Çocuklarda kansızlık neden olur? Kansızlık nasıl tedavi edilir?

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda kansızlık neden olur Kansızlık nasıl tedavi edilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2019 11:06

Sağlıklı beslenmek çocukların hem gelişimini hem de okuldaki başarısını büyük ölçüde etkiliyor. Yeterli ve zengin beslenemeyen çocuklarda kansızlık ortaya çıkıyor buna bağlı olarak da çocuğun okul başarısı olumsuz etkileniyor. Çocuklarda kansızlığın önemli sorunlara neden olabileceğini belirten Çocuk Sağlığı ve Uzmanı Dr. Ersin Sarı hastalıkla ilgili önemli bilgiler veriyor.

Haberin Devamı

KANSIZLIK NEDİR?

Kansızlık; kırmızı kan hücrelerinin (alyuvarların) sayısının o yaşa göre olması gereken değerlerin altına düşmesi durumudur. Kansızlık, her yaşta görülebilmekle beraber demir eksikliğine bağlı olarak sıklıkla çocuklarda ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda kansızlık hem fiziksel hem de zihinsel anlamda gelişimlerini olumsuz etkilemektedir. Önemsenmediği durumlarda tedavi yapılmazsa çocuklarda sık hastalanma ve gelişme geriliğine sebep olur.

ÇOCUKLARDA KANSIZLIĞIN NEDENLERİ NELERDİR?

Çocuklarda kansızlık neden olur Kansızlık nasıl tedavi edilir

Demir eksikliği

Çocuklarda kansızlığın en sık görülen nedeni demir eksikliğidir. Vücutta yeterli miktarda demir bulunmaması durumunda kırmızı kan hücreleri gerekli hemoglobini üretemez.

• B12 eksikliği

Vitamin B12 ve folik asitin besinlerle yeterli alınmaması durumunda kansızlık ortaya çıkmaktadır. 

• Kırmızı kan hücrelerinin gelişimini engelleyen kronik hastalıklar

Böbrek hastalıkları, artrit ve lupus gibi hastalıklar kansızlığa neden olmaktadır.

KANSIZLIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kansızlık olan çocukların bağışıklık sistemi zayıftır, kolayca hastalanabilirler. Çocuklarda kansızlık aşağıdaki belirtilerle ortaya çıkar;

• Halsizlik,

• İştahsızlık,

• Soluk ten rengi,

• Baş dönmesi,

• Sürekli hasta olma,

• Kalpte çarpıntı,

• Geç algılama, zihinsel gelişim geriliği

• Zihinsel gelişiminin yavaş olması

KANSIZLIK TANISI NASIL KOYULUR?

Çocuğun hikayesi ve fizik muayene ile hastalık tanısı konulur. 

Çocuklarda kansızlık neden olur Kansızlık nasıl tedavi edilir

YETERLİ VE DENGELİ BESLEME KANSIZLIĞI ÖNLER Mİ?

Kansızlık hastalığı bulunan çocukların beslenme şekli çok önemlidir. Çocuklar özellikle demir yönünden zengin besinleri tüketmelidir. Kırmızı et, pekmez, kuru yemişler, kuru üzüm yumurta kuru baklagiller kansızlığa iyi gelmektedir. 

Çocuklar özellikle okul döneminde yeterli ve dengeli beslenmelidir. Yanlış beslenme çocukların okuldaki başarısını da olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle kahvaltı eden okul çağındaki çocuklar kahvaltı etmeyen çocuklara göre derslerinde daha başarılı olmaktadır. Çocuklar kahvaltıda besin değeri yüksek olan tam tahıllı ekmekler tüketmeli, süt, yumurta, peynir gibi protein kaynaklarını mutlaka öğünlerine dahil etmelidirler. Böylece okulda başarısı yükselir, konsantre olmakta zorluk çekmez, kavrama yeteneği gelişir.

KANSIZLIĞA YOL AÇAN NEDEN BELİRLENMELİ

Çocuklarda kansızlığı tedavi edebilmek için öncelikle kansızlığa neden olan faktör belirlenmelidir. Hemoglobin eksikliğine bağlı kansızlık kırmızı kan hücrelerinin sayısının azlığına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Vücudun yeteri kadar demir alamadığı durumlarda kansızlık görülmektedir. Dünyadaki en yaygın anemi türü demir eksikliğine bağlı olarak görülen anemidir.

ÇOCUKLARDA KANSIZLIK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Çocuklara yapılan kan tahliliyle birlikte genel durum ve kansızlık tipi tespit edilir. Sonrasında demir ilacıyla tedaviye başlanır. Bebeklerde şurup ve damla yoluyla tedavi uygulanır. Çocuklara tedavi sırasında ve tedaviden sonra da düzenli olarak tahlil yapılmalı ve genel durumları kontrol edilmelidir.

KANSIZLIĞI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

Çocuklarda kansızlık neden olur Kansızlık nasıl tedavi edilir

• Taze sıkılmış meyve suları ve meyve tüketimine dikkat edilmeli,

• Kırmızı et ve balık gibi besinlerin düzenli tüketimi sağlanmalı,

• B12 vitamini ile çocukların beslenmesi desteklenmeli,

• Protein açısından zengin peynir, yumurta, süt gibi yiyecekler her kahvaltıda yer almalı.  

BAKMADAN GEÇME!