıyorsanız,
• Kolesterol değerleriniz yüksekse,
• İdrar söktürücü tansiyon ilaçları kullanıyorsanız,
• Böbrek taşı veya idrar yollarında kum şikayetleri yaşıyorsanız,
• Siyah çay, kahve, soda, tuz ve alkol tüketiminiz fazlaysa,
• Protein ağırlıklı diyetler yapıyorsanız,
• Adet döneminiz şiddetli sancılarla geçiyorsa,
• Yoğun ve uzamış bir stresli dönemden geçiyorsanız,
• Doktorunuz hipoglisemi yani kan şekeri düşmesinden şüphelendiyse, bu durum magnezyum eksikliği ile karşı karşıya olduğunuz anlamına gelebilir.

Haberin Devamı

HÜCRELERİ YENİLİYOR

Magnezyum enerji metabolizmasındaki çoğu enzim için önemli bir mineraldir. Vücut asit baz dengesinin sağlanmasında yardımcı, kas ve sinir sisteminde etkindir. Kalsiyum minerali ile birlikte çalışır, kalsiyum kasın kasılmasını sağlarken magnezyum da gevşemesinden sorumludur. Damar elastikiyetinde ve kan basıncının düzenlenmesinde etkindir. Magnezyum ayrıca hücre büyümesi ve yenilenmesinde görev alır. Kemik ve dişlerin yapısında kalsiyum ve fosforla birlikte bulunur.

KURUBAKLAGİLLER MAGNEZYUM DEPOSU

Badem, ceviz, fındık, fıstık, kaju gibi sert kabuklu yemişler, kabak çekirdeği, kurubaklagiller (mercimek, nohut, kuru fasulye ve tüm fasulye türleri), tam tahıllar, buğday kepeği, koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, nane, pazı, roka, pancar yaprakları gibi), muz, çilek, ahududu, karpuz, kavun, hurma, incir, kabuklu fırın patates, çikolata ve kakao doğal magnezyum kaynaklarıdır.

Birçok ot, baharat ve yosunlar da magnezyum içerir; Agar yosunu, kişniş, dereotu, kereviz tohumu, adaçayı, kurutulmuş hardal, fesleğen, kakao tozu, rezene tohumu, kekik, kimyon tohumu, tarhun, mercanköşk, haşhaş tohumu da magnezyum bakımından zengindir.

Haberin Devamı

Magnezyum eksikliği sinsice baş gösteriyor

UZUN SÜRE HAMAM VE SAUNADA FAZLA KALIYORSANIZ…

İyot içeren tabletler veya diyetle fazla iyot alımı iç kulak sıvındaki magnezyum düzeyini azaltabilir. Aşırı egzersiz, hamam, buhar odası ve saunada fazla kalmak da ter yoluyla magnezyum kaybına yol açabilir.

DOKTOR TAVSİYESİ OLMADAN ALMAYIN

Magnezyum içeren ilaçların ya da multivitaminlerin doktor tavsiyesi olmadan bilinçsizce alınması, magnezyum düzeylerinin normal sınırların üzerine çıkmasına ve ishal, huzursuzluk, vücut sıcaklığında artış, sürekli uyku isteği gibi istenmeyen durumlara neden olabiliyor. Vücutta magnezuyum eksikliğine bağlı olduğu düşünülen belirtiler varsa, mutlaka doktora başvurulmalı ve doğru yöntemlerle magnezyum alımı sağlanmalıdır. Kanda serum seviyesinin ölçülmesi her zaman gerçek magnezyum düzeyini göstermeyebilir. İdeal olan idrarda veya hücre içi (kandaki mononükleer hücreler) düzeyin ölçülmesidir.

Haberin Devamı

KADIN SAĞLIĞI AÇISINDAN DA ÖNEMLİ

Magnezyumun doğru kullanımı adet döneminde stresi ve ödemi azaltmaya yardımcı olur. Bu dönemde artan çikolata yeme isteğinin sebebi kakaoda bulunan magnezyumdur. Yani doğal dürtüler doğru seçimler yapılmasına yardımcı olmaktadır.

REGL DÖNEMİ İÇİN RAHATLATICI TARİF

Adet döneminde rahatlatıcı, tatlı krizinin bastırılmasını sağlayan, ödem ve stres atılmasına yardımcı olan bir içecek tarifi…

• 1 bardak ılık süt
• 1 çay kaşığı hakiki kakao tozu,
• 1 çay kaşığı tarçın
• 5 adet badem
• 10 adet çiğ kabak çekirdeği
• 1/2 adet muz

Blenderdan geçirilip tüketime hazır hale getirilir. Sabah saat 10 ve akşam saat 22’de olmak üzere günde iki bardak (adetten önceki 3-5 gün boyunca) içilir.

BAKMADAN GEÇME!