GeriSağlık Bunaltıcı sıcaklarda kaliteli uyku için öneriler!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bunaltıcı sıcaklarda kaliteli uyku için öneriler!

Bunaltıcı sıcaklarda kaliteli uyku için öneriler!

Sıcak ve nemli havalarda deliksiz bir uyku için neler yapılmalı?

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerine çıkması ile rahat bir uyku uyumanın ve güne zinde başlamanın zorlaştığı belirten uzmanlar, sıcak ve nemli havalarda deliksiz bir uyku için uyarılarda bulundu.

Doğru klima kullanımı

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erkan Avcı, hava dolaşımının iyi olduğu bir yerde uyunması tavsiyesinde bulundu. Özellikle yatarken doğru şekilde klima kullanımının önemine dikkat çeken Dr. Avcı, şunları söyledi: “Gündüzleri gerek işimiz için, gerekse de diğer sebeplerden ötürü fazlasıyla sıcağa maruz kalıyoruz. Hal böyle iken vatandaşlarımız, gündüz maruz kaldıkları sıcaktan bunalmış bir şekilde evlerine geliyorlar ve gece deliksiz bir uykunun hayalini kuruyorlar. İşte yaz akşamlarındaki bu hayali gerçekleştirebilmek, küçük önlemlerle sağlayabiliriz. Mesela doğru şekilde bir klima kullanımı da bunlar arasında. Halk arasındaki gece yatarken açık bırakılacak olan klimanın kişiyi hasta edeceği kanısına var. Aslında bu düşüncenin aksine, dikkatli bir şekilde kullanılacak olan klimanın, kişiyi hasta etmeden ziyade, rahat bir uyku uyumasına olanak sağladığı gerçeği var ortada.”

Yaz mevsiminin özellikle yaşlıların, kalp, tansiyon ve ciğer hastalıkları olanlara sorunlar açabileceğini vurgulayan Avcı, bu gibi rahatsızlıkları olan bireylerin de küçük önlemlerle yaz mevsimini en az hasarla atlatabileceğini kaydetti.

Yastık tercihi önemli

İnsanların, en az giysileri ve ayakkabıları kadar kullandıkları yastıkları tercih ederken özen göstermesi gerektiğini belirten Avcı, şu uyarılarda bulundu: “Vücutlarını tam destekleyen, vücudun ağırlık noktalarına özel destek sağlayan rahat şiltelerde yatmaları uyku kalitesini artırır. Boynun doğal eğriliğini destekleyen, çenenin öne doğru bükülmesi neden olmayan yastıklarda yatmak doğru. Çarşaf, yastık kılıfı ve pikelerin pamuklu olması önemli.”

Yenilen yemeklere dikkat

Yaz aylarında gece yenilen yemeklere özen gösterilmesini isteyen Avcı, “Her şeyden önce son öğün ile yatma saati arasında en az 3 saatlik bir zaman dilimi olması gerekiyor. Midenin rahatlaması ve yatınca rahat nefes almak ve kalp üstündeki basıncı azaltmak açısından bu durum oldukça önemli. Ayrıca akşam yemeklerinde mümkün olduğunca yağlı yemeklerden, kızartmadan, baharatlı ve acılı yemeklerden kaçınılmalıdır.” diye konuştu.

CİHAN

False