Op. Dr. Burak Olgun: PRP nedir?

Güncelleme Tarihi:

Op. Dr. Burak Olgun: PRP nedir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2023 13:46

PRP, İlaç yerine kişinin kendi kanının kullanıldığı bir yöntem, tıbbın birçok alanında uzun yıllardır kullanılıyordu. PRP hakkında merak edilenleri Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Burak Olgun’a sorduk.

Burak Olgun, PRP tedavisi hakkında bilgi verdi: “PRP yani ‘Platelet Rich Plasma’ uygulamasında, kişinin vücudundan alınan küçük bir miktar kan özel işlemle ayrıştırılır, daha sonra enjeksiyon yoluyla vücuda geri verilir. Bu işlem sırasında elde edilen plazma, ‘platelet’ hücreleri yönünden zengindir. Plateletin görevi, kanın pıhtılaşmasını sağlamaktır. PRP tedavisinde kişinin yüzüne canlılık vermek ve aynı zamanda dokuların yenilenmesi amaçlanır.” 

ETKİSİ 18 AYA KADAR SÜREBİLİYOR

Burak Olgun, “İşlem, hastadan alınan çok az miktardaki kandan hazırlanan plazma solüsyonu ile yapılır. Söz konusu plazma, cilt altına enjekte edilir. Her hasta birbirinden farklıdır ve bazı kişilerde birkaç enjeksiyona ihtiyaç duyulabilir. İşlem genellikle 9 ila 18 ay arasında etkisini göstermeye devam eder” dedi. 

GENELLİKLE İŞLEM SONRASI İZ KALMIYOR

Dr. Burak Olgun, uygulamanın detaylarını şöyle anlattı: “Öncelikle işlem yapılacak bölgeye lokal anestezi uygulanır. Hastadan alınan kanla hazırlanan plazma, enjeksiyon yöntemiyle yeniden vücuduna verilir. İşlem sırasında çok hafif bir acı hissedilebilir. Yaklaşık 45 dakika sürer. 2-4 hafta aralıklarla yapılacak 4 ya da 5 seans sonucunda beklenen fayda sağlanabilir. Her seans sonrasında sonuç daha net bir şekilde görülür. İşlem sonrasında genellikle herhangi bir iz kalmadığını da belirtelim.” 

PRP’nin alın, gıdı, yüz ve çene bölgesine uygulandığını ifade eden Dr. Olgun, sözlerini şöyle sürdürdü: “PRP ayrıca saç, yüz ve dekolte bölgelerine de yapılabilir. Etkisi de uygulandığı bölgeyle sınırlıdır.”

İlandır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!