GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda diş gıcırdatma nedenleri nelerdir? Çocuklarda diş gıcırdatması nasıl tedavi edilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda diş gıcırdatma nedenleri nelerdir? Çocuklarda diş gıcırdatması nasıl tedavi edilir

Çocuklarda diş gıcırdatma nedenleri nelerdir? Çocuklarda diş gıcırdatması nasıl tedavi edilir

Dişleri gıcırdatma ve diş sıkma hemen hemen her yaş grubunda meydana gelebilen bir durumdur. Diş gıcırdatma bilinçsiz yapılan bir harekettir. Genel olarak kişiler bu durumun farkında değildir. Ama ebeveynler özellikle çocukları uyurken diş gıcırdatma hareketlerini rahatlıkla görebilirler. Peki, çocuklarda diş gıcırdatma nedenleri nelerdir? Çocuklarda diş gıcırdatması nasıl tedavi edilir sizin için derledik.

Diş gıcırdatma hareketini yapan kişi bu yaptığı hareketin genellikle farkında değildir. Diş gıcırdatma sırasında çıkan değişik sesler ile çevresindeki kişiler rahatlıkla fark edebilir. Diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlıkları genellikle gece uykuları sırasında gözlemlendi. Fakat günün diğer saatlerinde de diş gıcırdatması meydana gelebilmektedir.

 Çocuklarda Diş Gıcırdatma Nedenleri Nelerdir?

 Bebeklerde ya da çocuklarda diş gıcırdatmasının nedeni genel olarak ağız iç yapısından dolayı oluşabilmektedir. Bunun için öncelikli olarak bir diş doktoruna gidilmesi ve çocuğun çene yapısının ve dişlerinin normal olmadığının kontrol ettirilmesi gerekir. Özellikle çocuklarda süt dişlerinden kalıcı dişlere geçiş dönemlerinde dişlerde düzensizlikler ya da dişlerin birbiriyle temas etmesi sırasında gıcırdatma sorunu meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda apseler, kapanış bozuklukları, çürükler, yüksek yapılmış dolgular, diş çıkarma süreci diş gıcırdatmalarının sebepleri arasında görülmektedir. Doktorlara göre çocuklarda diş gıcırdatmasının pek çok farklı sebebi bulunabilmektedir. Bu sebepler şunlardır:

Diş çıkarma kaynaklı bir rahatsızlık yaşayan çocuklar ya da kulağı ağrıyan çocuklar ağrıyı hafifletmek için dişlerini sıkar ne gıcırdatırlar.

Çocukların diş gıcırdatmalarının en önemli nedenlerinden birisi ise dişlerin ağız içerisinde düzgün hizalanmaması olabilmektedir.

Çocuğun kullanmış olduğu ilaçlar neticesinde ya da Serebral palsi gibi bazı rahatsızlıkların sonucunda çocuklarda diş gıcırdatması gözlemlenebilir.

Duygu durum bozukluğu yaşayan çocuklar, bağırsak parazitler, boğaz iltihapları, diş çürükleri gibi olumsuz durumlar çocuklarda diş gıcırdatmanın temel nedenleri içerisinde bulunmaktadır.

Daha büyük olan çocuklarda diş gıcırdatmanın nedenleri endişe ve stres belirtisi olarak kabul edilir. Çocuğun kendisini hasta hissetmesi ya da rutininde herhangi bir değişiklik olması durumunda çocuk stres yapabilir ve bu sebepten dolayı dişlerini gıcırdatabilir.

Çocuklarda diş gıcırdatması problemlerinin yanında eğer ağızdan su akması ya da sabahları boğazda ağrı hissedilmesi gibi şikayetler mevcut ise bu durum bir reflü işareti de olabilmektedir.

 Çocuklarda Diş Gıcırdatması Nasıl Tedavi Edilir?

 Bebeklerde ve çocuklarda diş gıcırdatmalarının tedavisi çocuklardan daha çok ailenin şikayeti üzerine meydana gelmektedir. Ebeveynler çocukları diş gıcırdattıkları zaman panik olabiliyorlar ya da diş gıcırdatması probleminin kendi kendisine geçmesini bekliyorlar. Bu davranış doğru değildir. Pek çok hastalığın sebep olabildiği diş gıcırdatması problemi tedavi edilmezse neden olan rahatsızlığa göre çocuğun İlerideki yaşamında çok daha ciddi problemlerle karşılaşmasına sebep olabilmektedir.

 Diş gıcırdatmasına sebep olan durum diş kaynaklı ise çocuklarda çürükler, aşınma, çene eklemlerinde oluşan aşınma ve bununla beraber yapı bozukluklarına sebep olabilir. Bunların yanı sıra diş gıcırdatması problemi çocuklarda uyku sorunlarına sebep olabilmektedir.

 ​​​​​​Çocuklarda diş gıcırdatma problemi karmaşık dişlenme sonuna kadar ve bazen ergenlik dönemine kadar sürebilmektedir. Bu sürece kadar çocuklarda diş gıcırdatmasının sebeplerinin bilinmesi son derece önemlidir. Psikolojik nedenler, reflü gibi sebepler ortadan kaldırıldığı takdirde daha erken zamanlarda diş gıcırdatmasının ortadan kaldırılması sağlanabilir. Bu nedenle öncelikle çocuklar diş gıcırdatma problemi yaşıyor ise mutlaka bir diş doktoruna gidilmesi gerekir. Diş doktorunun yapacağı muayenenin ardından diş gıcırdatma sebebi diş olarak belirlenir ise buna uygun yapılacak olan tedavi ile problemin üstesinden gelinebilir. Eğer çocuğun yaşamış olduğu diş gıcırdatması diş kaynaklı değil ise doktor çocuğu doğru kişilere yönlendirecektir.

 

 

False