GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda panik atak neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda panik atak nasıl tedavi edilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda panik atak neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda panik atak nasıl tedavi edilir

Çocuklarda panik atak neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda panik atak nasıl tedavi edilir

Kaygının hayatımızda biyolojik anlamda önemli bir işlevi vardır. Aslına bakıldığında kaygı; tehlike veyahut tehdit durumunda ortaya çıkan bir alarm sistemidir. Kaygı bozuklukları altında stres bozukluğu, panik atak, fobi, sosyal kaygı, travma, obsesif kompulsif gibi hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu teşhisler yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da sıklıkla görülmektedir. Çocuklarda görülen panik atak oldukça önemlidir. Peki, çocuklarda panik atak neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda panik atak nasıl tedavi edilir detayları ile derledik.

 

Çocuklarda panik atağın çok yoğun ve sık yaşanması, kişinin hayat kalitesini etkilemektedir. Çocukların da baş etmesi güç bir durum ile karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Panik atak çocukların günlük yaşamdaki işlevselliğini de derinden etkilemektedir.

Çocuklarda Panik Atak Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Çocuklarda ve yetişkinler de sıkça görülen panik atak, tedavisi olan bir kaygı bozukluğudur. Bedenin “alarm sistemi”nin bazı psikolojik ve fiziksel koşullar sebebiyle tehlike olmama durumunda da çalışması halinde, panik atak ortaya çıkar. Ancak özellikle panik atağı olan çocuklar beklenmedik zamanlarda ve tekrarlayan ataklarda yoğun korku hissetmektedir. Bunların yanı sıra panik atak belirtileri de ortaya çıkmaktadır. Panik atakları genel olarak 10 dakika ve üzerinde sürebilmektedir. Bununla birlikte kimi zaman gece uykuda da panik atak yaşandığı görülmektedir. Bu duruma ise nocturnal panik atak adı verilmektedir.

Panik atak hastası olan bireylerle çok sık karşılaşan çocuklar, genel yaşamlarında da panik atak geçirme korkusu taşırlar. Bu nedenle gün içerisinde çoğunlukla kaygı dolu olurlar. Bu nedenle kişilerde panik atak rahatsızlığının belirtilerinin neler olduğunu bilmek büyük önem arz etmektedir. Çocuklarda ve gençlerde panik atak belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

Kalp çarpıntısı

Ölüm korkusu

Yoğun korku ve endişe

Nefes darlığı

Titreme

Kontrol kaybı korkusu

Bulantı

Üşüme ve aniden sıcak basması

Sersemlik, bayılacakmış hissi gibi belirtiler baş göstermektedir.

Gençlerde ve çocuklarda görülen panik atağın altında bazı sebepler olmaktadır. Bu sebeplerin başında genetik olarak çocuğa geçmiş olması gelmektedir. Bu durum sonucu psikolojik değişimlerle de tetiklenerek gün yüzüne çıkmış olabilir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre panik atağı olan kişilerin yüksek kaygı hassasiyetlerinin olduğunu görülmektedir. Bunun dışında bazen panik ataklar doğum sonrası tiroid rahatsızlıklarından ve ritalin kullanımında bazen de diyabet ilaçların kullanımı sonrasında da görülebilmektedir. Bu nedenle mutlaka bir uzman tarafından panik atakların bir ilaç kullanımından kaynaklanıp kaynaklanmadığına bakılması gerekir.

Çocuklarda Panik Atak Nasıl Tedavi Edilir?

Gençlerde olduğu gibi çocuklarda da panik atağın tedavisinde terapi ve farmakolojik ilaçlar kullanılmaktadır. Çocuklarda kaygı azaltıcı ilaçların kullanımı panik atağın azalmasında yardımcı olmaktadır. Panik atak tedavisi için yapılan terapi seanslarında ise hastalara stres ile baş etme yöntemleri ve sorun çözme becerilerinin güçlendirilmesi alanında konuşulmaktadır. Ayrıca seanslarda akla gelen otomatik kaygı dolu düşünceler üzerinde durulur ve çalışılır. Böylelikle çocuklar, kaygılarını kontrol edebilmekte ve panik atak ile baş edebilme yöntemlerini öğrenmektedir. Ancak çocuklarda görülen panik atak tedavisinde ebeveynlere de büyük görev düşmektedir. Bu süreçte ebeveyn olarak yapılması gerekenler vardır. Bunların başında çocuğun deneyimlediği panik atak durumda onu suçlamadan ve eleştirmeden yaklaşmak gelmektedir. Çocuğun panik atak belirtilerini aşağılamak ve ya küçümsememek gerekir. Korkaklık yapma, istesen korkmazsın gibi. Ebeveynler ile paylaştığı duygu ve düşüncelerini eleştirmeden kabul etmek ve onu dinlemek gerekmektedir. Yaşadığı yoğun korku durumunda onun yanında olduğunuzu belirtmek önemlidir. Ayrıca

Çocuğun hayat kalitesini arttırmak için profesyonel destek almak gerekebilir. Panik atak anında bunun geçeceğini ve çok daha iyi olacağını çocuğa hissettirmek gerekir.

False