Malzemeler
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 dolmalık sarı biber
- 1 küçük boy soğan
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı ayçiçeği yağı
- 1 çay bardağı süzme yoğurt
- 1 küçük boy kırmızıturp
- 1 kahve fincanı un
- 2 yemek kaşığı ince bulgur
- 4 hamburger ekmeği
- 5-6 dal taze soğanın yeşil kısmı
- Birkaç dal taze kekik
- Birkaç yaprak kıvırcık marul
- Taze çekilmiş karabiber
- Tuz
Hazırlanışı
- İnce bulguru derin bir kapta, sıcak suda bekletin.
- Soğanı rendeleyin ayçiçek yağında çok kısık ateşte yaklaşık 15 dakika pişirin ve sarı biberi zar şeklinde doğrayın, içine ekleyin.
- 1 dakika karıştırın ocaktan alın.
- Nohudu haşlayın, çukur bir kâseye aktarın.
- Soğan-biber karışımını, yumurtayı, suyunu süzdüğünüz ince bulguru, çok ince kıyılmış taze soğanı, tuz ve taze çekilmiş karabiberi ekleyin.
- Tüm malzemeyi iyice karıştırın sert bir havan tokmağı ile yavaş yavaş ezin.
- En son unu ilave edin.
- Spatula ile karıştırdıktan sonra mandalina büyüklüğünde parçalar alın.
- Avucunuzun içinde iri bir hamburger köftesi büyüklüğünde şekillendirin.
- Köftelerin her iki tarafını da kızartın.
- Hamburger ekmeğinin iç yüzeyine sürmek için süzme yoğurt ile 1 çay kaşığı kadar ince kıyılmış taze kekiği karıştırın.
- Karışımı ekmeklerin iç yüzeyine sürün.
- Üzerine kızartmış olduğunuz köfteleri ve kalan malzemeyi yerleştirin.
Not: Bu tarifin kalori değeri 1 porsiyon veya 1 kişilik ölçü baz alınarak Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy tarafından hazırlanmıştır.
Malzemeler
- 1 büyük dilim tam çavdar ekmeği
- 3 adet domates
- 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
- 100 gram hazır tavuk döner
- Tuz
- Karabiber
- Kekik
- Kimyon
- Kırmızı biber
Hazırlanışı
- Ekmekleri ufak kareler halinde doğrayın.
- 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ile tencerede kızartın.
- Domatesleri rendeleyin ve içine baharatları ekleyerek bir tavada pişirin.
- Domatesler piştikten sonra yarısını sıcakken ekmeklerin üzerine dökün.
- Tavada dönerleri ısıtıp, sosun üzerine dizin ve kalan domates sosunu dönerin üstüne dökün.
Not: Bu tarifin kalori değeri 1 porsiyon veya 1 kişilik ölçü baz alınarak Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy tarafından hazırlanmıştır.
PROTEİN KÖFTESİ TARİFİ (480 KALORİ)
Malzemeler
- 150 gr yağsız, derisiz, kemiksiz tavuk göğüs etinden kıyma
- 1 dilim çok tahıllı dilimli tost ekmeği
- 1 adet omega 3 yumurtası
- 1/4 su bardağı tatsız soya sütü
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 çay kaşığı düşük sodyum tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2-3 adet yumurta akı
- 1-2 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu
Hazırlanışı
- Omega 3 yumurtası, kıyma, soğan, sarımsak ve baharatları çok sulandırmadan karıştırın.
- Tost ekmeğini soya sütünün üstüne koyun.
- Yumuşayan ve sütü çeken ekmeği, karışıma atın ve yoğurun.
- Teflon tavayı kısık ateşte ısıtın ve tavayı yağlamak için keten tohumu yağı kullanın.
- Karışımı dilediğiniz şekilde köfte haline getirip yumurta akı dolu bir kaseye batırın ve öğütülmüş keten tohumunun üstünde döndürün.
- Köfteleri tavaya dizin ve üzerini kapatın.
- Piştikten sonra üzerini maydanozla süsleyerek servis edebilirsiniz.
Not: Bu tarifin kalori değeri 1 porsiyon veya 1 kişilik ölçü baz alınarak Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy tarafından hazırlanmıştır.
Malzemeler
- 200 gr kepekli pizza hamuru
- Domates sos ya da ketçap
- 100 gr mozzarella peyniri
- Yarım soğan
- 50 gr mantar
- 100 gr ıspanak
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
- Tezgaha un serpin ve pizza hamurunu üzerine alın.
- Yaklaşık 30 cm. çapında bir hamur açın.
- Ayrı bir tavaya zeytinyağını koyun.
- Soğan, mantar ve ıspanağı kavurun.
- Pizza hamurunu fırın tepsisine yerleştirin.
- Üzerine domates sosu ya da ketçabı yayın.
- Mozzarella peynirini de ilave edin.
- Kavurduğunuz sebzeleri hamurun üzerine koyun.
- 180 derecedeki fırında 30 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
Not: Bu tarifin kalori değeri 1 porsiyon veya 1 kişilik ölçü baz alınarak Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy tarafından hazırlanmıştır.
DİYET DOLMA TARİFİ (366 KALORİ)
Malzemeler
- 100 gram yağsız kıyma
- 1 adet dolmalık biber
- 1 adet orta boy domates
- 1 adet küçük boy kabak
- ½ rendelenmiş havuç
- 1 orta boy soğan
- 1/4 demet maydanoz
- 1 tutam dereotu
- 1 diş sarmısak
- 1 tatlı kaşığı salça
- 2 tatlı kaşığı zeytinyağı
- Karabiber
- Kimyon
- Nane
- Tuz
Hazırlanışı
- Soğan ince ince kıyılıp tuzlanarak 5 dakika elle yoğurulur.
- Karışım 15 dakika dinlendirilir.
- Sonra bütün malzemeler ilave edilip karıştırılır.
- Hazırlanmış olan harç 1 adet orta boy dolmalık biberin, yarım kabağın ve içi boşaltılmış domatesin içine doldurulur.
- Dolmaların üstünü bir parmak kapatacak şekilde sıcak su ve 2 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilip yaklaşık 20 dakika kısık ateşte pişirilir (İsteğe göre suya 1 tatlı kaşığı salçada ilave edilebilir).
Not: Bu tarifin kalori değeri 1 porsiyon veya 1 kişilik ölçü baz alınarak Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy tarafından hazırlanmıştır.
DİYET CORDON BLEU TARİFİ (271 KALORİ)
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı yağsız, derisiz ve kemiksiz tavuk göğüs eti
- 2 adet yağsız tavuk göğüs füme
- 2 adet önceden dilimli az yağlı kaşar peyniri
- 1 çay kaşığı düşük sodyum tuz ve baharatlar
- 4-5 adet kürdan
- ½ çay badağı keten tohumu yağı
- 1 dilim çok tahıllı dilimli tost ekmeği
- 1 adet yumurta
- 1/4 su bardağı tatsız soya sütü
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 çay kaşığı düşük sodyum tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2-3 adet yumurta akı
- 1-2 çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumu
Hazırlanışı
- Tavuk göğüslerini ortadan enlemesine kesin, uzun ve kelebek şeklinde açın.
- Arasına 2 adet tavuk füme koyun.
- Tavuk fümelerin içine birer kaşar peyniri koyup rulo şeklinde sarın.
- Üzerine baharatları dökün.
- 2 rulo tavuk füme arası kaşar peyniri koyduğunuz tavuk göğsünü kapatın ve 3-4 adet kürdanı çengelli iğne gibi tavuğa batırın.
- Dışına fırça ile keten tohumu yağı sürün.
- Teflon tavada ya da 200 derece fırında pişirin.
- Sıcak olarak servise sunun.
Not: Bu tarifin kalori değeri 1 porsiyon veya 1 kişilik ölçü baz alınarak Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy tarafından hazırlanmıştır.
DİYET OMLET TARİFİ (134 KALORİ)
Malzemeler
- 1 adet yumurta
- 4 adet yumurta akı (mümkünse organik ya da cage-free)
- 1 çay kaşığı düşük sodyumlu tuz
- 1 çay kaşığı dilediğiniz bir baharat
Üstü için
- 5 ince dilim yağsız ve çemensiz pastırma
- 1 dilim kendiliğinden dilimli yağsız kaşar peyniri
- 2 yemek kaşığı mantar
- 1 adet bebek ıspanak
Hazırlanışı
- Yumurtaları bir kapta çırpın ve üstüne baharatları ekleyin.
- Hafif ateşte bir süre ısıttığınız teflon tavaya karışımı dökün, üzerini bir kapakla kapatın.
- 3 dakika sonra sebzeleri üstüne koyun.
- Daha sonra pastırmayı ve en üste de az yağlı dilimli kaşar peyniri ekledikten sonra tekrar kapağı kapalı olarak 2 dakika pişirin.
- 2 dakika sonra kapağı açın ve spatula ile omleti ikiye katlayın.
- Sıcak olarak servise sunun.
Not: Bu tarifin kalori değeri 1 porsiyon veya 1 kişilik ölçü baz alınarak Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy tarafından hazırlanmıştır.
FIRINDA HELLİM PEYNİRLİ PATLICAN DİLİMLERİ TARİFİ (168 KALORİ)
Malzemeler
- 2 adet küçük boy bostan patlıcanı
- 2 adet domates
- 1 küçük paket hellim peyniri
- 3 diş sarımsak
- 1 adet paprika (etli kırmızıbiber)
- Siyah zeytin (her patlıcan dilimine 1 adet)
- Zeytinyağı
Hazırlanışı
- Patlıcanları yıkayın ve kabuklarını soymadan 1’er cm boyutlarında dilimleyin.
- Fırınlama işlemini yapana kadar tuzlu suda bekletin.
- Sarımsağı soyun, havanda dövün ve zeytinyağı ile karıştırın.
- Fırınınızı en yüksek seviyeye ayarlayın ve ısıtın.
- Patlıcanları pişireceğiniz fırın tepsisini bir fırça yardımı ile hazırladığınız karışımı sürerek yağlayın.
- Patlıcanları tepsiye yerleştirin ve üzerilerine fırça yardım ile yağlayın, 7–8 dakika fırınlayın (çok kurumamasına dikkat edin).
- Domatesleri ve hellim peynirini dilimleyin her patlıcanın üzerine 1 dilim domates, 1 ince dilim hellim gelecek şekilde dizin.
- Üzerini julyen doğradığınız biber dilimleri ve zeytinle süsleyin.
- Hellim peynirleri iyice kızarana kadar pişirin, isteğe göre mısır taneleri ile süsleyerek servis yapın.
Not: Bu tarifin kalori değeri 1 porsiyon veya 1 kişilik ölçü baz alınarak Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy tarafından hazırlanmıştır.
DİYET KARNIYARIK TARİFİ (328 KALORİ)
Malzemeler
- 1 kilo patlıcan
- 4 orta boy soğan
- ½ kg yağsız kıyma
- 4 orta boy domates
- 4 adet sivri biber
- 1-2 sap maydanoz
- 1 bardak su
- Tuz
- Karabiber
Hazırlanışı
- Patlıcanları 200 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
- Harcı için soğanları ve domatesi ayrı ayrı rendeleyin.
- Yeşil biberleri ve maydanozu ince ince kıyın.
- Hiç yağ koymadığınız bir tavada yağsız kıymanızla soğanı kavurun.
- Yine 200 derecedeki fırında suyunu çekene kadar pişirin.
- Kıyma kendi suyunu ve yağını salacaktır.
- Daha sonra da sırasıyla içine domatesleri, yeşil biberi, maydanozu, tuz ve karabiberi ekleyerek beş dakika kadar pişirin.
- Patlıcanları yağsız bir tepsiye dizerek üstlerini yarın.
- İçine harcı doldurun.
- Üstlerine kabuğu soyulmuş bir dilim domates ve tam bir sivri biber ile süsleyerek, bir bardak suyu üzerlerine gezdirin.
- 200 derecedeki fırında suyunu çekene kadar pişirin.
Not: Bu tarifin kalori değeri 1 porsiyon veya 1 kişilik ölçü baz alınarak Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy tarafından hazırlanmıştır.
AVOKADOLU IZGARA TAVUK TARİFİ (160 KALORİ)
Malzemeler
- 150 gr. tavuk göğsü
- 1/2 avokado
- 1 havuç
- 1 adet domates
- 1 adet sivri biber
Hazırlanışı
- Hazırlanmış olan tavuk göğsü ,ısıtılmış ve yağlanmış ızgaranın üzerine atılarak kızartılır.
- Garnitür için doğranmış domates ve avokado ızgarada pişirilerek tavuğun yanına servis yapılır.
Not: Bu tarifin kalori değeri 1 porsiyon veya 1 kişilik ölçü baz alınarak Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy tarafından hazırlanmıştır.
DİYET TAVUK ŞİŞ TARİFİ (272 KALORİ)
Malzemeler
- 100 gr. arzu ettiğiniz türlerde biber
- 300 gr. tavuk bonfilesi
- 2 adet pırasa
- Tuz
- Karabiber (taze çekilmiş)
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 250 gr. yoğurt
- 5 adet tahta şiş
- Yarım tatlı kaşığı kadar kırmızı toz biber
- 2 baş kuru soğan (100 gr.)
Hazırlanışı
- Bonfileleri,biberleri ve pırasaları yıkadıktan sonra kurulayın ve iri parçalar halinde doğrayın.
- Soğanları soyup yıkayın ve kalın halkalar şeklinde kesin.
- Bütün malzemeyi teker teker, tahta şişlere geçirin.
- Üzerlerine tuz ve karabiber serpin.
- 1 yemek kaşığı sıvı yağı tavada kızdırıp, orta hararetteki ateşte şişleri kızartın.
- Yoğurda tuz, karabiber ve kırmızı biber serpip, tavuk şişlerin yanında servis yapın.
Not: Bu tarifin kalori değeri 1 porsiyon veya 1 kişilik ölçü baz alınarak Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy tarafından hazırlanmıştır.
DİYET MAKARNA TARİFİ (342 KALORİ)
Malzemeler
- 1 paket makarna
- 4 yaprak marul
- 2 dlim hellim peyniri
- 5 adet çeri domates
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
Hazırlanışı
- Makarnayı 1 yemek kaşığı zeytinyağı katılmış bol suda 10 dk.haşlayın ve süzün.
- Geri kalan tüm malzemeyi doğrayın.
- Malzemeleri makarnanın içine katarak karıştırın ve servis yapın.
Not: Bu tarifin kalori değeri 1 porsiyon veya 1 kişilik ölçü baz alınarak Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy tarafından hazırlanmıştır.
SOMON BALIĞI TARİFİ (471 KALORİ)
Malzemeler
- 4 dilim somon balığı
- 2 çorba kaşığı margarin
- 4 adet defne yaprağı
- 1 adet soğan
- 1adet limon
- Maydanoz
- Taze patates
- Karabiber
- Tuz
Hazırlanışı
- Her bir somon dilimini kare folyo kağıdın üzerine yerleştirin.
- Her bir dilimin üzerine bir parça margarin, defne yaprağı, biraz maydanoz, soğan ve bir dilim limon koyun.
- Tuz ve karabiber ekleyin.
- Somonları folyo kağıdının içine koyun ve önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırına yerleştirin.
- Kabın içine su ekleyin.
- Fırında 15- 20 dakika pişirin.
- Taze patates ve mısırla süsleyerek servis edin.
Not: Bu tarifin kalori değeri 1 porsiyon veya 1 kişilik ölçü baz alınarak Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy tarafından hazırlanmıştır.
ZEYTİNLİ PEYNİRLİ IZGARA KABAK RULO TARİFİ
Malzemeler
- 5 adet orta büyüklükte kabak
- 1 su bardağı lor peyniri
- ½ su bardağı beyaz peynir
- ½ demet dereotu
- 1 çay bardağı biberli yeşil zeytin
- 1 adet kapya biber
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
Hazırlanışı
- Kabakları yarım cm kalınlığında uzunlamasına kesin.
- Hepsini tuzladıktan sonra sulanan kısımlarını kağıt havlu ile bastırarak kurulayın.
- Fırça ile kabakların iki yüzüne sıvı yağ sürün.
- Teflon tavada kabakların her iki yüzünü ızgara edin.
- Kapya biber, dereotu ve yeşil biberleri incecik doğrayın.
- Kalan malzemelerin tamamıyla karıştırın.
- Elde ettiğiniz karışımdan her bir kabak şeridine bir parça koyup rulo yapın.
- Yan yana dizip dereotu ile süsleyip servis yapın.
- Afiyet olsun.
Not: Bu tarif, okurumuz Birgül Erdoğan'a aittir.
LABNELİ ISPANAK DİLİMLERİ TARİFİ
Malzemeler
- Ispanak
- 1 su bardağı çekilmiş bayat ekmek veya galeta unu
- Un
- 3 adet yumurta
- Süt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Arasına koymak için
- 1 paket labne peyniri
- 1 kase süzme yoğurt
- 1 diş sarımsak
Üzerini süslemek için
- 1 kaşık labne peyniri
- 1 tane buzdolabı poşeti
Hazırlanışı
- Ispanakları yıkayın iri parçalar halinde kesip tencereye koyun ve az su ile kabarıklığı gidene kadar haşlayın.
- Suyunu süzün ve rondodan geçirip hamurunuzu hazırlayacağınız derince bir kaba koyun.
- Üzerine 3 yumurtayı kırın.
- Çekilmiş bayat ekmek ve unu ilave edin.
- ½ su bardağı sıvı yağ kabartma tozunu tuz ve karabiberi ekleyin.
- Mikser ile krema kıvamına gelene kadar çırpın.
- Kek kıvamında bir hamur elde etmemiz gerekir. Eğer sıvı olursa çekilmiş bayat ekmek ilavesi yapabilirsiniz.
- Fırın kağıdını fırın tepsinize yayın.
- Üzerini fırça ile yağlayın.Ve hazırladığınız karışımı kağıdın üzerine yayın. Her yerin eşit kalınlıkta olmasına dikkat edin.
- 170 Derece fırına verin.
- 15. dakikada ısısını 160 dereceye düşürün.
- 5 Dakika sonra fırını kapatın ve çıkartın.
- Toplam 20 dakika süre ile pişirin.
- Fırından çıkardığımız ıspanaklı kekten dikdörtgenler kesin.
- Labneden bir yemek kaşığı üzerini süslemek için ayırın.
- Bir kutu 200 gr. labne ile bir kase süzme yoğurdu ve ezilmiş bir diş sarımsağı karıştırın.
- Kaşık yardımı ile servis tabağına aldığınız dilimlerin üzerine koyun.
- Bir kat daha kestiğiniz dilimlerden koyun.
- Ayırdığınız labneyi buzdolabı poşetine koyun.
- Kürdan yardımı ile delin ve üzerini istediğiniz gibi süsleyin.
Not: Bu tarif, okurumuz Kezban Güleç'e aittir.
[fotogaleri=3319,1363,2231]