GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda cinsel eğitim nasıl olmalı ve ne zaman verilmeli? Çocuklara cinsel eğitim nasıl verilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda cinsel eğitim nasıl olmalı ve ne zaman verilmeli? Çocuklara cinsel eğitim nasıl verilir

Çocuklarda cinsel eğitim nasıl olmalı ve ne zaman verilmeli? Çocuklara cinsel eğitim nasıl verilir

Çocukların sağlıklı bir gelişim dönemi geçirebilmeleri için erken yaşta cinsellik eğitimi büyük öneme sahiptir. Okul çağında başlaması ile beraber, onların yaşına göre gerekli bilgiler doğrultusunda bilinç kazandırılmalıdır. Peki, çocuklarda cinsel eğitim nasıl olmalı ve ne zaman verilmeli? Çocuklara cinsel eğitim nasıl verilir? İşte detaylar.

 Dürüst ve gerçekçi bir cinsel eğitim ile beraber, çocukların bu durumu daha doğru şekilde kavramaları sağlanabilir. Onların hem fiziksel hem de psikolojik açıdan sağlıklı bir gelişim bu açıdan büyük öneme sahiptir. Bu yüzden onların yaşına bağlı şekilde doğru cinsel eğitim aşamalı olarak verilmelidir.

 Çocuklarda Cinsel Eğitim Nasıl Olmalı?

 Belli başlı bazı kaidelere uymak suretiyle çocuklarda cinsel eğitim aşamalı olarak verilir. Özellikle anne baba ve çocuk ile beraber eğitimci ve doktor arasındaki iletişim önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Gerekli olan cinsel eğitim içerisindeki kriterler çocukların bulunduğu yaşa ve cinsiyete bağlı olarak ele alınır.

 - Öncelik olarak çocukla etkin bir iletişim kurulmalıdır.

 - Çocuğun yaşına uygun şekilde cinsel eğitim ele alınmalıdır.

 - Çocuk farkında olmadan cinsellik taşıyan bir hareket yaptığında, anne baba panik olmadan bilgi vermelidir.

 - Cinsel eğitim içerisinde çocuğa mahrem yerler uzman eğitimci kontrolü altında öğretilmelidir.

 - Ufak yaştan itibaren çocuğun kıyafeti konusunda doğru bilgiler verilmeli, mahremiyet duygusu aşılanmalı ve sınırlar öğretilmelidir.

 - Özellikle çocuğun cinsiyetini uygun kıyafetlerin doğru şekilde yaşına göre verilmesi en önemli hususlardan biridir.

 - Çocukların nasıl dünyaya geldiğine dair sorularına karşı, ‘Sana bunu büyüyünce öğreteceğim’ gibi bir cevap verilmelidir. ‘Sizi bize leylekler getirdi’ gibi cümleler kurulmamalıdır.

 Genel çerçevede bu gibi yukarıda verilen maddeler halinde çocuklara cinsel eğitim verilebilir. Tabii bu durum eğitimciler ve uzman doktor kontrolünde yapılmalıdır.

 Çocuklarda Cinsel Eğitim Ne Zaman Verilmeli?

 Cinsel eğitim çocuklarda doğum sürecinden itibaren başlayan ve ergenlik dönemine kadar devam eden bir süreçtir. Aslına bakılırsa çocuklarda cinsel eğitim konusunda herhangi bir yaş bulunmaz. Ancak öncelikle okul öncesi çocuklarda cinsellikle ilgili bazı ufak tefek sorular başlar. Bu sorular ile beraber çocuklarda cinsel eğitim başlamış olur. Yani çocuklar ne zaman hazır olur ise, buna bağlı olarak cinsel eğitim çocuklar için verilmelidir. Onların fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı bir gelişim gösterebilmeleri adına, doğru ve aşamalı bir cinsel eğitim süreci büyük bir öneme sahiptir.

 Çocuklara Cinsel Eğitim Nasıl Verilir?

 Çocuklar için verilecek olan cinsel eğitim erken yaş döneminde başlar. Bu durum özellikle okul öncesi, 3 ya da 4 yaş gibi başlamaktadır. Öncelik de çocuklar adına gerçekleştirilecek olan cinsel eğitim için dürüst olmak önemli husustur. Fakat bu dürüstlük çocukların anlayacağı dilde gerçekleşmelidir. Söylenmemesi gereken konular için ise, onların büyümesi gerektiğini anlatan bazı cümleler kurulmalıdır. Özellikle masalsı ve gerçek olmayan bilgiler çocukları yanıltabilir. Bu yüzden bazı sorulara cevap verirken, bazıları için ise gerekli olan yaş dönemi beklenmelidir. Aynı zamanda uzman eğitimciler ve doktorlardan bu konuda destek almak da büyük öneme sahiptir. Sonuç olarak çocuklar sağlıklı bir cinsel eğitim sürecini Ergenlik dönemine kadar tamamlayabilir.

 Çocuklar İçin Özel Eğitimde Kriterler

 Çocuklar için cinsel eğitim konusunda birtakım kriterler söz konusudur. Özellikle kıyafet konusunda ki sınırları doğru şekilde onları öğretmek en önemli kriterlerden biridir. Aynı zamanda gerekli koşullar ve sınırlar doğrusunda dürüst olmak çok önemlidir. Bununla beraber gelen sorular üzerinden yaş kriterine ve cinsiyete bağlı olarak olumlu bir yaklaşım ile onlara cinsel eğitim verilmelidir.

 

False