GeriÇocuk Sağlığı Çocuğunuzun cinsellikle ilgili sorularına açık olun
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuğunuzun cinsellikle ilgili sorularına açık olun

Çocuğunuzun cinsellikle ilgili sorularına açık olun

Cinsellik kelimesi toplumumuzda tabu olan kelimeler arasındadır. Kullanıldığı zaman insanlar arasında bir tedirginlik, sessizce söyleme isteği uyandırır. Aslında herkesin cinsel dürtüleri vardır ve bu dürtüler tüm yaşamımız boyunca bizledir. Ancak çocukluk döneminden gençlik dönemine kadar daha belirgin yaşarız. Cinselliğin hayatımızı hem fiziksel hem de ruhsal açıdan etkilediğini söyleyen Nörolog Mehmet Yavuz çocuklarda cinselliğin keşfi ile ilgili merak edilenleri anlatıyor.

Çocuğunuzun kendini tanımaya çalıştığı, vücudu ile ilgili sorular sormaya başladığı zaman, cinsellikle ilgili eğitimi vermeye başlayacağınız zamandır. Ailelerin en başta yapması gereken; süreç hakkında doğru bilgiler almak, konuyla ilgili kitaplar okumak ve sakin olmaktır. Çünkü bu dönemde çocuğunuza karşı yaptığınız yanlış yaklaşımlar, ileride duygusal ya da davranışsal sorunlara yol açabilir.

CİNSELLİK VE ÇIPLAKLIK KAVRAMLARINI SORGULARLAR

Üç yaşından itibaren cinsellik güdülerini farklılıklarını yavaş yavaş anlamaya başladıkları zamandır. Erkek veya kız olduğunu net bir şekilde kavramış olurlar. Öyle ki, bir erkeğe oyuncak bebek verdiğinizde ‘hayır o benim oyuncağım değil’ tepkisini alabilirsiniz. Bu farklılık oyunlarına da yansır. Evcilik, doktorculuk gibi oyunlar oynamaya daha hevesli olurlar. Burada yapılması gereken oyunu yasaklamak değil, oyun esnasında gözlerinizi çocuğunuzdan ayırmamınız gerektiğidir. Çünkü yapacağı yanlış bir hareketi farkettiğinizde doğrusunu göstererek bir daha yapmasını engelleyebilirsiniz. Cinsellik, çıplaklık kavramlarını sorgulamaya, sorular sormaya başlarlar. Bu durumda ebeveynler sorulara karşı sabırlı olup bıkmadan basit cevaplar vermelidir. Bu yaşlarda karşılaştığımız bir diğer sorun ise erkek çocuğunuz arabalarla oynak yerine bebeklerle oynamayı tercih ediyorsa, daha çok kızlarla vakit geçirmekten hoşlanıyorsa ya da kız çocuğunuz erkek oyunlarına daha ilgili ise cinsel kimlği açısından bir problem olabilir. Bu konuda mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekmektedir.

Çocuğunuzun cinsellikle ilgili sorularına açık olun

ÇOCUKLARDA MASTÜRBASYON NORMAL Mİ?

Çocuklar boş kaldıklarında yapacak bir aktivite bulamadıklarında vücutlarını keşfetmeye dokunmaya başlarlar. Bu esnada cinsel organına dokundukça haz aldığını hissedebilir. Çocuklarda mastürbasyon kız çocuğunun sivri bir cisme yaklaşması ya da oturduğu yerde sağa sola hareket etmesi, erkek çocuklarının ise yüz üstü yatarak git gel hareketlerini yapması cinsel organıyla sürekli oynaması şeklinde olmaktadır. Genellikle 4 ile 6 yaş arasında sıklıkla karşılaştığımız bir durumdur. Ebeveynlerin yapması gereken; bu durumdan korkmamak, çoğunuza karşı anlayışlı olmak ve ona bu dönemi atlatabilmesi için zaman tanımaktır. Bilinçli bir anne baba olarak ilgisini başka yönlere çekebilirsiniz. Ayrıca doktorunuzdan da yardım almanız ile birlikte gerekli müdahaleler yapıldığı zaman bu problem kolaylıkla çözülecektir.

6 yaş ile birlikte devam eden sürede çocuğun okul dönemine girmesi ile birlikte cinselliğe olan ilgisi ve merakı azalmaya başlayacaktır. Bu dönemde kızlar da erkekler de hem cinsleri ile daha çok vakit geçirmeyi tercih ederler. ‘Çocukça’ diye tabir ettiğimiz oyunları oynamayı bırakıp daha gerçekçi olurlar.

Çocuğunuzun cinsellikle ilgili sorularına açık olun

AÇIK OLUN, SABIRLA DİNLEYİN

Çocuğunuzun cinsellikle ilgili sorularına her zaman açık olun. Ona zaman ayırarak sabırla dinleyin. Bilmediğiniz konularda her zaman bir uzmana danışın, unutmayın yanlış yönlendirmeniz çocuğunuzun ileride psikolojisini etkileyecektir. Ona en başta yardımcı olacak eğitecek kişiler siz ebeveynlersiniz. 

False