Etkileyici Bir CV Nasıl Hazırlanır?

Güncelleme Tarihi:

Etkileyici Bir CV Nasıl Hazırlanır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2011 15:00

Öz geçmişinizin dikkate alınması için...

Haberin Devamı

İyi bir öz geçmiş hazırlamanın temel kurallarını anlatan Yenibiris.com’un editörü Didem Tekin, basit ama önemli ayrıntılar hakkında bilgi verdi.

İyi bir öz geçmişin; farklı ama abartıdan uzak, başvurulan pozisyona ve kuruma özel olarak hazırlandığı belli olan, fotoğraf kullanılacak ise olabilecek en düzgün fotoğrafın yer aldığı, ciddi ve anlaşılır bir ön yazının ekli olduğu, yaratıcı, yazı karakterine varıncaya dek özenle hazırlanmış, doğru bilgiler içeren bir yapıda olması gerekir diyen Tekin, özgeçmiş hatalarını şöyle anlatıyor:

Okuyun da gülümseyin! Hepsi gerçek!

• Öz geçmişte yer alan iletişim bilgileri: disiseytan@...com, serikatil@...com, geceninkizi@...com, sonkobra@...com. İşveren olsanız bir dişi şeytan veya seri katille çalışır mıydınız?

Haberin Devamı

• Öz geçmişin en başında kocaman harflerle “Aradığınız kişi benim, telefonunuzu bekliyorum!” yazıyor. Evet, öz güven şart ama bu kadarı da fazla.

• Bir işe alım uzmanı başına gelen bir olayı anlatıyor: “Bir gün telefon geldi. İş arayan biri, bir çeşit pazarlık yapıyor, ‘Öz geçmişten tam olarak anlamazsınız ben yüz yüze görüşmeyi tercih ederim.’ Tamam, sen öyle tercih edersin de ya bizim tercihlerimiz?”

• Bir başka hikaye daha komik... Elimizde şöyle bir öz geçmiş var: Fotoğraf bölümünde bir kadın var ama isim bölümünde bir erkek ismi... Sonradan anlaşıldı ki, genç adam kız arkadaşının öz geçmişinden kopya çekmiş, fotoğrafı değiştirmiş ama ismi unutmuş.

• Öz geçmişte şöyle bir fotoğraf: Bir eğlence yerinde kafasında tuhaf bir şapka, belli ki yanında birileri daha var ama kendisini büyütmüş, öz geçmişine yapıştırmış. Bir diğeri de stüdyoda fotoğraf çektirmiş ama işe girecek gibi değil, nişanlanacak gibi duruyor. 

Empati Kurmaya Ne Dersiniz?

Basit gibi görünen bir belgenin ne kadar önemli olduğunu anlayabilmek kolay değil. Kendinizi bir an için öz geçmişleri değerlendiren biri gibi hissetmeye çalışın ve nelere dikkat ederdiniz düşünün. Gelin bunu da birlikte yapalım.

• Size gelen öz geçmişin öncelikli olarak görünüşüne bakarsınız. Temiz mi, düzenli mi, özenilerek mi yazılmış yoksa alelade bir kağıda mı? Öz geçmişlerin çoğu ilk izlenimden dolayı elenir.

Haberin Devamı

• Pek çok öz geçmiş var ama bir tanesinin önünde şirketinizin ismi de yazılarak, “Öz geçmişini dikkate aldığınız için” şimdiden teşekkür ediyor, bu iş ile ilgili ne kadar istekli olduğunun ölçülü bir şekilde altını çiziyor, istenirse referanslarını verebileceğini belirtiyor ve saygılarını sunuyor. Hmmm… Özenli ve size özel hazırlanmış bir aday var karşınızda!

• Bu arada bir öz geçmişin önünde de yine bir ön yazı var yine size göre hazırlanmış ama bu ön yazı olmaktan daha çok bir rica mektubunu anımsatıyor. Şu sloganlara bakın: “Aradığınız kişi benim, her işi yaparım, acil işe girmem lazım vb.”

• Öz geçmişler arasında o pozisyonla hiç ilgisi olmayan onlarcasını elediniz doğal olarak. Sadece göndermiş olmak için göndermeyin.

Haberin Devamı

• Bir de eksik özelliklerine rağmen inatla öz geçmişlerini yollayanlar var. Askerliğin yapılmış olması şartı var ama aday daha askere gitmemiş. En az X mezunu olması istenmiş adayın eğitim gördüğü bölüm bambaşka!

• Seçtiğiniz öz geçmişler arasında kendi seçim kriterlerinize uygun olarak başka konulara da dikkat edebilirsiniz. Her yöneticinin kendine özgü seçim tarzı vardır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!