6 paket sigaradan biri sahte çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

6 paket sigaradan biri sahte çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2007 00:00

Emniyet Müdürlüğü verilerine göre geçen yıl yapılan operasyonlarda yaklaşık 7 milyon 213 bin paket kaçak sigara ele geçirildi.

EMNİYET Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı raporlarına göre, Türkiye’ye yasa dışı yollarla sokulan "kaçak ya da sahte" sigaranın yıllık kazanç büyüklüğü 2.5 milyar doları buluyor. Bu büyük paranın çok önemli kısmının da terör örgütlerine aktarıldığı belirtiliyor..

ÇOK ORGANİZE İŞLER

KOM Daire Başkanlığının raporlarında, "Türkiye’de gerçekleştirilen yasa dışı sigara ticaretinin rakamsal kazanç büyüklüğünün yaklaşık 2,5 milyar dolara ulaştığı, kaçakçılık faaliyetinin terör örgütleri ve organize suç gruplarına finansman kaynağı oluşturduğu" belirtiliyor.

YABANCI FİRMALAR

Suç organizasyonları ve terör örgütlerinin önemli gelir kapılarından biri sayılan sigara kaçakçılığı ile yapılan satış miktarı, dünya pazarının yüzde 10-15’ini oluşturuyor. 2005’te gerçekleştirdiği 1478 operasyonda, 4 milyon 842 bin 604 paket kaçak tütün ve tütün mamulü ele geçirilirken, 2006 yılında bu rakamın yüzde 49 artış gösterdi. Bu arada British Amerikan Tobacco (BAT), Japon Tobacco International (JTI) ve Phillip Morris firmalarının yetkilileri de, tüketici sayısındaki artışa rağmen, satış rakamlarının artmaması dolayısıyla emniyet birimleriyle kaçakçılığı önlemek amacıyla koordineli çalışmalar gerçekleştiriyorlar.

Toplanan vergilerin yüzde 10’u

GEÇEN yıl tütün, tütün mamulleri yakalanmasında 1 milyon 650 bin paketle Van, şehirler arasında birinci sırada yer alırken, bunu 752 bin paketle Hatay, 744 bin paketle Mersin, 597 bin paketle Şırnak, 535 bin paketle Gaziantep takip ediyor.

Raporlarda, yurt içinde tüketilen ’6 paket sigaradan birinin’ kaçak ve sahte olduğu, bu miktarın parasal karşılığının vergi gelirlerine oranlanması durumunda yüzde 10 seviyesine denk düştüğü kaydediliyor.

Nasıl geliyor

POLİS, çok tercih edilen bir yöntemin gemilerin özellikle Mersin, Hatay ve Adana’da kıyılarında, açıkta bekletilerek, sigaraların balıkçı tekneleri vasıtasıyla kıyıya taşınması olduğunu belirttiler. Yetkililer, Irak’ın kuzeyinde yer alan Dohuk ve Süleymaniye’nin sigaraların üretildiği merkezlerin başında geldiğini anlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!