Klima nedir ve nasıl çalışır? Inverter klima ne demek ve farkları nelerdir

Güncelleme Tarihi:

Klima nedir ve nasıl çalışır Inverter klima ne demek ve farkları nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2022 11:34

Klima bir ısıtma ve soğutma sistemidir. Belirli bir basınç altında buluna sıvı haldeki akışkanı ortamdan ısı çekerek buharlaştıran ve başka bir ortama ısı atmasını sağlayarak buhar fazından tekrar sıvı fazına geçirilmesi işlemini klimalar sağlamaktadır. Klimanın belirli bir çalışma prensibi bulunmakta ve Inverter klimaların diğer klimalara göre belirgin farklılıkları bulunmaktadır. Klimalar hakkında tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

Klimanın çalışma prensibi termodinamiğin ikinci kanunu ile tanımlanır. Bu kanun ısı sıcaktan soğuğa doğru akar, tam tersi durumda ise dışarıdan iş yapılması gerekir şeklinde tanımlanmaktadır.

Klima Nedir?

Klima içinde bulunan soğutucu akıştan sayesinde bulunduğu ortamın nemini ve ısısını alarak istenilen konfor şartını sağlayan ve iç ile dış üniteden oluşan bir ısıtma soğutma sistemidir. Klima sistemi içinde kullanılan buhar fazındaki soğutucu akıştan evaporatörden kompresör yardımı ile emilmekte ve sonrasında yine kompresör tarafından sıkıştırılarak kondensere gönder*ilmektedir.

Klima Nasıl Çalışır

Klimalar belli bir basınç altındaki ve sıvı haldeki akışkanın istenilen sıcaklıkta buharlaştırılması ve bu buhardan yeniden sıvı hale dönüştürülmesi prensibi ile çalışmaktadır. Bu prensip termodinamiğin ikinci kanunu ile açıklanmaktadır.

Haberin Devamı

Klima kondenser, drayer, genleşme valfi ve evaporatörden oluşmaktadır. Kompresör soğutucudan düşük sıcaklık ve basınçta aldığı doymuş buhar fazındaki soğutucu akışkanı yüksek sıcaklık ve basınca sıkıştırarak kızgın buhar fazında dört yollu vana ile kondansere basmaktadır. Soğutucu akıştan burada yoğunlaşır ve sıvı haldeki akışkan kılcal borudan geçerek basıncı düşürmektedir.

Böylece sıvı buhar karışımı evaporatöre ulaşmaktadır. Sıvı buhar halde bulunan soğutucu akışkanın hacmi, evaporatörde genişlemekte ve basınç düşmektedir. Evaporatörün bulunduğu ortamdaki ısıyı buharlaşarak almaktadır.

Inverter Klima Ne Demek?

Sürekli bir şekilde aynı kapasitede hava üfleyerek soğutma ve ısıtma yapan yüksek enerji tasarruflu cihazlara ınverter klima denilmektedir. Inverter çevirici anlamına gelmektedir. Inverter klimalarda çevrilen elektrik akımının şekli olmaktadır. Inverter klimalar doğru akım motorlu değişken devirlidir. Bu nedenle elektrik akımının şeklini değiştirirken rölantide doğru akım motorları ile çalışmaktadır.

Inverter klima kompresörleri rölantide olduğu zaman dalgalı şebeke akımı ile çalışmamakta, doğru akım motorları ile çalışmaktadır. Bu nedenle cihazlar ısıtma ve soğutma yapmadığı zaman enerji tasarrufu ve güç istikrarı sağlamaktadır.

Haberin Devamı

Inverter klimaların çok fazla avantajı olduğu da bilinmektedir. Özellikle oldukça tasarruflu olan ınverter klimalar %30 ile %50 arasında tasarruf sağlamaktadır. Inverter klimaların özellikleri ve avantajları şunlardır:

 - Kullanılan ortamda ısı dalgalanmaları oluşmamaktadır.

 - Kısa sürede soğutma ve ısıtma yapabilirler.

 - Daha uzun ömürlü ve daha konforludur.

 - Enerji tasarrufu ortamın ısısına bağlı olarak değişmektedir.

 - Kullanıma göre otomatik olarak kompresör devri ayarlanabilir.

 - Daha çok büyük odalarda tercih edilir.

 - Montajı oldukça basittir.

 - Sağlıklı ve güvenilir cihazlardır.

Inverter Klima Farkları Nelerdir?

Inverter klimaların ınverter özelliği olmayan klimalara göre belirgin farklılıkları bulunmaktadır. Diğer klimalara göre farklı bir çalışma prensibine sahip olan ınverter klimaların farkları şunlardır:

Haberin Devamı

 - Inverter klimaların diğer klimalardan en önemli farklı açılıp kapanmamasıdır. Inverter klima çalışma prensibinde ortamın ısısına göre hava verilmekte ve otomatik olarak ortamın ısısı ayarlanmaktadır.

 - Diğer klimalara göre enerji tasarrufu sağlamaktadır. Uzun süre boyunca kullanılacak ortamlarda ınverter klimalar tercih edilmelidir.

 - Inverter klimaların fiyatları diğer klimalara göre daha fazladır. Bunun sebebi uzun süre kullanımda sağladığı elektrik tasarrufudur.

 - Normal klimalarda 0 derecenin altında ve 30 derecenin üstünde performans kaybı yaşanmaktadır. Fakat ınverter klimalar -15 derecelik soğuklarda ve 40 derecelik sıcaklıklarda bir çalışmaktadır.

Haberin Devamı

 - Inverter klimalar ile kısa süre içinde ortamın havası istenilen seviyelere getirilebilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!