Yüksek inşaat maliyetleri prefabrik çelik evlere yönelimi artırdı

Güncelleme Tarihi:

Yüksek inşaat maliyetleri prefabrik çelik evlere yönelimi artırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2023 16:22

Beton, inşaat demiri ve işçilik maliyetlerindeki yüksek fiyat artışları prefabrik evlere ilgiyi artırdı. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Karmod Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çankaya, son dönemde prefabrik ve çelik evlere yönelik taleplerde büyük artış yaşandığını vurguladı.

Prefabrik çelik evlerin iki önemli açıdan fiyat avantajına sahip olduğuna dikkat çeken Mehmet Çankaya şu değerlendirmelerde bulundu: "Hazır konut modeli modern tesislerde ön üretim yapılması ve sahada üretici firma uzman ekiplerince kurulum yapılması gibi iki önemli avantaja sahip. Bu iki önemli fark diğer konut modellerine göre bu evlerin bütçeden tasarrufla kazandırmasında temel etkiyi oluşturuyor. Prefabrik çelik evler modern fabrika ortamında yeni teknolojide makinelerin kullanımıyla üretiliyor. Bu yöntemle tam malzeme kullanımı sağlanarak üretimdeki israf önleniyor. Duvardan çatıya evi oluşturan malzemelerin tamamı israf edilmeden üretiliyor. Üretimde bir çok uygulama makine bant sisteminde gerçekleştirildiğinden işçilikten ve zamandan ekstra tasarruf sağlanıyor. Bu önemli tasarruflar prefabrik ev fiyatları maliyetlerine en başta ekonomi olarak yansıyor.”

Yüksek inşaat maliyetleri prefabrik çelik evlere yönelimi artırdı

“Üretimi fabrikada yapılan prefabrik ev kamyon veya Tıra yüklenerek Türkiye’nin her bölgesine sevk edilebiliyor. Evin saha kurulumu tamamen üretici firma profesyonel ekibince yapılıyor. Diğer konut modellerinde sahada üretim yapılırken prefabrik yapı sisteminde hazır çelik profil parçaların sadece montajı yapılıyor. Montaj projeye hakim uzman ekiplerce yapıldığından çok hızlı ilerliyor. Örnek vermek gerekirse 3 kişilik uzman ekip 100 m2 büyüklükte 3+1 prefabrik evin saha kurulumunu 3 gün gibi kısa bir sürede tamamlıyor. Kurulumda taşıyıcı çelik sistemlerle birlikte duvarlar, çatı ve çatı örtüsü, elektrik ve su tesisatları ile kapı ve pencerelerin tamamı projeye göre yapılmış oluyor. Zemin şapı ile ıslak zemin fayans uygulaması sonrası evin iç ve dış boyası 2-3 gün içerisinde tamamlanarak konut oturuma hazır halde teslim ediliyor. İşçilikleri minimize eden yenilikçi sistemiyle prefabrik konut sahibi olmak isteyenlere bütçeden büyük tasarruflar kazandırıyor.

Yüksek inşaat maliyetleri prefabrik çelik evlere yönelimi artırdı

Karmod'un prefabrik ve konteyner taleplerinde artış: KDV indirim süresinin sonuna yaklaşılırken ilgi artıyor

Karmod, ay sonu itibarıyla sona erecek olan yüzde 1 KDV indirimiyle prefabrik ev ve konteyner alanında müşteri taleplerinde büyük bir artış gözlemliyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çankaya, düşük KDV oranının özellikle depremden etkilenen bölgelerdeki vatandaşlar tarafından ilgi gördüğünü ve bu indirimden faydalanmak istediklerini açıkladı.

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası alınan bir kararla, olağanüstü hal ilan edilen illerde prefabrik yapılar ve konteynerler için belirlenmiş bu düşük KDV oranı, yılın sonuna kadar geçerli olacak. Bu uygulama, afetzedelerin yanı sıra belirli kurum ve kuruluşlara önemli bir yardım sağlamayı hedefliyor.

Yüksek inşaat maliyetleri prefabrik çelik evlere yönelimi artırdı

Prefabrik ev uzun ömürlü, güvenli

Özellikle yatay mimarideki müstakil konut projelerine önemli alternatif getiren prefabrik ev uzun ömürlü kullanım ve yapı güvenliğiyle de öne çıkıyor. Uzun ömürlü çelik evler ürettiklerine vurgu yapan Mehmet Çankaya şu değerlendirmelerde bulundu: “Üretimini gerçekleştirdiğimiz konutlar uzun ömürlü yapı sınıfına sahip. Uzun yıllar güvenle kullanılıyor. Konutun ana iskeletini çelik taşıyıcı sistemler oluşturuyor. Çelik taşıyıcılar yukarıda çatı çelik makas sistemleriyle bağlantılanıyor. Çelik taşıyıcılar yalıtımlı özel duvar blokları arasına gizlenerek en iyi yapı güvenliği için görünmeden katkı sağlıyor. Çok az yer kaplayan çelikler ev içerisinde maksimum genişlikte mekanların hazırlanmasına imkan sağlıyor. Prefabrik evde konut yapı güvenliği en iyi şekilde sağlanırken aynı zamanda iç mekanda yaşayanlara konforlu mekanlar hazırlanıyor.”

Prefabrik çelik evde 2+1 ve 3+1 konutlara ilgi fazla

Prefabrik evde ilgi gören konut tiplerine de değinen Mehmet Çankaya tek katlı prefabrik evlerde 2+1 ve 3+1 modellerin en çok tercih edilenler arasında olduğunu söyledi. Çift katlı konut tercihinde 4+1 daire tiplerinin öne çıktığından bahseden Çankaya iki katlıda lüks villa tarzı ev modellerinin bulunduğunu belirtti. Türkiye’nin neresinde olursa olsun farklı malzemelere ihtiyaç duyulmadan fabrikadan gönderdikleri evlerini kısa zamanda kurulum yapılabildiğine de değinen Çankaya ortalama 20 günde evlerin oturuma hazır hale geldiğini ifade etti.

Yüksek inşaat maliyetleri prefabrik çelik evlere yönelimi artırdı

Bölgeye özel yalıtım uygulamaları prefabrik çelik evlerde

Duvar ve çatı sistemi başta olmak üzere yalıtım performansı iyi seviyede olan prefabrik ev iklimlendirme enerji tasarrufuna sahip. Üretimini yaptıkları çelik evlerini kullanılacağı bölge iklim özelliklerine göre yalıtım uygulaması gerçekleştirdiklerini belirten Mehmet Çankaya şunları kaydetti: “Evlerimizin yalıtımını Türkiye iklim bölgeleri özelliklerine göre sınıflandırdık. Ev hangi alanda kullanılacaksa yalıtım malzeme değerleri o bölge iklim şartlarına göre özelleştirebiliyoruz. Bölgeye özel yalıtım uygulamasıyla inşa edilen evlerimiz enerji harcamalarından tasarrufla kazandırıyor. Kullananlar iç mekanda konforu yaşarken enerji giderlerinden de kazançlı çıkmış oluyorlar.”

Daha fazla ekonomi için konteyner ev tercih ediliyor

Prefabrik evlerdeki maliyet avantajı aynı sektörde üretilen konteyner evlerde çok daha ekonomik hale geliyor. Mehmet Çankaya, çok daha düşük bütçe imkanlarıyla güvenli bir ev sahibi olmak isteyenlerin konteyner modelini tercih ettiklerini belirtiyor. Kullanıma hazır üretim avantajına da sahip konteyner evlerin tercih edilmesi hakkında Çankaya şu değerlendirmelerde bulundu: “Konteyner evlerimiz elektrik ve su tesisat uygulamalarıyla armatürlerine varana kadar kullanıma hazır üretiliyor. Bant sisteminde kalite kontrol sisteminde onaylanan konteyner ev kullanıma hazır hale geliyor. Araçla kullanım yerine sevk edilen konteyner yerine konulur konulmaz oturuma hazır hale geliyor. Atık ve temiz su tesisatı merkezi şebekelere kolay bağlanacak şekilde hazır. Konteyner evde 1+1, 2+1 ve 1+0 konut modellerimiz bulunuyor.”

İlandır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!