5. Murad’ın prömiyeri Dünya Dans Günü’nde

Güncelleme Tarihi:

5. Murad’ın prömiyeri Dünya Dans Günü’nde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2012 21:41

Devlet Opera ve Balesi, Dünya Dans Günü’ne özel bir haftayı kapsayan program hazırlandı. Bu kapsamda Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından “5. Murad” adlı balenin dünya prömiyeri 3 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

HER yıl, dans dünyasının ufuklarını genişleterek, büyük katkıda bulunan Fransız dansçı ve koreograf Jean Georges Noverre’in doğum günü olan 29 Mayıs’ta kutlanan Dünya Dans Günü için Devlet Opera ve Balesi tarafından bir haftayı kapsayan özel bir program hazırlandı. Bu kapsamda Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından “5. Murad” adlı balenin dünya prömiyeri 3 Mayıs’ta gerçekleştirilecek. Eser için 5. Murad’ın kendisine ait olan bestelerinin düzenlemesini müzikolog Emre Aracı ve orkestra şefi Bujor Hoinic yaptı. Balenin librettosu (eser metni) Aracı’ya, koreografisi Armağan Davran ve Volkan Ersoy’a ait.
Dünya Dans Günü Bildirisini bu yıl Mehmet Balkan kaleme aldı. Balkan tarafından yazılan bildiri şöyle:

Yerel devinimler birbirine karıştı

“Dansın ufuklarını genişleten, tüm ömrünü baleye adamış olan Fransız dansçı, koreograf, yönetmen ve “balenin Shakespeare’i” olarak anılan Jean Georges Noverre’in doğum günü olan 29 Nisan, Uluslararası Tiyatro Enstitüsü Dans Komitesi ile UNESCO tarafından Dünya Dans Günü olarak ilan edilmiştir ve bütün ülkelerde her sene coşkuyla kutlanmaktadır.

Haberin Devamı

İnsanlık tarihi kadar eski bir edim dans. Önce bir araçtı, insanın kendini anlatma, duygularını açığa vurma yolu. İnsanın evrimiyle birlikte gelişti. Dünyanın dört köşesinden gelen yerel devinimler birbirine karıştı. Kolbastıdan tangoya, yaşama renk katıyor. Ama eğlencenin ötesinde, topluluklara seyir zevki veren, insan vücudunun sınırlarının zorlandığı, soyut ve somut anlatımların iç içe geçtiği bir estetik değer, bir sanat dalı. İster bale deyin, ister çağdaş dans, insanlar yaşadıkça her türüyle varlığını sürdürecektir dans. Dansa gönül vermiş herkese. Hayatın ifadesi, tangodan baleye, rock’n roll’dan folklora, folklordan modern dansa. Yaşı ve ırkı ne olursa olsun Dünya Dans Günü’nüz kutlu olsun.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!