GeriSağlık Diyetteyken aşure yenir mi? Bir kase aşure kaç kalori?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Diyetteyken aşure yenir mi? Bir kase aşure kaç kalori?

Diyetteyken aşure yenir mi? Bir kase aşure kaç kalori?

Türk mutfağının geleneksel tatlılarından biri olan aşure hem doyurucu hem de çok faydalı. Aşurenin kilo verme sürecinde de tüketilebileceğini belirten Uzman Diyetisyen Betül Koçak, porsiyon konusunda uyarıda bulundu.

Aşure; güzel dileklerin paylaşıldığı, komşuların ve dostların düşünüldüğü, toplumu paylaşımla bir araya getiren, sevilen tatlılarımızdandır. İçeriğindeki baklagiller, yağlı kuruyemişler ve meyveler ile vitamin, mineral ve posa açısından zengin olsa da enerji değerinin yüksek olduğunu unutmamak gerekir. Bir porsiyon aşure 300 ila 350 kalori kadardır. Kişinin bir ana öğünde yemesi gereken enerjiye yakındır. Yemek üzerine yendiği zaman kalori açısından fazla gelecektir. Aşure yeneceği zaman bir önceki öğün karbonhidrat açısından kısıtlanmalı ve sebze yemekleri gibi daha düşük kalorili bir öğün tüketilmelidir.

KİMLER YEMEMELİ?

Aşureyi; diyabetlilerin, gebelik şekeri olanların tüketmesi sakıncalıdır. Aşure özellikle sıcak yendiği zaman kan şekerini çok daha hızlı etkiler. Kuruyemişlere alerjisi olan kişiler tüketecekleri aşurenin içeriğini iyi sorgulamalıdır. Emziren anneler, bebekte gaz şikayeti varsa aşure tüketmemelidir.

AŞURENİN FAYDALARI

Aşurenin içerisinde bulunan kuru baklagillerin lif oranı yüksek olduğu için bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur, bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlık sorununa iyi gelir. Bağırsakların hızlı çalışmasıyla vücutta toksik maddeler daha az kalır. Ayrıca posanın ve fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişlerin içerisinde bulunan omega-3 kolesterolün bağırsaklardan atılmasını sağlar.

Meyvelerin hem kuru hem de taze olarak kullanılmasının birçok yararı vardır. Kuru meyvelerden posa, taze meyvelerdense antioksidan vitaminlerin alınmasıyla vücuda çok yönlü bir koruma sağlar.

Aşure içerdiği bitkisel kaynaklı protein sayesinde anne sütünün artmasına da yardımcı olur.

HAZIRLANMASINDA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

Aşure pişirilirken dikkat edilmesi gereken nokta içerisindeki şeker miktarıdır. Aşure pişirilirken ve süslenirken kuru üzüm, kuru incir, nar, kuru kayısı gibi şeker oranı yüksek meyveler kullanılmalıdır. Pişirme esnasında içine katılan rafine şeker azaltılmalıdır. Bu sayede hem şeker azaltılarak meyvenin tatlılığı kullanılmış hem de posa, vitamin, mineral miktarı arttırılmış olur.

AŞURE İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

• 3 yemek kaşığı bal
• 1 çay bardağı nohut
• 1 su bardağı aşurelik buğday
• 4 çorba kaşığı üzüm
• 12 adet kuru kayısı
• 3 tatlı kaşığı tarçın
• 10 su bardağı su
• 1 çay bardağı kuru fasulye
• Ceviz, fındık, nar (istenilen miktarda).

AŞURENİN HAZIRLANIŞI

Önceden ıslatılmış buğday 5 bardak su eklenerek 20 dakika düdüklü tencerede pişirilir. Önceki geceden ıslatılıp süzülen nohut ve fasulye 5 bardak daha su ile tencereye eklenir.

30 dakika daha pişirildikten sonra doğranmış kuru kayısı ve kuru üzümler karışıma eklenir, 15 dakika daha pişirmeye devam edilir.
Ocaktan alındıktan sonra bal ve tarçın karışıma eklenir. Üzerine fındık, ceviz, nar eklenerek servis edilir.

False