Afet Yasası’nın uygulaması barış içinde yapılmalı

Güncelleme Tarihi:

Afet Yasası’nın uygulaması barış içinde yapılmalı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2012 17:50

İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, Cumhurbaşkanlığı’nca onaylanan Afet Yasası ile ilgili olarak “Kamu-özel sektör-vatandaş barışı içinde uygulanmalı. Aksi takdirde risk büyür” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, afet riskinin azaltılması için bugüne kadar kapsamlı bir çalışma yapılması konusunda geç kalındığını ancak Afet Yasası’nın bu konuda büyük bir adım olduğunu ifade ederek, “Yeniden yapılacak yapıların dayanıksız, işlevsiz işletme maliyeti yüksek yapılar olarak yapılması yeni sorunların oluşmasına yol açabilir. Ayrıca işin başında projesi fen ve sanat kurallarına uygun, çevre dostu binaların yapılması sağlanmalı” dedi.

Yeni sorunlar oluşabilir

Koçoğlu, konuyla ilgili hazırlık kapsamında en önemli önleyici tedbirin mevcut stoğunun afetlere karşı güvenli hale getirilmesi olduğunu, işin bilincinde olan yurttaşların bina güvenliği hesaplarını yaptırdıklarını belirterek, bunların sonucuna göre de binalarını güçlendirdiklerini ancak konunun bireylerin güvenlik anlayışlarına bırakılamayacak kadar önemli olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Çevre dostu binalar

Bugüne kadar kapsamlı bir çalışma yapılması konusunda geç kalındığını bu bağlamda, Afet Yasası’nın önemli hükümler içerdiğini kaydeden Koçoğlu, yasanın uygulama aşamasında taşıyabileceği bazı riskler konusunda şu uyarılarda bulundu:
“Burada kentsel dönüşüm kadar önemli olan diğer bir husus, gerek kentsel dönüşüm projesi kapsamında ve gerekse yeniden yapılacak yapılar kapsamında yapılacak yapıların dayanıksız, işlevsiz, işletme maliyeti yüksek yapılar olarak yapılmamasını sağlamaktır. Yeni sorunlu yapılara izin verilmemeli, işin başında, projesi fen ve sanat kurallarına uygun, çevre dostu binaların yapılması sağlanmalı. Bu ise standartlara uygun malzeme üretimi ve kullanılması, belgeli usta işçiliği, sertifikalı proje ve yapım müteahhidi ile gerçekleştirilebilir. En önemlisi ise etkin bir yapı denetimi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!